Nilüfer Belediyesi, Tarımsal Kalkınma ve Kooperatifçilik Çalıştayı düzenledi

Nilüfer Belediyesi, Tarımsal Kalkınma ve Kooperatifçilik Çalıştayı düzenledi

Nilüfer Belediyesi tarafından 3 gün boyunca sürecek Tarımsal Kalkınma ve Kooperatifçilik Çalıştayı düzenlendi.

2024.10.14 10:34 - Son Güncellenme: 2024.10.14 11:43 - Bursa Bölge
A
Nilüfer Belediyesi, Tarımsal Kalkınma ve Kooperatifçilik Çalıştayı düzenledi

MERVE DENİZ EKİCİ - CEREN SÜMBÜL / BURSADA BUGÜN

Nilüfer Belediyesi tarafından 3 gün boyunca Nilüfer Nikah Evi'nde yapılacak olan Tarımsal Kalkınma ve Kooperatifçilik Çalıştayı'nın ilk günü gerçekleştirildi.

Çalıştaya Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar katıldı.

"ÜRETİMDEN GELEN GÜCÜMÜZ VE DAYANIŞMA IŞIĞINDA KAPSAMLI BİR ÇALIŞTAY OLACAK"

Nilkoop Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Ayyılmaz, çalıştayın verimli geçmesini dileyerek sözlerine başladı. Ayyılmaz, "Amacımız ilçemizde tarım ve hayvancılığı asil, bilimsel ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmaktır. Üretimden gelen gücümüz ve dayanışma ışığında kapsayıcı bir modeli hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Elde edilecek bilgilerle Nilüfer Belediyesi ve Nilkoop'un tarımcılık politikalarına rehberlik edecektir" dedi. 

"BOSTAN MARKETLERDE SAĞLIK VE HİJYENİK ÜRÜNLER SATILIYOR"

Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Tarım ve Kooperatifçilik Politikaları konusunda Nilüfer Belediyesi'nin tarım alanında çalışmalarını kısaca özetledi. Özdemir, Turgay Erdem ve Mustafa Bozbey'e Nilüfer'de gerçekleştirdikleri tarım çalışmaları adına teşekkür ederek, "Ata Tohumu yetiştirmekte Mahalle Bostanları'na kadar pek çok çalışma gerçekleştirilmiş. Meralarda da çeşitli üretimler yaparak kaliteli ürünleri çiftçimize göstermeye çalışmışız. Ayçiçek, incir, lavanta, zeytinyağı pek çok iş yapıyoruz. Bostan Marketler'de bunlar sağlıklı ve hijyenik ürünler olarak sunuluyor" şeklinde konuştu. 

"ÇİFTÇİLERİN ÜRETİP ÜRETTİKLERİNİ DOĞRU SATMASI GEREKİYOR"

Başkan Özdemir, üretimlere devam edeceklerini belirterek, "Bir yere kadar güzel gelinmiş. Bu zamana kadar hep üretim yapılıp, topluma sağlıklı ürünler ulaştırılmış. Sanayi bölgelerinin dışında hemen sınırımızda TEKNOSAB yapıldı. Tarımdan beklentinin azalmış olması, tarımla insanların hayatlarını idame ettiremeyeceğini düşünmesi gibi etkenler doğdu. Bizim Bursa'da çok güzel ürünlerimiz var. 22 tarım köyümüz var, köyden mahalleye dönüşmüş. Buralarda tescillenmiş ürünlerimiz var. Enginar, siyah incir, kavun gibi bir çok ürün açısından çok kıymetli. Bu üretim yeniden canlanması için bunun üzerinde çalışacağız. Bizim düşüncemiz kooperatifleşme modeliyle satış desteği ve güvencesi vererek ihracata yönelik çalışmalar yapmak. Üreticinin örgütsüzlüğü ve birlikte hareket edememe sorunları daha kuvvetli olanlara karşı emek sömürüsünü getiriyor. Kooperatifleştirilip ürünlerini kooperatif üzerinden, kendileri satamıyorsa Nilkoop üzerinden ürünlerini satabilirler diye düşünüyoruz. Çiftçilerin üretip ürettiklerini doğru satmaları gerekiyor. Bazı köylerimizde su problemi var. Hepsini topluyoruz, bütçeye koydurup bu sorunu da aşmak istiyoruz" açıklamalarında bulundu. 

"TARIM ALANLARINA YAPILAN KAÇAK YAPILAŞMALARLA MÜCADELE EDECEĞİZ"

Nilüfer'de yapılan kaçak yapılaşmalar konusuna değinen Başkan Özdemir, "Tarım alanlarında kaçak yapılaşmalar yapılıyor. Koca koca fabrikalar kurulmuş. Çok net kararlı bir şekilde bunların üstüne gitmeye devam edeceğiz. İki gecede bir fabrika yapabiliyorlar. Duyduğumuz gibi müdahale ediyoruz. Siz bize kaçak yapıların konumunu atın, biz gerekli işlemleri yaparız. Tarım alanlarına yapılan yapılara müsaade edilmeyeceğini söylemiştim. Toplumda herkes kendi hakkıyla planlı iş yapması gerektiğini bilerek artık yerleşiyor. Nilüfer'in köyüsü Nilüfer'in efendisi olsun" dedi. 

"BU ŞEHRİ, TARIMLA GEÇİNEBİLİR BİR ŞEHİR YAPACAĞIZ"

CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, sürdürülebilir ve uygulanabilir bir çalıştay olmasını dileyerek sözlerine başladı. Öztürk, "Bu coğrafyaya yerleşen tarımla birlikte toplu yaşamın başladığı insanoğlu, bu toprakları tercih etmiş. Bu topraklar dünyanın en verimli topraklarıyken, bu toprakların değerini bilmeden yaşama noktasına gelmişiz. Tarımla geçinebilir ve yaşanabilir bir şehir yapacağız. Tarım Nilüfer'de önemseniyor. Ortak akıl çok önemli. Dünyada rekabet etmek zorunda olduğumuz bir ekonomiyle de karşı karşıyayız" şeklinde çalıştayın güzel sonuçlanacağına dair inancının tam olduğunu dile getirdi. 

"OKULLARDA ÇOCUKLARIMIZI BİR ÖĞÜN GIDAYLA BULUŞTURAMADIĞIMIZ BİR DÖNEMDEYİZ"

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, bu çalıştayın çok önemli bir çalıştay olduğunu söyleyerek Başkan Özdemir'e teşekkürlerini iletti. Pala, "Yoksulluğu artık derin yoksulluk diye tanımladığımı ve okullarda çocuklarımızı bir öğün gıdayla buluşturamadığımız bir dönemdeyiz. Türkiye'nin gerçek gündeminde yer alması gereken tarım konusunda böyle bir çalıştay düzenlenmesi çok değerli. Hepimizin karar verme sürecine katılarak gıda yetersizliği ve güvencesizliğini geride bırakacak adımlar atarsak gelecek nesil için güzel şeyler bırakmış olacağız" açıklamalarında bulundu. 

"GIDA HAKKI YAŞAM HAKKININ EN ÖNEMLİ DESTEKLEYİCİSİDİR"

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, protokol ve çalıştaya katılan çiftçileri selamlayarak konuşmasına başladı. Sarıbal, "Çiftçi yoksa hiçbir şey yok. Tarım alanları rant aracıyla ve sanayi kuruluşları bunu yapıyorsa orda büyük bir sorun vardır. Gıda Hakkı denen bir kavram var. Her insanın karnını yeterli ve dengeli besleme hakkı var. Bunu da sağlayacak devletin bizzat kendisidir. Gıda hakkı denen insanın kutsal hakkı olan yaşam hakkından sonra gelir, eğitim hakkı gibi, temiz çevre hakkı, sağlık hakkı gibi. Gıda hakkı, yaşam hakkının en önemli destekleyicisidir. Burada tartıştığımız temel kavram, çiftçilerden çok tüketicilerin düşünmesi gereken bir konudur. 2000 yıllık zeytin ağacını konuşuruz fakat 2000 yıllık fabrika yok. 80'lerden sonra bu ülke bilerek bu hale getirildi. Bizim çiftçilerimiz dünya sermayesiyle rekabet ediyor. Tarımda bir politika var, bu politika işbirlikçiden, sermayeden yana, çiftçiden yana değil. Bu sorun politik ve ekonomik bir meseledir. 2024 yılında 1.3 trilyon faize para veriyorsa, tarıma sadece 91 buçuk milyon lira veriyorsa bu parasızlıktan değil, çiftçi batsın diyedir" şeklinde konuşarak çiftçilere desteğin artırılması ve tarıma daha fazla bütçe ayrılması gerektiğini vurguladı. 

"HER BİR MASADA TARIM HAKKINDA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SUNULACAĞINA İNANCIM TAM"

CHP Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, Bursa'da olmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, verimli bir çalıştay olmasını dilediğini ifade etti. Günaydın, "Bana haber geldiğinde çalıştay programına baktım. Bütün samimiyetimle söylüyorum, her zaman yaptığımız ağlamalardan yapılacak bir çalıştay olsaydı MYK'ya katılırdım. Fakat bu çalıştayda, o masanın her birinde tarımsal kalkınma hakkında çözüm önerileri sunulacak ve konuşulacak. Çözüm odaklı bir çalıştay olacak. Türkiye'de sorun saptamanın geçildiği ve yeniden inşa edileceği bir zaman dilimindeyiz. Bu topraklar tarımın başladığı topraklar. Biz bir gen bankasında yaşıyoruz. 7 gen merkezinden 4'ü bu topraklarda. Tarım ve toprak açısından özel zengin bir ülke ki burada başlamış. Tahıllar dünyaya bu topraklardan dağılmış. Bugün tohumculukta geldiğimiz nokta hiç iç açıcı değil" dedi. 

"GENÇ ÇİFTÇİLER TARIMA DÖNDÜRÜLMELİDİR"

Günaydın, "Son 50 yılda çayır ve meralarımızın yarısını kaybettik. Tarım alanlarımızın 3'te 1'inde tarım yapabiliyoruz. Çiftçi işlemekten vazgeçti. Bir nedeni var, hem kültürel hem ekonomik nedeni var. Saptamak ve çözüm yaratmak zorundayız. Türkiye su kıtlığı çeken ülke haline geldi. Bu böyle devam edemez. Geldiğimiz nokta Türkiye yılda tarımsal ham madde dış ticarette 10 milyar dolay açık veriyor. Gizleyip örtmenin bir alemi yok. Çoğu konuda dışarıya muhtaç bir hale geldik. Genç çiftçiler tarıma döndürülebilmelidir, fakat bu kadar basit mi? Genç insanların yaşama sevinci alacağı bir ortam yaratmadan gençler tarıma dönmesini çözebilecek miyiz? Ağlama zamanını kapatmak ve demokratik inşa sürecini tüm sektörlerde ortaya koymalıyız" şeklinde konuştu. 

"TARIM KONUSUNDA BU SENEDEN DAHA KÖTÜ BİR SENE GÖRMEDİM"

Tarım Uzmanı ve Gazeteci Ali Ekber Yıldırım, "Nilüfer diyince aklımıza tarım geliyor. Bu konu bana söylendiğinde severek kabul ettim. Tarım konusunda geçmişte burada önemli çalışmalar yapıldığını biliyorum. 28 yıldır tarım yazıyorum. Tarım konusunda bu seneki kadar kötü bir yıl görmedim. 2007-2008'de büyük kuraklık oldu, 1 milyondan fazla inek sütü kesildi. Bu sene çiftçiler her üründen zarar etti. Eskiden bir üründen zarar edip başka ürünlerle dengelerlerdi" açıklamalarıyla son yıllardaki tarımın durumu değerlendirmelerde bulundu. 

"PLANLAMA YAPILIRKEN BÜYÜK BİR PLANSIZLIK YAŞANDI"

Yıldırım, Resmi Gazete'de yayımlanan 4 önemli düzenleme hakkında, "2024-26 hayvancılık destekleri, işlenmeyen tarım arazileri ile ilgili yönetmeli, 24 yılı destekleri açıklandı ve 2025-27 bitkisel destekleri açıklandı ve bir ay içerisinde oldu. Bir ayda peş peşe karar çıkınca çiftçi ve bakanlığın kafası karıştı. Bakanlık sahada tüm Türkiye'ye bunları anlatmaya çalışıyor. Ciddi bir plansızlıkla yola başladık. Planlama yaparken büyük bir plansızlık yaşandı" şeklinde konuştu. 

"MAZOT MALİYETİNİN YÜZDE 50'Sİ GÜBRE MALİYETİNİM YÜZDE 25'İ ÖDENECEK"

Gazeteci Ali Ekber Yıldırım, planlama kapsamındaki ürünleri (13 stratejik ürün + yem bitkileri) havzasında üreten bütün çiftçilere Temel Desteğe ilave olarak Planlı Üretim Desteği verileceğini açıkladı. Yıldırım, "Bu kapsamda mazot maliyetinintamamı ve gübre maliyetinin yarısı ödenmiş olacak. Süt havzası olarak belirlenen illerde (Amasya, Bingöl, Bitlis, Çorum, Elâzığ, Erzincan, Erzurum, Muş, Tokat ve Tunceli) yem bitkileri üretimine %50 ilave Planlı Üretim Desteği verilecek.Su kısıtı havzalarında planlı üretime ve münavebeye uygun üretim yapan üreticilere ilave destek verilecek. 

Temel Destek kapsamında mazot maliyetinin %50'si ve gübre maliyetinin %25'i ödenecek. Temel Desteği, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı olan, planlama kapsamındaki ürünleri (buğday, arpa,
dane mısır, mercimek, nohut, kuru fasulye, aspir, kanola, kütlü pamuk, soya, yağlık ayçiceği, patates, kuru soğan ile yem bitkileri) havzasında yetiştiren çiftciler ile planlama kapsamı dışında kalan
diger ürünleri üreten çiftcilerin tamamı alacak" şeklinde konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2024.10.14 10:34
A