Psikologlar meslek yasası talep ediyor

Psikologlar meslek yasası talep ediyor

Türk Psikologlar Derneği Bursa Şube Başkanı Ali Demirel, meslek yasasının önemi ve psikologların yaşadığı istihdam sorunları hakkında Bursada Bugün'e konuştu. Demirel, "Toplumdan gelecek desteğin daha büyük olmasını aslında bekliyoruz. Toplumun bu konuda bilinçlenmesi, onlara gelecek hizmetin kalitesinin artması açısından talepte bulunması gerekiyor" dedi.

2024.02.28 10:02 - Son Güncellenme: 2024.02.28 10:10 - Sağlık
A
Psikologlar meslek yasası talep ediyor

CEREN SÜMBÜL / BURSADA BUGÜN

Türk Psikologlar Derneği Bursa Şube Başkanı Ali Demirel, bir meslek yasasının oluşturulmasıyla mesleki koşulların planlanarak organize edilebileceğini ve kendi iç denetimlerini yapabilme kapasitesini artırabileceğini açıkladı. Meslek yasası sayesinde istismara açık durumların önüne geçilebileceğini söyleyen Demirel, hem kendilerini denetlemiş olacaklarını hem de bir başkasının alanlarına girmeye çalıştığı zaman onu engelleme şansına sahip olabileceklerini belirtti. Demirel, "Biz dernek olarak bunun mücadelesini veriyoruz. Sahte psikolog adı altında işlev gösteren birini tespit ettiğimizde veya sahadan bir meslektaşımız tespit yaptığı zaman bizim internet sitemize girip oradan sahte psikolog bildirimi yapabiliyorlar. Dolayısıyla böyle bir bildirimin neticesinde de biz hukuki olarak bir dava açmış oluyoruz ve takibini yapmış oluyoruz" dedi.

"EKONOMİK SEBEPLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"

Türk Psikologlar Derneği'nin 1975 yılı kuruluşundan bu yana bir meslek yasası mücadelesi verdiklerini ifade eden Demirel, "Bir taksicinin, fırıncının, elektrikçinin var ama psikoloğun yok. Çok enteresan bir durum gerçekten. Bizim de bir yasamız, tanımlamalarımız olması gerekiyor. Ancak hem 1975'e kadar gelen bireysel çabalar hem de 1975'ten sonra dernek olarak kurumsal çabalarımız neticesinde henüz ciddi bir noktaya taşıyamadık. Bunun birçok sebebi olabilir; siyasi iklim olabilir, ekonomik koşullar olabilir çünkü odalaşma süreçleri de işin içine gireceği için sonrasında kanun ortaya çıktığı zaman buradaki endişeler, siyasi anlamdaki endişeler olabilir. Bilemiyoruz tabii bunu. Ama ben daha çok ekonomik sebepli olduğunu düşünüyorum. Çünkü oda demek aynı zamanda hak demek, ekonomik anlamda talepte bulunabiliyor olmak demek" diye belirtti.

"TOPLUM BİLİNCİNE İHTİYACIMIZ VAR"

Ruh sağlığı yasasında bir ortak düzlem oluşması gerektiğinin altını çizen Demirel, uzlaşı kültürü ortaya çıkması gerektiğini söyledi. Demirel, "Toplumdan gelecek desteğin daha büyük olmasını aslında bekliyoruz. Toplumun bu konuda bilinçlenmesi, onlara gelecek hizmetin kalitesinin artması açısından talepte bulunması gerekiyor. Toplum olarak bizim de bir ruh sağlığı politikasına ihtiyacımız var, destek aldığımız kişinin denetlendiğinden emin olmak istiyoruz. Ekonomik olarak yaptığımız yatarımın karşılığını almak istiyoruz diyebilecek bir bilince de ihtiyacımız var" dedi.

PSİKOLOGLAR İSTİHDAMIN ARTIRILMASINI İSTİYOR

Demirel, her sene yaklaşık 13 bine yakın öğrencinin psikoloji bölümlerine yerleştiğini ve bunlardan yaklaşık 7 bin 500'e yakını özel üniversite olduğunu açıkladı. Demirel, "Her sene 13 bin psikoloğun mezun olduğu anlamına geliyor bu. Bu her sene de katlanarak artıyor. Dolayısıyla ciddi bir istihdam ihtiyacı doğuruyor. Meslektaşlarımızın birçoğu işsizlikle mücadele etmeye çalışıyor. Bizim mesleğimizde bir yandan kendini geliştirmen gerekiyor ama bir yandan da bu gelişim için para kazanman gerekiyor. İstihdam rakamları bu kadar düşükken, bu istihdamın sağlanmıyorken nasıl para kazanacağız ve kendimizi geliştireceğiz? Bu ikilemde kalan meslektaşlarımız aslında ciddi bir psikolojik zorlamada yaşıyor. Bu bağlamda devletimizden en çok beklediğimiz şey psikolog istihdamlarının arttırılması. Çünkü kamuda bu konuda çok ihtiyaç olduğunu biliyoruz" diye belirtti.

"AİLE SAĞLIK MERKEZLERİNE PSİKOLOG İSTİHDAMI ŞART"

Demirel, aile sağlık merkezlerine psikolog istihdamının yapılmasını önemsediklerini vurgulayarak bunun sebebinin koruyucu sağlık denilen hem tıpta hem psikolojide ruh sağlığında olan bir durum olduğunu ifade etti. Demirel, "Hastalık ortaya çıkmadan yapılabilecek şeylerle bağlantılı bir kavramdır bu. Koruyucu ruh sağlığı kapsamında aile sağlığı merkezlerinde psikologların yapabileceği çok fazla şey var. Mesela bağımlılık konusunda ciddi bir çözüm üretebilir bu yaklaşım. Aile içi şiddet, istismar, kadına şiddet konusunda çok ciddi bir çözüm yaratır. Multidisipliner bir yaklaşımla yaklaşıldığında obeziteye, beslenme bozukluklarına ciddi bir çözüm yaratabilir. Dolayısıyla baktığımızda aile sağlığında yapılabilecek psikolog istihdamları aslında toplumun koruyucu sağlıkta ilk aşamada hastalığa henüz gelmeden birçok sorunun çözüme kavuşturacak bir meseledir. Bu da birçok yönden baktığımızda belki de uzun vadeli bir etkiyle sağlık harcamalarının azalmasına kadar gidilebilecek bir meseledir" dedi.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2024.02.28 10:02
A