Siber Güvenlik Uzmanı Aslankol: Ürüne bedel ödemiyorsanız ürün sizsinizdir

Siber Güvenlik Uzmanı Aslankol: Ürüne bedel ödemiyorsanız ürün sizsinizdir

NLP Uzmanı ve Siber Güvenlik Farkındalık Eğitmeni Valit Aslankol, son zamanlarda artan spam içerikli linkler ve VPN uygulamalarındaki güvenlik açığına dair vatandaşları uyardı. Aslankol, "Dijital mecrada bir ürüne bedel ödemiyorsanız ürün sizsinizdir. Mantıklı olarak düşünmek lazım; ücretsiz indirilen VPN programları veya bazı ücretsiz proxyler bu hizmeti neden ücretsiz versin?" dedi.

2024.08.09 16:08 - Son Güncellenme: 2024.08.09 16:17 - Teknoloji
A
Siber Güvenlik Uzmanı Aslankol: Ürüne bedel ödemiyorsanız ürün sizsinizdir

CEREN SÜMBÜL / BURSADA BUGÜN

Instagram'ın Türkiye'de kapatılmasının ardından birçok vatandaş VPN uygulamalarını telefonlarına indirmeye başladı. Bazı vatandaşlar indirdikleri uygulamaların hesaplarını çaldığını belirterek duruma isyan ederken kimi vatandaş ise mesaj kutusuna ve e-posta hesabına gelen spam mesajlardan yakındığını dile getirdi. Konuyla ilgili NLP Uzmanı ve Siber Güvenlik Farkındalık Eğitmeni Valit Aslankol vatandaşları uyardı. Aslankol, "Dijital mecrada bir ürüne bedel ödemiyorsanız ürün sizsinizdir. Mantıklı olarak düşünmek lazım; ücretsiz indirilen VPN programları veya bazı ücretsiz proxyler bu hizmeti neden ücretsiz versin? Şimdi bu kamu kuruluşu olsa ve kamu yararına böyle bir şey yapmış olsa tamam ama bunun haricinde çoğunlukla bir şekilde ya size daha sonradan reklam mesajları gönderebilmek için ya da sizin verilerinizi depolayıp başka birilerine satabilmek için bu hizmeti verir" dedi.

"İNSANLAR YAZILIMA PARA ÖDEMEK İSTEMİYOR"

Aslankol, istismar etmek için bir ürünün birine ücretsiz vermenin bilinen en eski taktiklerden biri olduğunu belirterek ücretli bir VPN uygulaması kullanılmasını tavsiye etti. Aslankol, "İnternete girip antivirüs, VPN programları diye arattığınızda karşınıza zaten 5-6 tane firma çıkar ve bunlar ücretlidir. Benim nazarımda bir programın ücretli olması ücretsiz bir programa güveneceğinizden daha fazla güvenmeniz için bir kriterdir. İnsanlar yazılıma para ödemek istemiyorlar kötü niyetli insanlarda bedava program dağıtarak durumu suistimal ediyorlar. Vatandaşlara köklü antivirüs firmaların ürettikleri programları kullanmalarını tavsiye ediyorum" şeklinde konuştu.

"LİNKLERE TIKLAMAMAK ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİLMESİ ÖNEMLİ"

Gelen spam linklere tıklamaması gerektiğini vurgulayan Aslankol, "Kendinizi kötü niyetli bir internet aktörü olarak düşünün siz çok iyi derece program bilgisine sahipsiniz ve benim bilgisayarımda sizin programınızın çalıştırılabilmesi gerekiyor. Çalışması için bana bir şekilde kod göndermeniz gerekiyor ve benim de bunu çalıştırmam gerekiyor. Bu popüler olan herhangi bir konuyla ilgili olabilir. Örnek veriyorum, biz WhatsApp gruplarına ücretsiz olarak gönderilen linkten indireceğiniz programla Instagram'a bağlanabilirsiniz dersek ve o linkinde arka planında kötü niyetli bir yazılım olsa inanın 100 kişiden 80'i buna tıklar. Bu yüzden popüler konularla ilgili gelen linklere dikkat edilmesi gerektiğini söylüyoruz. Linklere tıklamamanın alışkanlık haline getirilmesi önemli" dedi.

Diğer Teknoloji ve Bilim Haberleri için tıklayın


2024.08.09 16:08
A