Soğanı böyle tüketenler buraya! Canan Karatay'a göre büyük zararı varmış

Soğanı böyle tüketenler buraya! Canan Karatay'a göre büyük zararı varmış

Soğan, yemeklerin, salataların ve sosların olmazsa olmaz sebzelerinden biri olmasının haricinde pek çok sağlık problemine de fayda sağlar. Ancak yanlış tüketildiğinde mide ve bağırsak sorunlarına neden olabilir. Kalp ve iç hastalıkları uzmanı Canan Karatay, soğanın tüketim şekilleri hakkında özen gösterilmesi gereken noktaları paylaşarak, dikkat çekici önerilerde bulundu.

2025.03.05 11:39 - Son Güncellenme: 2025.03.05 11:41 - Sağlık
A
Soğanı böyle tüketenler buraya! Canan Karatay'a göre büyük zararı varmış

İçeriğinde yüksek oranda C vitamini, B6 vitamini, folik asit, lif ve antioksidanlar yer alır. Natürel bir antibiyotik olarak kabul edilen soğan, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, iltihaplanmayı azaltır ve sindirime yardımcı olur.

Aynı zamanda kalp sağlığını muhafaza ederek kan basıncını iyileştirmeyi ve kolesterol seviyelerini dengelemeyi destekler. Soğanın özellikleri içerisindeki quercetin gibi flavonoidler, vücutta kötü moleküllerle mücadele ederek kansere karşı koruyucu tesir ortaya koyabilir.

Ayrıca kalp krizi ve felç riskiyle savaşma konusunda da büyük potansiyele sahiptir.  Fakat soğanın faydasından çokça yararlanmak adına Canan Karatay'ın önerilerine kulak vermemiz gerekiyor.

KİLO VERME SÜRECİNE DE DESTEK OLABİLİR

Düşük kalorisiyle dikkat çeken soğan öncelikle kilo kontrolü yapması ile birlikte sağlıklı beslenme düzeni ile birleştiği senaryoda kilo verme sürecinde destek olabilir. 

YANLIŞ SOĞAN TÜKETİMİ PEK ÇOK RİSKİ BERABERİNDE GETİRİR

Uzmanlar, soğan tüketiminin doğru bir şekilde yapılmasının büyük önem taşıdığını söylüyor. Özellikle çiğ soğanın mide problemlerini artırabileceğini dile getiren uzmanlar gaz ve şişkinlik gibi sindirim sıkıntılarını da doğurabileceğini dile getiriyor.

CANAN KARATAY'DAN SOĞAN TÜKETİMİ TAVSİYELERİ

Soğan kavurması kullanılan yağa bağlıdır. Zeytinyağı veya tereyağında kavuruyorsanız çok düşük ısıda olabilir. O faydalı ve lezzetli olur. Bir de soğan turşusu çok önemlidir. Ben her zaman yaparım mor soğandan. Onun turşu suyu çok önemlidir.

Bir kere soğan çok önemli, prebiyotik olduğu için. Bir de turşu yaptığınız zaman probiyotik de oluyor. Bir de içerisine biraz tuz da eklediğiniz zaman mükemmel bir virüs öldürücüdür. 

Eskiden biz çocukken işte yaralar, çizikler olduğu zaman bacaklarda yara olduğu zaman soğanı böyle haşlar oraya bağlarlardı. Çünkü oradahakikaten her türlü bakteriyi yok eder ve her türlü gerekli enzimi bahşeder. Soğan hakikaten çok önemli taze da çok önemli. Şimdi bahar geliyor da yeşillikli ilaçsız olacak yalnız.

Toprak ilaçlanmamış olacak yalnız çok rica ediyorum toprağa tarım zehirleri sıkılmamış olacak. Yani soğan çok kolay evde hakikaten saksıya da koysak yetişir. İçindeki sülfür çok önemlidir. Sülfür biliyorsunuz protein bağları proteinlerin sağlıklı olması için ihtiyaç vardır Onu sağlar soğan. C vitamini sağlar, doğal antibiyotiktir.

Soğanın yeşili de çok önemlidir. Taze soğan da işte yemeklerimizde her zaman yapabiliyoruz. Yemeklerimize soğan sağlık verir. Çorbamıza soğan koyduğumuz zaman bir mercimek çorbasına soğan koyduğumuz zaman hem lezzetli olur besleyici olur.

Bir de soğan salatası yapıyoruz biliyorsunuz soğanı gayet güzel Tuzla ovduktan sonra bir de sumakla ovduğumuz zaman sumak ile beraber en sağlıklı bir besindir. Koruyucu besindir. 

Çok güçlü bir antioksidandır. Antioksidan ne demek antioksidan vücutta meydana gelen ve de vücudumuzda inflamasyon başlatan serbest oksijen radikaller karşı mücadele eden doğal maddelerdir.

Gayet basit soğan turşusu çok önemlidir soğan turşusunu her zaman herkese öneriyorum. Efendim gurme bir yiyecektir etlerin yanında etlerimizi soğanla pişirebiliriz. Yemeklerimize bol soğan koyabiliriz. Yemeklere tat veren soğandır.

Kuru fasulyeye tat veren soğandır. Yeşil fasulye tencere yemeklerinden bahsediyorum tat veren soğandır. Veya karaciğere tat veren soğandır. Arnavut ciğeri deriz onun yanında soğan sumakla beraber olduğu zaman en sağlıklı besleyici besindir.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2025.03.05 11:39
A