Rahim ağzı kanseri erken tanı ile önlenebilir!
Nev Sağlık Grubu Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünden Op. Dr. Harun Şimşek, "Kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri serviks (rahim ağzı) kanseridir" diyerek, 1-30 Ocak Serviks Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında açıklamalarda bulundu.
2025.01.07 14:43 - Son Güncellenme: 2025.01.07 14:44 - Sağlık
Nev Sağlık Grubu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Harun Şimşek, '1-30 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı' kapsamında açıklamalarda bulundu.
Rahim ağzı kanserinin, HPV virüsünün yol açtığı ve çoğu zaman belirti vermeyen bir hastalık olduğunu belirten Şimşek, "Bu virüs, cinsel yolla bulaşabilen ve yaşamları boyunca neredeyse her bireyin karşılaşabileceği bir enfeksiyon" dedi.
"Belirtiler kanserin evresi ilerledikçe ortaya çıkıyor"
"Rahim ağzı kanseri erken evrelerde belirti göstermeyebilir. Ancak ilerledikçe şu belirtiler görülebilir" diyen Şimşek, "Adet dönemi dışında anormal vajinal kanama (örneğin ilişki sonrası veya menopoz sonrası kanama), kötü kokulu vajinal akıntı, cinsel ilişki sırasında ağrı veya rahatsızlık, pelvik bölgede veya belde ağrı" ifadelerinde bulundu.
"HPV aşıları kanser riskini azaltmada etkili rol oynuyor"
"Rahim ağzı kanseri riski %90'a kadar azalabilir" diyen Şimşek, "Tedavi edilmemiş HPV enfeksiyonu, erken yaşta cinsel ilişki, zayıf bağışıklık sistemi, sigara kullanımı, uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı, rahim ağzı kanseri için en önemli risk faktörleri arasında yer aldığını belirten Şimşek, "Bu risk faktörlerinin farkında olmak, tarama ve aşılama programlarına katılım sağlamak hastalıktan korunmada büyük önem taşır" ifadelerini kullandı.
"Erken tanı ile önlenebilir"
Rahim ağzı kanserinde erken tanının önemine değinen Şimşek, "HPV testi, rahim ağzında kanser riskini artıran yüksek riskli HPV tiplerinin varlığını belirler. Pap smear ile birlikte uygulandığında erken tanıda çok daha etkili olur. Tarama programlarına düzenli katılım, rahim ağzı kanserinden korunmanın en etkili yollarından biridir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 21-65 yaş arasındaki kadınların belirli aralıklarla (genellikle 3-5 yıl) tarama yaptırmasını önerir. HPV enfeksiyonunu önleyerek, rahim ağzı kanseri riskini büyük ölçüde azaltır. Ancak tarama testleri, aşı olan kişiler için bile önemlidir" diyerek sözlerini tamamladı.
Öne Çıkan Galeriler

Öne Çıkan Videolar
-
00:53
-
00:39
-
04:23
-
01:31
-
04:39
En Çok Okunanlar
- BDDK'dan yapılandırma kararı! Kredi ve...
- Ses geldi, tüm apartman tahliye edildi!
- Yaptığı evlilik teklifi şehri ayağa...
- İşe giderken felaketi yaşadılar! Can kaybı...
- Bursa'da daha kötüsü yaşanacak! 72 saat...
- Tüyler ürperten olay! Evdeki ölümün...
- Bursa'da bugün hava nasıl olacak? 5 günlük...
- Erdoğan imzaladı! Atama kararları Resmi...
- Bursa'da tezgah açan seyyar satıcıların...
- Gözler Erdoğan'ın tarihi konuşmasında!...
- Uşak'ta kayıp olan 75 yaşındaki adam ölü...
- Kerem Aktürkoğlu'ndan evlilik sonrası ilk...
- Hande Erçel'in anne acısı: Son anısını...
- Türker İnanoğlu'nun vefatının ardından...
- China Suarez İstanbul'da yazın tadını...