Oruç ilk ne ile açılır? Uzmanı yanıtladı...

Oruç ilk ne ile açılır? Uzmanı yanıtladı...

Farz bir ibadet olan oruç, iftar vaktinin gelmesi yani akşam ezanı okunmasıyla birlikte su, hurma veya zeytin tercih edilerek açılır. Ateşte pişmiş yiyecek ve içeceklerle örneğin; ekmek, çay veya çorbayla açılmaması tavsiye edilmiştir. Bursada Bugün'e konuşan NEV FSM Hastanesi'nden Uzman Diyetisyen Seher Dallı Şen, orucun ilk ne ile açılması gerektiğine yönelik tavsiyelerde bulundu. Peki, oruç ilk ne ile açılmalı?

2025.03.01 10:18 - Son Güncellenme: 2025.03.01 10:52 - Sağlık
A
Oruç ilk ne ile açılır? Uzmanı yanıtladı...

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Bursada Bugün'e konuşan NEV FSM Hastanesi'nden Uzman Diyetisyen Seher Dallı Şen, orucun ilk ne ile açılması gerektiğine yönelik tavsiyelerde bulundu.

"ÇOK FAZLA SU İÇİLDİĞİNDE BESİNLERİN SİNDİRİMİ OLUMSUZ ETKİLENEBİLİR"

Suyun vücutta oluşan su kaybını telafi etmek ve hidratasyonu sağlamak için önemli olduğuna dikkat çeken NEV FSM Hastanesi'nden Uzman Diyetisyen Seher Dallı Şen, "Ramazan ayında vücudumuzun su ihtiyacını karşılamakta zorlanıyoruz. Bu nedenle orucu suyla açmak vücudun su ihtiyacı açısından avantaj fakat burada şuna dikkat etmek gerekiyor. Çok fazla su su içildiğinde midenin asit içeriğini etkileyeceği için midede besinlerin sindirimini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle asıl suyu iftardan 40 dakika sonra ile sahurdan 30 dakika önce arasında günlük ihtiyacımızı karşılayacak şekilde tüketmeyi tavsiye ederim.  Eğer kişi iftardan iştahını kontrol etmekte zorlanıyorsa su ve zeytin ile açması avantajlı olabilir. Zeytin sağlıklı yağ ve lif içerdiği için iştah kontrolünü sağlamaya yardımcı olur. İftarda fazla tüketimi azaltmak istiyorsak zeytin üzerine çok olmamak kaydıyla su. Sonra az çorba ve mümkünse bunlardan sonra 15 dakika ara verilirse hazımsızlık sorunu yaşamamak için önemli olur. 15 dakika sonra da ana yemek yenebilir. 

"FAZLA YAĞLI VE ŞEKERLİ YİYECEKLERDEN KAÇINILMALI"

İftarda sağlıklı beslenmek hem oruç süresinde kaybedilen enerjiyi ve sıvıyı dengelemek hem de sindirim sistemini zorlamamak için iftar menüsünde sindirimi aşırı yormadan, besin öğelerini dengeli bir şekilde almayı hedeflemeliyiz. Yavaş ve kontrollü yemek yemek önemli. Hazımsızlık sorunu yaşamamak için bu nedenle oruç açtıktan ve çorba içtikten sonra 15 dakika ara verip ana yemeğe geçmek sindirim sistemi için avantajlı. Ana yemekte proteini, sebzesi ve karbonhidrat dengeli bir öğün tercih edilmeli. Fazla yağlı ve şekerli yiyeceklerden kaçınılmalı. Özellikle şekerli içecekler(asitli içecek meyve suyu ice tea) kaçınmalıyız. Çok fazla hamur ağırlıklı besinler tercih etmemeliyiz" ifadelerini kullandı.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2025.03.01 10:18
A