Oruç tutacaklar dikkat! Hangi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz?

Oruç tutacaklar dikkat! Hangi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz?

Ramazan ayına sayılı günler kala iftar ve sahur yapacak vatandaşların sağlık sorunu yaşamamaları adına dikkat etmesi gerekenleri Nev Sağlık Grubu Diyetisyeni Çağla Güngör, Bursada Bugün'e açıkladı.

2025.02.27 13:51 - Son Güncellenme: 2025.02.27 13:56 - Sağlık
A
Oruç tutacaklar dikkat! Hangi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz?

MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN

İftar ve sahurda aşırı ve sağlıksız yiyecek tüketimi pek çok sağlık sorununa yol açabilir. Ramazan ayında yaşanabilecek sağlık sorunları hakkında Bursada Bugün'e açıklamalarda bulunan Nev Sağlık Grubu Diyetisyeni Çağla Güngör, "Ramazan da sıklıkla karşılaştığımız problemlerden biri sindirim sistemi sorunlarıdır" ifadelerini kullandı.

"HIZLI VE FAZLA YEMEK HAZIMSIZLIĞA YOL AÇABİLİR"

Güngör, iftarda hızlı ve fazla yemeğin yol açabileceği sorunlara ve çözümlerine değinerek, "İftarda hızlı ve fazla yemek yemek karında şişkinliğe, hazımsızlığa yol açabilmektedir. Bunun yaşanmaması için besinler iyi pişirilmeli, yavaş yenilmeli ve iyi çiğnenmelidir, su, yemekle birlikte içilmemelidir.Daha küçük öğünler ve enerji yoğunluğu düşük beslenilmeli ve stres azaltılmalıdır" şeklinde açıkladı.

"YEMEKTEN HEMEN SONRA YATMAK REFLÜ ATAKLARINI TETİKLEYEBİLİR"

Güngör, "Mide içeriğinin yemek borusuna (özofagus) geri kaçması ile karakterize bir sindirim sistemi hastalığıdır. İftarda ve sahurda fazla yemek yenmesi, sahurda yemekten hemen sonra yatılması, reflü ataklarını tetikleyebilmektedir" şeklinde açıklamalarda bulunmasının ardından çözüm önerilerini, "Az ana sık yemek yenmelidir. Üst vücudu yükselten yastık tercih edilmeli. Yemekle birlikte sıvı alımı önerilmemektedir. Fazla miktarda yağ ile pişen besinler, kızartma ve kavurma tarzı pişirme yöntemleri kullanılmamalıdır. Baharatlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Kafeinli içecekler tetikleyebileceği için sınırlandırılmalıdır. Çok sıcak ve çok soğuk besinler tercih edilmemelidir ve çikolata ve kafein tüketiminin azaltılmalıdır" şeklinde açıkladı.

KABIZLIK SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ NELERDİR?

Kabızlık sorununun sebep ve çözüm önerilerini açıklayan Güngör, "Kabızlık (konstipasyon), bağırsak hareketlerinin yavaşlayarak haftalık dışkılama sayısının 3 veya 4'ün altına inmesidir. Ramazan sofralarının biraz daha et ve tatlı ağırlıklı olması bu durumu tetikleyebilir. Yeterli miktarda sıvı tüketimi yapılmalıdır. Lifli besinlere diyette yeterince yer verilmelidir. Yeterli sebze ve meyve tüketimi yapılmalıdır. Hareketsiz yaşam tarzı gibi faktörler kabızlığın gelişimine yol açabilir. Hem hazımsızlığın önlenmesi hem de kabızlık için hareket edilmelidir. Psyllium husk (karnıyarık otu), diyet lifi takviyelerinde kabızlığı giderme amacıyla kullanılır" ifadelerini kullandı.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2025.02.27 13:51
A