Şarjınızın erken bitmesine sebep olan 7 hata
Lityum-iyon pillerin uzun süreli kullanımda zamanla bozulması doğal olsa da, pilinizin ömrünü uzatmak için yapabileceğiniz birkaç şey var.
2024.08.13 15:32 - Son Güncellenme: 2024.08.13 15:39 - TeknolojiLityum-iyon pillerin uzun süreli kullanımda zamanla bozulması doğal olsa da, pilinizin ömrünü uzatmak için yapabileceğiniz birkaç şey var.
Telefon, bilgisayar veya tablet piline zarar veren 7 yaygın hata
Bir lityum iyon pile neyin zarar verdiğini bilmek, pahalı cihazlarınızın pil ömrünü nasıl uzatacağınızı anlamanın ilk adımıdır. Dolayısıyla, cihazlarınızda pil ömrü sorunlarıyla mücadele ediyorsanız, doğru yere geldiniz.
Cihazın ömrünü kısaltan çok yaygın yedi hata şöyle:
Cihazı aşırı sıcaklıklarda bırakmak: Bir lityum iyon pil için en uygun hava sıcaklığı 0-35 santigrat derece arasında. Aşırı sıcak ortamlar, örneğin cep telefonunu kapanmaya zorlayacak kadar ısınmasına neden olabilir. Bu durumda telefonunuz geçici olarak kapanır ve şarj edemezsiniz. Bunun nedeni, lityum iyon pillerin şarj işleminin ısı üretmesi ve aşırı ısınmış bir pilin arızalanabilmesi veya daha kötüsü patlayabilmesidir. Tutarlı ve daha ılımlı bir sıcaklık sağlamak için cihazı yalıtımlı bir cepte veya çantada tutmak öneriliyor. Cihazın doğrudan sıcağı maruz kalmaması da gerekiyor
Bluetooth ve GPS'i, bazan da Wi-Fi'yı açık bırakmak: Bluetooth ve GPS gibi hizmetler pilinizi tüketirler, ancak uzun süreli pil ömrünü için büyük bir tehdit oluşturmazlar. Genel olarak, Bluetooth aktif olarak kullanmıyorsanız kapatılması öneriliyor. GPS de 7/24 açıksa pili yakacak bir şeydir.
Cihazın aşırı şarj edilmesi: Son iki yılda piyasaya sürülen çoğu dizüstü bilgisayar, tablet ve akıllı telefon, optimum şarjdan sonra güç kullanımını kapatan akıllı şarj modlarına sahip, ancak bu özellikler her cihazda mevcut değil. Cihazınızın aşırı şarjı önlemek için pil kapatma özelliğine sahip olup olmadığından emin değilseniz, genel kural, piliniz tamamen şarj olur olmaz şarj cihazıyla bağlantısını kesmektir. Telefonunuzu veya dizüstü bilgisayarınızı ara sıra şarj cihazında çok uzun süre bırakmak pili bozmaz, ancak cihazlarınızı günlük olarak aşırı şarj etmediğinizden emin olmalısınız.
Pilin çok sık bitmesine izin vermek: Uzmanlar, telefonun şarjı yüzde 15-20 arasına düştüğünde şarj edilmesini öneriyor. Eski akıllı telefonlarda popüler tavsiye, şarj etmeden önce tamamen kapanmalarına izin vermekti, ancak modern lityum iyon akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayar pilleri için durum böyle değil. Bugünlerde, son on yılda lityum iyon teknolojisinde kaydedilen tüm ilerlemelerle birlikte, telefonunuzu yüzde 20 civarında şarj etmeye başlamak en iyisi. Tamamen boşalan bir pilin daha hızlı bozulduğunu hatırlatmakta yarar var.
Cihazı tüm şarj cihazına takılı bırakmak: Bir lityum-iyon pili tüm gün şarj cihazına takılı bırakmak, pilin ömrünü hızla kısaltabilir ve sonunda her zaman prize takılı olmasını gerektirir. Modern lityum-iyon piller aşırı şarjı önlemek için tasarlanmıştır, ancak eski dizüstü bilgisayarlarda pili tam şarjda bırakmak dizüstü bilgisayarın ısınmasına ve pilin bulunduğu kasanın bozulmasına neden olabilir.
Tıpkı aşırı şarjda olduğu gibi, uzun ömürlülüğünü en üst düzeye çıkarmak için bir pili kapasitesinin yüzde 20-80'i civarında tutmak öneriliyor. Cihazı daha düşük bir şarjla saklamak, her kullanmayı bitirdiğinizde fişe takmaktan daha iyi. Bir cihazı gece boyunca şarjda bırakmak çoğu durumda sorun yaratmaz, ancak tekrar şarja takmadan önce pilin gün boyunca en az yüzde 20'ye düşmesine izin verilmesi öneriliyor.
Pili çok uzun süre ölü bırakmak: Bataryanızı tüm gün şarj cihazına takılı bırakmanın bir diğer kötü yanı da bataryanızı hiç şarj etmemektir. Apple'a göre, tamamen boşaldıktan sonra uzun süre saklanan bir pil, "derin deşarj durumu" adı verilen bir duruma girebilir ve bu da genel pil kapasitesini düşürür. Sık kullanılmayan bir cihazın olsa bile, zaman içinde pil ömrünü korumak için zaman zaman şarj edilmesi öneriliyor.
Bazı ucuz şarj cihazlarını kullanmak: Günümüzde, özellikle dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar için üçüncü taraf seçenekler söz konusu olduğunda, sayısız şarj cihazı mevcuttur. Birçok üçüncü taraf şarj cihazı aynı USB-C standartlarını karşılayacak şekilde tasarlanmıyor. Tipik olarak, 18W veya daha yüksek USB Type-C şarj cihazı bir akıllı telefona güç sağlar, ancak satın aldığınız herhangi bir USB Type-C şarj kablosunun Power Delivery (PD) uyumlu olduğundan emin olmak gerekiyor.
Satın aldığınız şarj cihazının GaN uyumlu bir şarj cihazı olduğundan emin olun. GaN, cihazlarınızı güç dalgalanmalarından, aşırı şarjlardan ve diğer elektrik sorunlarından korumaya yardımcı olan bir donanım standardıdır.
Lityum-iyon piller nasıl çalışır?
Akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlardaki gibi lityum-iyon piller iki katmanlı bir yapıda. İlk katman lityum kobalt oksitten oluşuyor ve ikinci bir grafit katmanla kaplı. Lityum kobalt oksit grafit ile etkileşime girdiğinde, lityum iyonları hareket ederek grafite tepki verir ve enerji oluşturur. Bir lityum-iyon pili şarj ettiğinizde, ters etki meydana gelir ve lityum-iyonlar ters yönde, lityum kobalt oksitten grafit katmanına doğru hareket eder.
İnternette lityum iyon pillerle ilgili pek çok eski bilgi ve efsane bulunuyor. Lityum-iyon piller inanılmaz derecede dayanıklı olmakla birlikte, birden fazla faktöre bağlı olarak zamanla daha hızlı veya daha yavaş bozulabiliyor.
Öne Çıkan Galeriler
Öne Çıkan Videolar
-
00:14
-
00:26
-
01:44
-
00:30
-
01:15
En Çok Okunanlar
- Yeni 5 ve 50 TL'lik banknotlar bugün...
- Hafta sonu sıcaklıklar sert...
- Bursa'da teleferik 24 Kasım'dan itibaren...
- Arda Turan'ın yeni adresi o kulüp mü olacak?
- Bursa'da surlardan manzarayı seyrederken...
- Bursa'da Gemlik çevreyolunda feci kaza: 3...
- Sakarya'da bir kişi çocuk parkında silahla...
- Kırıkkale'de şizofren hastası dehşet...
- Bursa'da yol genişletme çalışması...
- Bursa'da kazada yaralanan genç 2 günlük...
- Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden...
- Bursa'da imara aykırı inşa edilen 500...
- Bursa'da motosiklet sürücüsüne silahlı...
- TOKİ, Bursa dahil 44 ilde 882 arsayı...
- Bursa'nın oto devi Fiat Kasım ayında...