Organ Bağışı Haftası ne zaman? Organ bağışı nereye yapılır? Organ bağışı günah mı?
Kasım ayının ilk haftası "Organ Bağış Haftası" olarak kutlanıyor. Vatandaşlar tarafından en fazla merak edilen konular arasında organ bağışı yer alıyor. Peki, Organ Bağışı Haftası ne zaman? Kimler organ bağışı yapabilir? Organ bağışı nasıl yapılır? Organ bağışı günah mı?
2024.11.04 16:24 - Son Güncellenme: 2024.11.04 16:37 - SağlıkHer yıl 3-9 Kasım tarihleri arası ülkemizde "Organ Bağışı Haftası" olarak kutlanmaktadır.
Organ bağışı için farkındalık çalışmaları kapsamında hafta boyunda il sağlık müdürlükleri çeşitli etkinlikler gerçekleştiriyor.
Vatandaşlar da Organ Bağışı Haftasını internette araştırmaya başladı.
Peki Organ Bağışı Haftası ne zaman? Kimler organ bağışı yapabilir? Organ bağışı nasıl yapılır? Organ bağışı günah mı?
KİMLER ORGAN BAĞIŞI YAPABİLİR?
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre: 2238 sayılı yasaya göre 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir.
Ayrıca 2238 Sayılı "Organ Ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması Ve Nakli Hakkındaki Kanun"un 14. Maddesine göre bir kimse sağlığında vücudunun tamamını veya dokularını, tedavi, teşhis ve bilimsel amaçlar için bıraktığını resmi veya yazılı bir vasiyetle belirtmemiş veya bu konudaki isteğini iki tanık huzurunda açıklamamış ise sırayla eşi, reşit çocukları, ana veya babası veya kardeşlerinden birisinin; bunlar yoksa yanında bulunan herhangi bir yakınının muvafakatiyle ölüden organ ve doku alınabilir. Aksine bir vasiyet ibraz edilmedikçe kornea gibi ceset üzerinde bir değişiklik yapmayan dokular alınabilir. Ölü, sağlığında kendisinden ölümünden sonra organ veya doku alınmasına karşı olduğunu belirtmişse organ ve doku alınamaz.
ORGAN BAĞIŞI NASIL YAPILIR?
Organ bağşı yapacak kişilerin bulundukları ilin sağlık müdürlüklerine, devlet ve özel hastanelerin organ bağışı koordinatörlerine ya da sağlık ocaklarına giderek başvuru yapması gerekmektedir.
Başvuru sonrası bağış yapan kişiye organ bağı kartı verilmektedir. Organ bağışı yapan kişinin ailesini bilgilendirmesi de son derece önemlidir.
ORGAN BAĞIŞININ DİNİ YÖNDEN SAKINCASI VAR MI? GÜNAH MI?
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu 6 Mart 1980 Tarihli ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu resmi olarak açıklanmıştır.
Açıklanan kararda ise şu maddelerin olması gerekmektedir:
-Zaruret halinin bulunması, hastanın hayatını veya hayati bir organını kurtarmak için, bundan başka çaresi olmadığının mesleki ehliyet ve dürüstlüğüne güvenilen bir doktor tarafından tespit edilmesi,
- Doku ve organı alınacak kişinin bu işlemin yapılmış olduğu sırada ölmüş olması,
- Toplumun huzur ve düzeninin bozulmaması bakımından organ ve dokusu alınacak kişinin sağlığında buna izin vermiş olması veya hayatta iken aksine bir beyanı olmamak şartıyla, yakınlarının rızasının sağlanması
- Alınacak organ veya doku karşılığında hiçbir şekilde ücret alınmaması,
- Tedavisi yapılacak hastanın da kendisine yapılacak olan bu nakle razı olması gerekir.
Kuran-ı Kerim'de ise "Kim Bir İnsana Hayat Verirse Onun Tüm İnsanlara Hayat Vermişçesine Sevap Kazanacağı" beyan olunmaktadır. (Maide Suresi, Ayet 32)
Öne Çıkan Galeriler
Öne Çıkan Videolar
-
06:20
-
07:45
-
00:30
-
00:55
-
03:11
En Çok Okunanlar
- Yeni 5 ve 50 TL'lik banknotlar bugün...
- Bursa'da iki gündür kayıp olan iki çocuk...
- Arda Turan'ın yeni adresi o kulüp mü olacak?
- Bursa'da surlardan manzarayı seyrederken...
- Sakarya'da bir kişi çocuk parkında silahla...
- Bursa'da yol genişletme çalışması...
- Bursa'da kazada yaralanan genç 2 günlük...
- Bursa'da motosiklet sürücüsüne silahlı...
- TOKİ, Bursa dahil 44 ilde 882 arsayı...
- Rize'de heyelan meydana geldi: Ölü ve...
- Sağlıksız gıda listesi güncellendi: Dana...
- ATM'lerde nakit sıkıntısı başladı: 5 bin...
- Bursa'da yanan tüpü su ile söndürmeye...
- Bursa'da teleferik 24 Kasım'dan itibaren...
- Menajerini tehdit eden Boksör Avni...