'Öğretmene mülakat' tartışmalarıyla ilgili Bakan Tekin'den açıklama
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin merak edilenleri CNN TÜRK Hafta Sonu programında Hakan Çelik'e yanıtlıyor. Yeni eğitim öğretim yılında neler hedefleniyor? Türkiye eğitim kalitesinde uluslararası düzeyde tercih edilen bir ülke olabilir mi? Deprem bölgesinde eğitim ne durumda? Atama bekleyen öğretmenler için müjde var mı? Milyonlarca öğrenci, öğretmen ve veliyi yakından ilgilendiren çok önemli başlıklar değerlendiriliyor.
2023.09.16 10:41 - Son Güncellenme: 2023.09.16 11:35 - EğitimBakan Tekin'in açıklamalarından satır başları şöyle; 74 bin civarı kurum var. Okul, okul öncesi kurumu... Yaklaşık 20 milyona yakın öğrencimiz 1 milyon 200 bin öğretmenimiz var. Şöyle söyleyeyim size; Sokağa çıktığınızda yaklaşık 80 kişiden 1 tanesi öğretmen. Çok geniş kitlelere hitap ediyoruz.
Sadece Türkiye'de değil dünyanın her ülkesinde eğitim her ülkenin ana problemlerinden bir tanesi. Biz kendi ülkemiz açısından söyleyeyim. 86 milyon nüfus varsa 86 milyon eğitimle ilgili önerme var demektir bu minimum. Bu önermeler kuşkusuz birbirinden zıt, taban tabana önermelerle de karşı karşıyayız. O yüzde attığımız her adım, yapmaya çalıştığımız her şey önemli oranda destek buluyor ya da muhalif kitleler oluşturuyor. Memnuniyetsizlikler ortaya çıkartıyor.
Daha önce müsteşarlık yaptığım dönemde de örnek gösterilen ülkelerdeki muadillerimizle konuştuğumuzda onlar da kendi ülkelerinde ana problemin eğitim olduğunu eğitimin daha iyi olması gerektiğiyle ilgili tartışmalar olduğunu söylüyorlar. Dolayısıyla dünyanın hiçbir ülkesinde eğitimle ilgili tartışmalar bitmeyecektir, bitmez. Çünkü mükemmel bir eğitim sistemi diye bir önermemiz yok. Herkes daha iyi olması için çaba sarf ediyor.
EĞİTİMDE 'ÖĞRETMENE MÜLAKAT' POLEMİĞİ
Ben bu anlamda art niyetli olmayan eleştirileri saygıyla karşılıyorum. Mülakatla ilgili kamuoyunda çok fazla tartışma var.Tek başına mülakatın sanki sadece mülkakat yapmak için çıkartılmış bir kurgu olarak sunuluyor. Bir kere bunu izah etmek gerekiyor. Bu konu gündemimize 2015 yılından itibaren girmeye başladı. Ve 2015 yılında aslında mülakatlarla ilgili bize referans teşkil edecek başka düzenlemelerin hazırlığını yaptık.
Biz dedik ki; Yeni dönemde öğretmen istihdam politikasını ve yetiştirme sürecini revize etmemiz gerekiyor. Yani, çoktan seçmeli bir sınavla öğretmen atamanın yeterli olmadığını, öğretmen arkadaşlarımızın üniversiteye, lisans programına tek tercih sıralamasından başlayıp lisans eğitimi esnasındaki ilave kazanımlarına kadar yani bir öğrencimiz yabancı dil kursuna gidiyorsa, bir sosyal sorumluluk projesi yapıyorsa ya da üniversite bünyesindeki Erasmus gibi uluslararası projelere dahil oluyorsa bunların hepsinden bir portföyle oluşturalım. Ve böyle bir süreç başlatalım dedik.
Öğretmen yeterlilik belgesi ve ardından öğretmen yetiştirme strateji belgesi diye belgeler yayınladık. Mülakat aslında şöyle bir şeydi bu konu gündeme geldiğinde. Tüm bu süreci izleyip sonucunda bir komisyon önünde öğretmen adayımızın kendisini değerlendirdiği bir süreçti. Fakat sonrasında malum 15 Temmuz olunca sadece mülakat ve güvenlik araştırmasıyla sınırlandırmak zorunda kaldık.
Şimdi ben geçen hafta bir yayında 'Mülakat gibi mülakat' ifadesini kullandım. Buradan başladı eleştirilerin bir kısmı. Bu eleştiriyi gerçekten art niyetli olarak görüyorum. Şundan dolayı; Benim orada kast ettiğim şey şuydu; Şu ana kadar uygulanmakta olan mülakat KPSS skoru notunun aynısını mülakat komisyonları veriyor. Kurmaya çalışılan sistem tam olarak kurgulanmadığı için böyle bir problem var.
Benim yapmak istediğim bütün bu sürecin başından itibaren kurgulamaya çalıştığımız gibi kurgulamak. Şu an öğretmenleri nasıl istihdam ediyoruz? KPSS sınavına giriyor öğretmenimiz. Bir sıralama elde ediyor. Mülakata giriyor. Mülakatta da bir adaletsizlik olmasın mantığıyla öğretmen adayına KPSS sınavıyla muadil bir skor verilip sıralamaya sokuluyor.
"KAMERA KAYDI DA ALINACAK"
Şu an yüzde 100 mülakat skoruyla atanıyor öğretmen. Biz yüzde 50-50 yapmak istiyoruz. KPSS yüzde 50, mülakat yüzde 50. 30 büyükşehirde mülakat yapılacak. Mülakatta öğretmen adayına 'bize ders anlatın' diyeceğiz. İletişim becerisi ve sorun çözme becerisini ölçeceğiz. Kul hakkı yemeden, herhangi bir ideolojik bir kayırma yapmadan bunu yapabilmek. Komisyon üyesinin adayla ilgili herhangi bir bilgisi olmayacak. Bu sınav öncesi alacağımız tedbirler. Adaya da burada konuştuğun şeyleri bir sınav kağıdına böyle böyle anlattım diye yazılı kağıdı bize teslim edecek. Kamera kaydı da alınacak. İyileştirme ve yapıcı önerilere açığız. Önerilere açığım.
Eleştiriyi yapan sendikalar, siyasetçiler... Böyle rast gele bilmeden eleştiri yapacaklarına yazılı önermelerini bekliyorum. Bana yazılı olarak 'Şöyle bir şey öneriyoruz' diye önerilerini getirsinler öyle konuşalım. Böyle niyet okuyacağı hareketlerle bu tür eleştirilere karşıyım.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Öne Çıkan Galeriler
Öne Çıkan Videolar
-
04:15
-
01:08
-
01:46
-
00:48
-
00:37
En Çok Okunanlar
- Genç şarkıcı hayatını kaybetti
- Bursa'da aracında vurulmuş halde bulundu
- Bursa'da parkomat kararı çıktı! Ücretli mi...
- Bursa'da güvenlik görevlisi tartıştığı...
- Zirveye çıkan dağcılara Uludağ'da sezonun...
- Bursa'da trafikte tartıştığı belediye...
- Dev markanın ürünleri geri toplatılıyor:...
- Bursa'da iplik fabrikasında gaz sızıntısı!
- Bursa'da evlerinde 5 gündür mahsur kalan...
- Komşular arasındaki temizlik tartışmasında...
- Sokak ortasında kardeşini öldürüp,...
- Meteoroloji 5 günlük hava tahminini...
- Bursa'da navigasyondan bulduğu adresi...
- Donald Trump, Mehmet Öz'ü aday gösterdi!
- Aksaray'da tabancasını temizleyen polis 8...