Plüton'un uydusu Charon'da yeni keşif! Buz kütleleri evrimine ışık tutabilir
NASA'nın James Webb Teleskobu, Plüton'un en büyük uydusu Charon'da karbondioksit ve hidrojen peroksit izleri tespit etti. Uzaydaki buz kütlelerinin evrimine ışık tutabilir.
2024.11.12 09:50 - Son Güncellenme: 2024.11.12 09:51 - TeknolojiDonanımHaber.com'un haberine göre, Plüton'un en büyük uydusu Charon, 1978 yılında keşfedildiğinden bu yana bilim dünyasının dikkatini çekmeye devam ediyor. Son olarak NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu (JWST), 2022 ve 2023 yıllarında Charon'un kuzey yarımküresine yönelik gerçekleştirdiği dört farklı gözlemde, uydunun yüzeyinde karbondioksit ve hidrojen peroksit izlerini tespit etti.
Plüton'un en büyük uydusu Charon, en basit tabirle aşırı soğuk yüzeyi ve yaşam barındırma olasılığının yok denecek kadar az olmasıyla biliniyor. Günümüzde ise James Webb Uzay Teleskobu'nun genişletilmiş dalga boyu aralığı sayesinde, Charon'un yüzeyinden yansıyan ışık hiç olmadığı kadar detaylı bir şekilde analiz edilebiliyor.
Araştırmacılar uzun zamandır Charon'un yüzeyinde karbondioksit olduğundan şüpheleniyorlardı. Zira bu gaz Güneş Sistemi'nin birçok bölgesinde yaygın olarak bulunuyor. Ancak en önemli soru bu gazın yüzeyde nasıl dağıldığı ve nerede yoğunlaştığı oldu. Yapılan analizler ise, karbondioksitin muhtemelen uzay kayalarının çarpması sonucu yüzeye püskürdüğünü ve Charon'un üst katmanlarında biriktiğini gösteriyor.
Öte yandan hidrojen peroksit izleri, Charon'un yüzeyindeki su moleküllerinin güneş rüzgârları ve UV ışınları gibi radyasyon kaynaklarıyla etkileşime girmesi sonucu oluşmuş olabilir. Bu bulgu, uydunun evrimsel süreci ve radyasyon seviyeleri hakkında değerli ipuçları sunuyor. Southwest Research Institute'dan araştırma başkanı Dr. Silvia Protopapa, "Tercih ettiğimiz yorum, karbondioksitin iç katmanlardan kaynaklandığı ve krater çarpışmaları yoluyla yüzeye çıktığı yönünde. Karbondioksitin, Plüton sisteminin oluştuğu protoplaneter diskte bulunduğu biliniyor." şeklinde konuştu.
Charon üzerinde yapılan bu gözlemler, sadece bu uydunun kimyasal yapısı ve evrimsel süreci hakkında bilgi vermekle kalmıyor, aynı zamanda Kuiper Kuşağı'ndaki diğer buzlu cisimlerin oluşum süreçlerine dair bilgiler sunuyor. Dolayısıyla Güneş Sistemi'nin dış bölgelerindeki buz kütlelerinin kökeni ve evrimi hakkında ipuçları sağlayabilir.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Öne Çıkan Galeriler
Öne Çıkan Videolar
-
06:20
-
07:45
-
00:30
-
00:55
-
03:11
En Çok Okunanlar
- Yeni 5 ve 50 TL'lik banknotlar bugün...
- Bursa'da iki gündür kayıp olan iki çocuk...
- Arda Turan'ın yeni adresi o kulüp mü olacak?
- Bursa'da surlardan manzarayı seyrederken...
- Sakarya'da bir kişi çocuk parkında silahla...
- Hafta sonu sıcaklıklar sert...
- Bursa'da yol genişletme çalışması...
- Bursa'da teleferik 24 Kasım'dan itibaren...
- Bursa'da kazada yaralanan genç 2 günlük...
- Bursa'da motosiklet sürücüsüne silahlı...
- TOKİ, Bursa dahil 44 ilde 882 arsayı...
- Rize'de heyelan meydana geldi: Ölü ve...
- Sağlıksız gıda listesi güncellendi: Dana...
- ATM'lerde nakit sıkıntısı başladı: 5 bin...
- Bursa'da yanan tüpü su ile söndürmeye...