Marketlerde satışı yasaklandı! Aşırı tüketimin önüne geçilecek...
Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde bitki çaylarının marketlerde satışının yasaklandığını ve eczanelerden temin edileceğini açıklamıştı. Bursa Eczacı Odası Başkanı Adnan Erakın, konu hakkında Bursada Bugün'e değerlendirmelerde bulundu.
2025.07.04 14:49 - Son Güncellenme: 2025.07.04 14:52 - Bursa Bölge
MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN
Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde bitki çaylarının kontrolsüz kullanımının önüne geçmek için marketlerde satışının yasaklandığını ve sadece eczanelerde satılacağı kararını açıklamıştı. Bursa Eczacı Odası Başkanı Adnan Erakın, Bursada Bugün'e yaptığı açıklamada alınan kararın bilinçsiz ve kontrolsüz bitki çayı tüketiminin önüne geçilmesi adına olumlu bir adım olarak değerlendirdi.
"ÇAYLAR BELLİ ÖLÇÜDE VE BİLİNÇLİ TÜKETİLMELİ"
Bitki çayları tüketiminin kontrollü olması gerektiğini belirten Erakın, "Bitki çaylarının normalde pek çok çeşidi var. Papatyadan tutun, ıhlamura, yeşil çaya kadar birçok türü mevcut. Fakat burada üretim kaynakları da çok önemli. Ciddi firmalar tarafından, belli standartlarda üretim yapılması gerekiyor. Çay bile olsa bu ürünlerin standardize edilmiş şekilde elde edilmesi gerekiyor. Bu nedenle, özellikle bitki çaylarının tavsiye üzerine kullanılması faydalı olur. Örneğin, tansiyon rahatsızlığınız varsa ya da hipertansiyon ilacı kullanıyorsanız, bu çayları belli ölçülerde ve bilinçli bir şekilde tüketmek gerekir. Mesela, yeşil çayın uyarıcı etkisi vardır; biz genellikle günde en fazla bir büyük fincan yeşil çay öneriyoruz" ifadelerini kullandı.
"EĞİTİM ALAN KİŞİLER TARAFINDAN ÖNERİLMELİ"
Erakın, "Eğer kişinin bir rahatsızlığı varsa, bu çayları dikkatli kullanmasında fayda var. Bu yüzden bitki çaylarının eczanelerde satılması bizim için olumlu bir gelişme. Çünkü biz her zaman bu tip ürünlerin yani ilaç dışı ürünlerin, tavsiye üzerine, eğitim almış kişiler tarafından önerilmesi gerektiğini savunuyoruz. Kronik rahatsızlıkları veya sürekli kullandığı ilaçları olan kişilerin, bu çayların ilaçlarla etkileşime girip girmediğini bilerek tüketmesi çok önemli" açıklamalarıyla sağlık sorunu yaşayan kişilerin uzmanlara danışarak tüketim yapması gerektiğini belirtti.
"KRONİK BİREYLER İÇİN FAYDALI OLACAK"
Bitki çaylarının karekod sistemine geçmesi gerektiğini dile getiren Erakın, "İleride bitki çaylarının karekod sistemine geçmesi ve Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlı, onaylı bir şekilde eczanelerde satılması, üretim sürecini de kontrol altına alacaktır. Çünkü şu an bu çaylar Tarım Bakanlığı'ndan ruhsatlı olarak piyasaya sunulabiliyor. Ancak Tarım Bakanlığı'ndan alınan ruhsat, üreticinin beyanı esas alınarak veriliyor. Yani üretici, "Benim ürünümde şu şu maddeler şu miktarda var" diye beyan ediyor ve bu şekilde ruhsatlandırma gerçekleşiyor. Oysa Sağlık Bakanlığı'nda süreç çok daha farklı ve ciddi. Ruhsatlandırma aşaması çok daha sıkı denetleniyor. İlaçlar için bu süreç 2 ila 5 yıl sürebiliyor. Bu nedenle, bu ürünlerin Sağlık Bakanlığı kapsamında ruhsatlandırılarak eczanelerde satılması, kronik hastalıkları olan bireyler için çok daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca, eczanelerde eğitim almış, hasta ve ilaç takibi konusunda uzman kişiler tarafından bu çayların önerilmesi, kullanıcı için çok daha faydalı olacaktır" şeklinde konuştu.
"BİLİNÇSİZ KULLANILDIĞINDA ZEHİRDİR"
Erakın, "Amaç, kontrolsüz kullanımı engellemek. Çünkü bitkisel çaylar genellikle karışım olarak piyasaya sunuluyor. Örneğin "yeşil çay" denilse de içinde bir miktar papatya veya başka bir bitki karışımı da olabiliyor. Bitkilerin nereden toplandığı, hangi şartlarda karışım haline getirildiği gibi konular da çok önemli. Her bir bileşenin standardize edilmiş olması gerekiyor. Belli standartlara sahip olması gerekir. Bunları bilmek lazım.Ayrıca, içeriğindeki karışımlar nedeniyle kronik bir hastalığımız varsa, bu karışımlar yan etkilere veya alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Doğru kullanılmadığında farklı komplikasyonlar gelişebilir. Ama tabii ki doğru dozda ve doğru şekilde kullanılan her ürün faydalıdır. Bu ilaçlar için de geçerli. Ancak ilaç bile olsa yanlış dozda veya bilinçsiz kullanıldığında, bu da bir çeşit zehirdir. Aşırı kullanım her zaman zararlıdır" ifadelerini kullandı.
Öne Çıkan Galeriler

Öne Çıkan Videolar
-
03:16
-
00:44
-
00:31
-
01:42
-
03:54
En Çok Okunanlar
- Bursa'da yarın başlıyor! 4 gün sürecek
- 60 yıllık tarihi lokanta iflasın eşiğinde!...
- İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni maaşı!
- Bursa'da korkutan yangın! Alevler ormana...
- Bursa'ya ciddi uyarı! Dikkat: Felaketi...
- Bursa'da 3 şirket daha iflasın eşiğinde!
- Bursa'da bir yangın daha çıktı! Yerleşim...
- Pes dedirten duyarsızlık! Ciğerlerimizi...
- Bursa'nın en işlek bölgesinde dehşet!...
- Operasyonlar bir ile daha sıçradı!...
- Bakanlık düğmeye bastı: Sigaralarda yeni...
- Bursa'dan da desteğe gittiler! Bir ilimiz...
- ATM'den para çekimi için yeni dönem! Limit...
- Tepki gösterip hepsini tek tek parçaladı!
- Bursa'da fabrikada kaza! İşçi altında kaldı