Taliban kadın sesini yasakladı: Gerekçe ise erkekleri günaha sokmamak!
Afganistan'da Taliban yönetimi, kadınların toplum içinde duyulacak sesle konuşmasını da içeren bir dizi yasağı daha onayladı.
2024.08.29 12:09 - Son Güncellenme: 2024.08.29 12:27 - DünyaBBC'de yer alan habere göre; Yasadaki madde, kadınların seslerinin toplum içinde duyulmasını "ahlaksızlık" olarak tanımlıyor ve "Yetişkin bir kadın zorunlu olarak evinden ayrıldığında sesini, yüzünü ve vücudunu gizlemek zorundadır" ifadesini içeriyor. Yasa kadınların yüzlerini ve bedenlerini, "erkekleri günaha ve kötülüğe sürüklememek için" nasıl tamamen örtmeleri gerektiğini de tanımlıyor.
Maddeler şöyle:
Bir kadın bedenini tamamen örtmelidir.
Bir kadın "günaha sürüklememek" için yüzünü örtmelidir.
Bir kadının sesi "avret" kapsamında değerlendirilir ve toplum içinde duyulmamalıdır. (Arapça avret kelimesi, örtülmesi gereken vücut kısımlarını ifade eder. Avret, hem erkekler hem de kadınlar için, toplum tarafından görülmemesi gereken vücudun parçalarını içerir.)
Kadınlar ayrıca evlerinin içinde bile şarkı söylerken veya yüksek sesle kitap okurken duyulmamalıdır.
Kadınların kıyafetleri ince, kısa veya dar olmamalıdır.
Kadınlar, kan veya evlilik bağıyla bağlı olmadıkları erkeklerden bedenlerini ve yüzlerini gizlemelidir.
Erkeklerin kadınların bedenlerine ve yüzlerine bakmaları da yasaktır ve aynı şey yetişkin kadınların erkeklere bakması için de geçerlidir.
10 BİNDEN FAZLA GÖZALTI!
Afganistan'daki kadınlara yönelik bu aşırı baskı, 2022 yılından bu yana ülkede kararname ile uygulanıyordu ancak son yasa ile resmiyet kazandı. Taliban toplumsal ahlak yasalarına uymayan 10 binden fazla kişinin şu ana kadar gözaltına aldığını açıkladı.
RESİM ÇİZMEK YASAKLANDI!
Yasa kadınların tek başlarına taksiye binmesini ve erkeklerle yan yana araçta oturmasını da yasaklıyor. Bir başka yasak da çizimlere ilişkin. Buna göre bir kuş, hayvan veya aile üyesinin resmini çizmek de yasaklanıyor. Aynı şekilde bir canlıyı tanımlayan heykellerinin alım satımı da yasaklandı.
KARŞI GELENE HAPİS CEZASI
Söz konusu kurallara aykırı hareket edenler, para cezasından, cezaevinde üç gün hapse kadar cezalar alabilecek. Taliban lideri Haybetullah Ahundzade tarafından onaylanan yasa henüz yürürlüğe konmadı.
KADIN GAZETECİNİN SESİNE SANSÜR UYGULANDI!
Fiili Taliban İçişleri Bakanlığı yetkilileri, aralarında bir kadının da bulunduğu yaklaşık 10 gazetecinin sorularını almadan önce yıllık performanslarını paylaşmak üzere Kabil'de bir basın toplantısı düzenledi.
RTA yayın kuruluşu tüm erkek muhabirlerin seslerini ve görüntülerini kesintisiz olarak yayınladı. Ancak, yerel Ariana haber kanalından bir kadın gazeteci soru sormaya başladığında, o bitirene kadar yayın bir dakika kadar aniden sessizleşti ve bunun yerine ekranda Taliban yetkililerine odaklanıldı.
Bakanlık temsilcileri kadın gazetecinin sorusunu ve daha sonra başkaları tarafından sorulan soruları yanıtlamaya başladığında, etkinlik sona erene kadar kanalın sesi kesildi. Kadın muhabirin sesinin kesilmesine ilişkin herhangi bir resmi açıklama yapılmadı. VOA, WhatsApp platformu üzerinden RTA yetkililerine ulaşmaya çalıştı ancak Taliban Afganistan'da medya kuruluşunu yasakladığı ve sorularına yanıt vermediği için, daha önceki taleplerinde de olduğu gibi yanıt alamadı.
Salı günü kadın muhabirin sesinin kısılması, Taliban'ın geçtiğimiz Çarşamba günü yürürlüğe koyduğu, uluslararası tepkiye yol açan tartışmalı ahlak yasasının ilk kez kamuoyu önünde uygulanması olarak yorumlanıyor.
"Erdemin Teşviki ve Ahlaksızlığın Önlenmesi" olarak adlandırılan kararname, kadınların şarkı söylemesini, şiir okumasını ya da toplum içinde yüksek sesle konuşmasını yasaklıyor ve Taliban'ın İslam hukuku ya da Şeriat yorumuna uygun olarak dışarıdayken yüzlerini ve tüm vücutlarını daima kapalı tutmalarını gerektiriyor.
Yasa, bir kadının sesinin mahrem olduğunu ve alenen duyulmaması gerektiğini savunuyor. Ayrıca kadınların, kan veya evlilik bağıyla bağlı olmadıkları erkeklere bakmalarına izin verilmediği gibi, taksi şoförlerinin de, yanlarında bir erkek vasi olmadığı sürece bir kadını herhangi bir yere götüremeyeceğine hükmediyor.
Afgan kadın ve erkeklerinin kişisel özgürlüklerine ciddi kısıtlamalar getiren 35 maddelik yasa, Taliban'ın Ahlak ve Fazilet Bakanlığı'na yasayı uygulama yetkisi veriyor.
BM'DEN KINAMA!
Afganistan'daki BM Yardım Misyonu UNAMA'nın başkanı Roza Otunbayeva Pazar günü yaptığı açıklamada ahlak yasasını ülkenin geleceğine dair "üzücü bir vizyon" olarak niteleyerek kınadı.
"Afgan kadın ve kız çocuklarının hakları üzerindeki zaten tahammül edilemez kısıtlamaları genişletiyor, ev dışında bir kadın sesinin duyulması bile ahlaki bir ihlal olarak görülüyor" ifadelerini kullanan Otunbayeva, Taliban yönetimi altında "ahlak müfettişlerinin geniş ve bazen muğlak ihlal listelerine dayanarak herkesi tehdit etme ve gözaltına alma konusunda takdir yetkisine sahip olduğunu" kaydetti.
Pazartesi günü resmi bir yanıt veren Taliban, UNAMA ve Batılı hükümetlerin kendi ahlak ve erdem yasalarına yönelik "yersiz itirazları" karşısında duyduğu öfkeyi dile getirdi.
"SAYGI GÖSTERİN"
Hiçbir ülke tarafından tanınmayan Taliban hükümetinin sözcüsü Zabihullah Mücahid, "Bu yasalarla ilgili endişelerini dile getiren ya da bunları reddeden gayrimüslimler öncelikle kendilerini İslami yasalar konusunda eğitmeli ve İslami değerlere saygı göstermelidir" dedi.
Mücahid, "İslam şeriatını (hukukunu) anlamadan bu tür itirazlarda bulunmalarını şeriatımıza hakaret olarak görüyoruz" dedi. Taliban, ahlak yasasını Afgan toplumunun kadın üyelerine yönelik geniş kapsamlı kısıtlamalarının arka planında uygulamaya koydu.
Üç yıl önce iktidara geldiklerinden bu yana radikal fiili yöneticiler, kız çocuklarının altıncı sınıftan sonra okula gitmesini ve kadınların çoğu alanda çalışmasının yanı sıra genel olarak kamusal faaliyetlere katılmasını yasakladı.
Otunbayeva, "Onlarca yıl süren savaşın ardından ve korkunç bir insani krizin ortasında, Afgan halkı namaza geç kaldığında, aile üyesi olmayan karşı cinsten birine baktığında ya da sevdiği birinin fotoğrafını bulundurduğunda tehdit edilmekten ya da hapse atılmaktan çok daha iyisini hak ediyor" dedi.
Ahlak yasası ayrıca canlı varlıkların görüntülerinin yanısıra Taliban'ın İslam yorumuna göre şeriatı ihlal ettiğine veya Müslümanlar'ı aşağıladığına inanılan içeriklerin yayınlanmasını ve yayınlanmasını da yasaklıyor.
BM'nin siyasi ve barış inşası işlerinden sorumlu genel sekreter yardımcısı Rosemary DiCarlo, ahlak kararnamesinin "mantıksız olduğu ve sürdürülmesi halinde yasanın Afganistan'ın uluslararası camiaya dönüşünü engelleyeceği" uyarısında bulundu. Başta kadınlara yönelik sert muameleleri nedeniyle hiçbir ülke Taliban'ı Afganistan'ın meşru hükümeti olarak tanımıyor.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Öne Çıkan Galeriler
Öne Çıkan Videolar
-
01:03
-
01:16
-
04:15
-
01:08
-
01:46
En Çok Okunanlar
- Genç şarkıcı hayatını kaybetti
- Bursa'da aracında vurulmuş halde bulundu
- Bursa'da uzun ekmek almadı diye annesine...
- Meteorolojiden Bursa için uyarılar peş...
- Bursa'da parkomat kararı çıktı! Ücretli mi...
- SRC belgesi almak isteyenler, büyük zam...
- Bursa'da iplik fabrikasında gaz sızıntısı!
- Zirveye çıkan dağcılara Uludağ'da sezonun...
- Bursa'da güvenlik görevlisi tartıştığı...
- Mehmet Ali Erbil ve Serdar Ortaç'a kötü...
- Sosyal medyada gündem olan Uludağ'daki...
- Bursa'da trafikte tartıştığı belediye...
- Eski AKUT Başkanı Nasuh Mahruki tutuklandı!
- Dev markanın ürünleri geri toplatılıyor:...
- Acun Ilıcalı hakkında yasa dışı bahis...