SGK, ağrı kesici ve iltihap önleyici ilaçların ödenen kutu sayısını düşürdü
SGK, hastalar tarafından en çok kullanılan ağrı kesici ve iltihap önleyici ilaçların ödenen kutu sayılarını düşürdü. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, SGK'nın durum ile ilgili açıklama yapması gerektiğine dikkat çekerek, "Ağrı kesiciler ve antiinflamatuvar ilaçlar, antibiyotiklerden sonra en sık reçete edilen ilaçlar arasında" dedi.
2025.02.11 12:55 - Son Güncellenme: 2025.02.11 12:56 - Sağlık
SGK, hastalar tarafından en çok kullanılan ağrı kesici ve antiinflamatuvar adı verilen iltihap önleyici ilaçların ödenen kutu sayılarını düşürdü.
SGK'nın tasarruf kapsamına önlemler aldığını belirten Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, "Hasta vatandaşlarımız eczanelerimize geldiğinde 2 kutu veya daha fazla ilaç alacaklarını beklerken kurum bir kutu ödeyince hesabını bizden soruyor" dedi.
TEİS: SGK'dan açıklama yapılmalı
Saydan ödenen kutu sayısı düşürülen bu ilaçların NSAİİ'ler uyuşturucu olmayan ağrı kesiciler olduğunun altını çizerek, aspirin ve ibuprofen gibi ilaçlar olduğunu söyleyerek şunları belirtti:
"Muayene ücretleri yüzde 542 artarken, vatandaşlar bir kutuya düşen ilaçların hesabını biz eczacıya soruyor. Eğer kurum başkanımız sebepleriyle hastalarımızın ödenen ilaç sayısının neden bir kutuya düşürüldüğünü açıklarsa bizlerde bu külfetten kurtulacağız. Bizler eczacıyız hastalarımıza ilaç danışmanlığı yerine kaç kutu ilaç ödeneceğini ve nedenlerini anlatmak istemiyoruz."
"Ağrı kesiciler en sık reçete edilen ilaçlar arasında"
Kutu bazında 2023'de pazarda başı çeken tedavi grubu yüzde 10,4 ile antiromatizmal ilaçlar ve yüzde 9,8 ile antibiyotikler oluşturuyor.
Saydan, analjezik ve steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçların (NSAİ) antibiyotiklerden sonra en sık reçete edilen ilaçlar olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:
"Halk arasında ağrı kesici ilaçlar olarak bilinen bu ilaçları anti-inflamatuar ilaçlar olarak, yani İnflamasyonu (İLTİHAP) azaltarak ağrıyı azaltan ilaçlar olarak tanımlamak daha doğrudur.
Hastalar bazen NSAİ ilaçlara zamanla alışkanlık gelişeceği ve zamanla etkinin kaybolacağından korkar ve bu nedenle ilaca vücutları alışmasın diye kullanmaktan kaçınırlar.
NSAİ ilaçlar inflamasyonu baskıladığı için ağrıyı azaltır ve bazen tamamen geçirirler. Bu nedenle hastanın ağrısı ve tutukluğu devam ettiği sürece NSAİ ilaçları kullanması gerekir. Ayrıca azalan ağrı ile birlikte hastalar daha kolay egzersiz yapabildikleri için ağrıları daha da azalır".
Raporlu hastaya bile medula sistemi 1 kutudan fazla ilaç vermiyor
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, "Son yıllarda yapılan sınırlı sayıdaki araştırmaların sonuçları; bu ilaçları uzun süre ve düzenli kullanan hastalarda hastalığın ilerlemesinin yavaşladığına işaret ettiğine dikkat çekerek, "Bu ilaçlar günlük yaşantılarımızda (diş, baş, regl, romatızmal ve eklem ağrıları vs.) kullanımına sıklıkla müracaat ettiğimiz ilaçlardır. Kurumca Kısıtlama getirilen ilaçlarda raporlu da olsa 1 kutu ödeniyor. TEİS olarak SGK tarafından uygulamaya konulan bu tasarruf işlemini vatandaşlarımızla paylaşmak ve bu durumun eczanelerimizden kaynaklanmadığını anlatmak isteriz." diye konuştu.
Öne Çıkan Galeriler

Öne Çıkan Videolar
-
01:37
-
02:11
-
00:20
-
04:25
-
00:40
En Çok Okunanlar
- Araç muayenesinde o uygulama kaldırıldı!
- Ünlü dizinin başrol oyuncusu gözaltına...
- Üşümezsoy, tam koordinat verdi: 6.5...
- Bursa'da geri dönüşüm tesisinde patlama
- Sokak ortasında feci şekilde öldürüldü!...
- Bursa'da gece yarısı yangın! Alev alev...
- Bursa'daki ünlü mekanda derbi kavgası!...
- Benzine zam, otogaza indirim bekleniyor
- Tartışma kanlı bitti! Eşini defalarca...
- Gece mekanında silahlar kan akıttı!
- SOLOTÜRK, Bursa'ya geliyor!
- Bursa'da polise kamyonet çarptı!
- Bursa'da aranması olan şahsa şoke eden...
- Mart ayı enflasyon rakamları belli oldu!
- Duyanların kanı donuyor! Uçurumun dibinde...