Sigaranın bir zararı daha ortaya çıktı

Sigaranın bir zararı daha ortaya çıktı

Imperial College London ve UCL araştırmacıları tarafından yürütülen çalışmada, sigara içenlerin, içmeyenlere göre daha fazla yalnızlaştığı ortaya kondu. Araştırma çıktılarında sigara içen kişilerin sosyal ilişkilerinin azaldığı, daha az meşgul oldukları ve yalnız kaldıkları keşfedildi. Öte yandan, bu sonuçların yaş, cinsiyet ve sosyoekonomik durum gibi faktörler ele alındıktan sonra bile değişmediği saptandı.

2024.02.02 11:39 - Son Güncellenme: 2024.02.02 11:52 - Sağlık
A
Sigaranın bir zararı daha ortaya çıktı

Kalp rahatsızlıklarından kansere, şeker hastalığından solunum yolu rahatsızlıklarına kadar birçok zararı bulunan sigaranın bir kötü etkisi daha ortaya çıktı. Önceki araştırmalar toplumdan izole ve yalnız yaşayan insanların sigara içme eğiliminin daha yüksek olduğunu ortaya çıkarsa da son yapılan çalışma bunun tam tersi olduğunu kanıtladı.

Imperial College London ve UCL araştırmacıları tarafından yürütülen araştırma, sigara içmek ile sosyal izolasyon ve yalnızlığın gelişimi arasındaki ilişkiyi inceledi. Araştırma sonuçları, sigara içmenin daha yüksek düzeyde izolasyona ve yalnızlığa yol açtığını ortaya koydu.

'BAZILARI SİGARANIN SOSYAL AKTİVİTE OLDUĞUNU DÜŞÜNSE DE...'

Sigara içen kişilerin zamanla sosyal ilişkilerinin azaldığı ve sigara içmeyenlere kıyasla daha az meşgul oldukları, daha yalnız kaldıkları keşfedildi. Araştırmacılar, yeni çalışmalarının sigarayı bırakmak için yeni bir teşvik yaratacağını umduklarını söyledi.

Imperial Ulusal Kalp ve Akciğer Enstitüsü'nden çalışma yazarı Dr Keir Philip, "Araştırmamız, sigara içmenin iyi bilinen fiziksel etkilerinin yanı sıra, psikolojik ve sosyal sağlık açısından da kötü sonuçları olduğunu gösteriyor." dedi.

Philip, "Bazı insanlar sigara içmenin sosyal bir aktivite olduğunu düşünüyor, ancak çalışmamız bu fikri desteklemiyor; sigara içenler aslında zaman içinde sigara içmeyenlere göre sosyal açıdan daha izole ve yalnız hale geldi. Sigara içmek, sosyal izolasyon ve yalnızlıktan oluşan kısır bir döngünün varlığını ortaya koyuyor." dedi.

12 YILLIK DEĞERLENDİRME

Çalışma, İngiltere'de 50 yaş ve üzeri 8 bin 780 kişiden oluşan İngiliz Boylamsal Yaşlanma Çalışması'ndan (ELSA) elde edilen verileri kullandı. Katılımcıların sosyal izolasyonu ve yalnızlığı 12 yıl boyunca değerlendirildi.

YAŞ, CİNSİYET GİBİ FAKTÖRLERDEN SONRA DA SONUÇ AYNI

Araştırmacılar, araştırmanın başlangıcında, halen sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre yalnız ve sosyal olarak izole olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu, aileleri ve arkadaşlarıyla daha az sosyal etkileşime girdiklerini, topluluk ve kültürel faaliyetlere daha az katılım gösterdiklerini buldu.

Sigara içmek aynı zamanda sosyal temasta daha büyük azalmalar, sosyal kopuklukta artış ve zaman içinde yalnızlığın artmasıyla da ilişkilendirildi. Bu sonuçların yaş, cinsiyet ve sosyoekonomik durum gibi faktörler dikkate alındıktan sonra bile aynı kaldığı açıklandı.

Kaynak: BURSADA BUGÜN

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2024.02.02 11:39
A