Organ nakli nedir? Organ nakli nasıl yapılır? Organ nakli hangi durumlarda yapılabilir?

Organ nakli nedir? Organ nakli nasıl yapılır? Organ nakli hangi durumlarda yapılabilir?

Bir insanın ölümü halinde, vücudun bazı dokuları zarar görmez ve başka bir vücutta çalışabilir şekilde canlı kalır. Bir hayatın sonu bir hayatın başlangıcı olabilmektedir. Bu nedenle de organ bağışı çok büyük bir önem taşımaktadır. Peki, Organ nakli nedir, nasıl yapılır? Organ nakli hangi durumlarda yapılabilir?

2024.03.13 10:50 - Son Güncellenme: 2024.03.13 10:53 - Sağlık
A
Organ nakli nedir? Organ nakli nasıl yapılır? Organ nakli hangi durumlarda yapılabilir?

Organ nakli, toplumların arasında yaygın olması gereken bir durumdur. Bitmiş bir hayat bir hayatın başlangıcına yardımcı olabilir. Bu nedenle de toplumsal farkındalık gerektiren konuların da başında gelmektedir.

Organ Nakli Nedir?

Organ nakli hasarlı veya çalışmayan bir organın başka bir vücuttan alınarak diğer bir vücuda transfer edilmesi tıbbi işlemine verilen isimdir. Verici ve alıcı olarak iki grubu olan organ naklinde donörlerin yani vericiler ile alıcıların farklı farklı yerde olması veya aynı yerde olması arasında bir fark yoktur. Böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsak nakledilebilen organların arasındadır.

Donör, organlarını sağlıklı iken kendi rızası ile veren kişiye, kadavra ise ölü durumda organları alınan kişiye denir. Kadavradan alınacak olan organlarda doku uyumu ve ailenin rızası gereklidir. Ayrıca kadavra olacak kişi ölmeden önce yasal prosedürleri yerine getirerek ölümü halinde organlarını bağışlayabilmektedir.

Organ nakli nasıl yapılır?

Organ nakli bazı organların işlevlerini yerine getiremeyecek hale gelmesi ve tıbben tedavinin mümkün olmadığı durumlarda yapılır. Hastanın tedavilere cevap vermediği ve artık organın tamamen durma aşamasına gelmesi veya durmasından sonra organ nakli süreci başlar. Ameliyat ortamında kadavra veya donörden alınan organların nakli hastalara yapılır.

Ölü organın yerinden alınarak sağlıklı organın hastaya nakledilmesi titiz bir ortamda gerçekleştirilir. Organ nakli için mutlaka steril bir ortam gerekmektedir. Bu nedenle de hastanelerde tedavi olunması gerekir. Kaçak organ nakli yapan resmi olmayan kayıtsız sağlık kuruluşlarından uzak durulması gerekmektedir.

Organ nakli hangi durumlarda yapılabilir?

Her organ herkesten alınmaz veya nakli gerçekleştirilemez. Öncelikle yasal prosedürlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu yasal prosedürlerin tamamlanmasının ardından organ nakli süreci başlar. Bunun yanı sıra donör olacak kişilerin mutlaka gerekli olan testleri yaptırması gerekmektedir.

Bu testlerin yapılmasının ardından alınacak olan organlar tespit edilebilmektedir. Organ nakli, beyin ölümü gerçekleşmiş, solunum cihazına bağlı olarak yaşayan veya ölümünün ardından belirli bir zaman geçmemiş ve gömülmemiş olan kişilerden alınabilmektedir.

Milliyet'in haberine göre, organ naklinin yapılması için hastalıkların arasında organ ve doku uyuşması olması gerekmektedir. Eğer kişilerin dokuları birbirlerine uymuyorsa nakil işlemi gerçekleşemez. Alınacak olan organın mutlaka sağlıklı olması gerekmektedir. Tüm fonksiyonlarını yerine getirebilen organların ancak nakli sağlanabilir.

Kaynak: BURSADA BUGÜN

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2024.03.13 10:50
A