NİSAD'dan glikoz ve glikoz şurubu hakkında açıklama

NİSAD'dan glikoz ve glikoz şurubu hakkında açıklama

Türkiye nişasta sanayini temsil eden kuruluşlardan olan Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD) nişasta bazlı şeker hakkındaki güncel akademik verileri paylaştı.

2024.04.15 15:24 - Son Güncellenme: 2024.04.15 15:25 - Sağlık
A
NİSAD'dan glikoz ve glikoz şurubu hakkında açıklama

Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD), glikoz hakkında yanlış algıya sebep olabilecek bilgilere istinaden kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla nişasta bazlı şeker hakkındaki güncel akademik verileri paylaştı.

Ticari bir amaç gütmeden çalışan bir kurum ilkesiyle yanlış algıları bilimsel gerçeklerle düzeltmeyi ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeyi sorumluluk kabul eden NİSAD'dan yapılan açıklama şöyle:

Nişasta bazlı şeker, yani mısır şekeri (Glukoz ve Fruktoz Şurupları), doğal bir tahıl olan mısırdan üretilen bir üründür. Yapay tatlandırıcı değildir. Glukoz ve Fruktoz şurubu, doğal kaynaklı şekerlerdir.

İşlemler, danelerin yumuşatılması ve nişasta, dış kabuk, protein ve yağ bileşenlerine ayrıştırılmasıyla başlar. Mısır şekeri üretiminde kullanılan sonraki aşamalar ise doğal olarak adlandırılan diğer gıda ve bileşenlerin üretiminde kullanılan işlemlerdir. Mısır şekeri yapay bir bileşen veya renk katkı maddesi içermez. Ülkemizde katkı maddeleri Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği'nde belirtilmiştir. Nişasta bazlı şeker bir katkı maddesi değildir.

Ayrıca Glukoz ve Fruktoz şurubu, basit karbonhidratlar ailesinin parçasıdır. Sakaroz, rafine şeker ve laktoz gibi diğer şekerlerle aynı kalori değerine (4 kcal/g) sahiptir. EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi), karbonhidratların toplam enerji alımımızın %45-60'ını oluşturmasını tavsiye ediyor ve "makul miktarda tüketilen tatlandırılmış ürünlerin dengeli bir beslenmeyle uyumlu olduğunu" belirtiyor. 

Yapılan araştırmalara göre rafine şekerde olduğu gibi, sağlıklı ve çeşitliliğe sahip bir beslenme düzeninin bir parçası olarak normal miktarda tüketildiği takdirde, insan sağlığına zararlı olduğuna dair henüz geçerli bilimsel kanıt ortaya konmamıştır. Ancak, birçok besinde olduğu gibi, glukoz ve fruktoz şurubu da şeker alımının bir parçasıdır. Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenme düzeninde önerilen miktarlarda şeker alımına dikkat edilmelidir.

 

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2024.04.15 15:24
A