Okul çağında görülen hastalıklara dikkat!

Okul çağında görülen hastalıklara dikkat!

Okul çağında görülen ve çocuktan çocuğa kolayca bulaşabilen pek çok hastalık vardır. Nev Esentepe Hastanesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü Uzm. Dr. Mustafa Konur, çocuklarda en sık görülen bulaşıcı hastalıkları ve korunma yollarını Bursada Bugün'e anlattı.

2025.02.17 15:03 - Son Güncellenme: 2025.02.17 15:08 - Sağlık
A
Okul çağında görülen hastalıklara dikkat!

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN 

Bursada Bugün'e konuşan Nev Esentepe Hastanesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü Uzm. Dr. Mustafa Konur, "Okul çağında görülen ve çocuktan çocuğa kolayca bulaşabilen pek çok hastalık vardır. Bunların bir kısmı basit önlemlerle önlenebilirken bir kısmı için de tedavi gerekebilir. Çocukların bağışıklık sistemleri yetişkinlere göre daha zayıf olduğu için bu tür hastalıklara yakalanma olasılıkları daha yüksektir. Bu sebeple okul çağındaki çocukların sağlığına daha çok dikkat etmek gerekir" dedi.

Uzm. Dr. Mustafa Konur, çocuklarda en sık görülen bulaşıcı hastalıklar ve korunma yollarını şu şekilde sıraladı: 

1- Enfeksiyon Hastalıkları:

* Soğuk Algınlığı ve Grip: Okul çağında en sık görülen hastalıklardır. Hapşırma, burun akıntısı, öksürük ve boğaz ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir.

* Su Çiçeği: Daha çok kış ve ilkbahar aylarında görülen, içi su dolu kabarcıklar şeklinde döküntülerle karakterize bir hastalıktır. Saçlı deride ve ağız içinde mutlaka görülür . Genellikle kendiliğinden iyileşir.

* Kızamık: Döküntülü bir hastalık türüdür. Ateş, öksürük, burun akıntısı ve gözlerde kızarıklık gibi belirtilerle başlar. Döküntüler genellikle yüzde başlar ve tüm vücuda yayılır.

* Kızamıkçık (Rubella): Kızamıktan daha hafif seyreden bir döküntülü hastalıktır. Hamileler için tehlikeli olabilir.

* Kabakulak: Tükürük bezlerinin şişmesiyle karakterize bir hastalıktır. Ateş, baş ağrısı ve yorgunluk gibi belirtilerle başlayabilir.

* Beşinci Hastalık (Eritema Enfeksiyozum): Yanaklarda kelebek tarzı kırmızı döküntüler ve hafif ateşle karakterize bir hastalıktır.

* Altıncı Hastalık (Roseola İnfantum): Yüksek ateş ve ardından gelen döküntülerle karakterize bir hastalıktır. Genellikle 2 yaşın altındaki çocuklarda görülür.

2. Sindirim Sistemi Hastalıkları:

* İshal ve Kusma: Çocuklarda sık görülen sindirim sistemi rahatsızlıklarıdır. Virüsler veya bakteriler neden olabilir.

* Bağırsak Parazitleri: Bağırsaklarda yaşayan parazitlerin neden olduğu enfeksiyonlardır. Ağızdan salya akma, popoda kaşıntı, diş gıcırdatma, karın ağrısı, ishal ve kilo kaybı gibi belirtilere neden
olabilirler.

3. Diğer Bulaşıcı Hastalıklar:

* Hepatit A: Karaciğere zarar veren bir virüsün neden olduğu bir hastalıktır. Genellikle kirli su veya yiyeceklerle bulaşır.

* Menenjit: Beyin ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanmasıdır. Ateş, baş ağrısı, kusma ve ense sertliği gibi belirtilerle kendini gösterir. Acil tıbbi müdahale gerektirir.

* Boğmaca: Öksürük nöbetleriyle karakterize bir solunum yolu enfeksiyonudur. Özellikle küçük bebekler için tehlikeli olabilir.

BULAŞICI HASTALIKLARDAN NASIL KORUNURUZ!

Bulaşıcı hastalıklardan korunma yollarından da bahseden Mustafa Konur, "Aşılar, bulaşıcı hastalıklara karşı en etkili korunma yöntemidir. Çocukların aşı takvimine uyulması çok önemlidir. El yıkama, bulaşıcı hastalıklardan korunmada en önemli adımlardan biridir. Çocuklara ellerini sık sık yıkamaları öğretilmelidir. Sağlıklı ve dengeli beslenme, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırır. Yeterli uyku, vücudun dinlenmesini ve iyileşmesini sağlayarak hastalıklara karşı direnci artırır. Hasta olan çocukların okula gönderilmemesi, diğer çocukların dahastalanmasını önler. Okul ve ev ortamının temiz tutulması, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını engeller" dedi.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2025.02.17 15:03
A