Nevruz ne zaman 2025, bugün mü? Nevruz ne demek, nasıl kutlanır?
Bahar bayramı olarak da bilinen Nevruz 2025 için geri sayım başladı. İlkbahar ekinoksuyla aynı gün kutlanan Nevruz Bayramı binlerce yıldır özellikle Türk dünyasında ilgi görüyor. Havaların ısınması ve doğanın yeşillenmeye başlamasıyla birlikte Nevruz'un tarihi ve Nevruz kutlama gelenekleri merak edilip araştırılıyor. Peki, Nevruz ne zaman 2025, nevruz nedir ne demek? Nevruz Bayramı gelenekleri neler? İşte Bahar Bayramı Nevruz'la ilgili merak edilip araştırılan detaylar...
2025.03.20 10:46 - Son Güncellenme: 2025.03.20 10:49 - Yaşam
Nevruz ne zaman kutlanacak? Bahar Bayramı Nevruz havaların ısınması ve Mart ayının ortalarına gelinmesiyle birlikte bu sorunun cevabı merak edilip araştırılıyor. Peki, aynı zamanda ekinoks tarihiyle aynı güne denk gelen Nevruz Bayramı ne zaman kutlanır? İşte Nevruz tarihi ve Nevruz gelenekleri...
NEVRUZ NE ZAMAN KUTLANIR?
Nevruz 2024 yılında 21 Mart Perşembe gününe denk geliyor. Nevruz'un her yıl bu tarihte kutlanmasının ise bir nedeni var. Güneş 21 Mart'a kadar güney yarımküreye daha çok ısı ve ışık verirken, bu denge 21 Mart'ta eşitlenip, daha sonra kuzey yarımküre lehine bozuluyor.
NEVRUZ NEDİR?
Uzun ve sert kış aylarından sonra tabiatın baharla yeniden canlanmasını sembolize eden nevruz, Orta Asya'dan Anadolu'ya birçok coğrafyada toplumsal birliği, dayanışmayı, yardımlaşmayı sağlayan içeriğiyle yaşatılıyor.
Çin kaynaklarında, milattan önce 3. yüzyılda Hunların bahar aylarında şenlik düzenlediğinin yer alması dolayısıyla geçmişi o yıllara kadar dayandırılan nevruz, Türklerin Ergenekon'dan çıkış günü olarak da kabul ediliyor.
Kelime olarak "yeni gün" anlamına gelen bu özel günde, tabiatın canlanmasıyla yeni bir yılın başladığına ve ne kadar bolluk, bereket, yardımlaşma ve dayanışmayla geçirilirse tüm senenin o şekilde geçeceğine inanılıyor.
NEVRUZ GELENEKLERİ NELER?
Bugün Orta Asya, Anadolu, İran coğrafyasında yoğun kutlanan Nevruz Bayramı'nın ritüelleri, nesilden nesile aktarılıyor.
Eski yılın bittiği, yeni senenin başladığı o güne günahlarından arınmış girmek isteyenler ateşten atlıyor. Yıkanmak ve sudan atlamak da arınmak için yapılan adetler arasında bulunuyor. Ateş ve sudan atlamak tüm nevruz kutlamalarındaki ortak unsurlardan biri olarak dikkati çekiyor. Eşya ve hayvanların da ruhlarının arınması için eşyalar tütsüleniyor, hayvanlar ateş arasından geçiriliyor.
Bugüne özel "nevruz sofrası" kuruluyor. Toplu halde oturulan sofrada, 7 çeşit yemek bulunuyor. Tüm yılın bolluk ve bereketle geçmesi için kurulan zengin sofrada, herkes her yemekten yiyerek, senenin o rahatlıkta geçmesini diliyor.
"Semeni" geleneği de uzun yıllardır yaşatılıyor. Bu gelenekte, tarımda bereketli bir yıl dileğiyle, nevruzdan önce kaplarda arpa, buğday çimlendiriliyor ve bunlar sofralara konuluyor.
Kaynak: HÜRRİYET
Öne Çıkan Galeriler

Öne Çıkan Videolar
-
00:22
-
02:08
-
00:05
-
01:48
-
06:51
En Çok Okunanlar
- Bayram sonrası yine başladı: Bursa'da bir...
- Bursa'da o AVM savaş alanına döndü!
- Benzine bu gece dev zam geliyor!
- Büyük kriz geliyor! Elinizdeki altın...
- AK Parti harekete geçti! Bir resmi bayram...
- Volkan Konak'ın cenazesinde iğrenç olay!...
- Özer Matlı'dan boykot girişimleriyle...
- SGK düğmeye bastı: Binlerce kişinin maaşı...
- Jandarma personeli ve kız arkadaşı sahilde...
- Bayram ikramiyesinde fark ödeme tarihi...
- Aybüke Pusat, boykot çağrısı yaptıktan...
- Ünlü makarna markasında sağlık skandalı:...
- Baba Vanga'nın 2025 kehaneti gerçek oldu!...
- Yağmurlu hava ne kadar sürecek? (1 Nisan...
- Katil kocadan kan donduran itiraf! Onlarca...