Konya depremi sonrası uzmanlardan peş peşe açıklamalar!
Ankara ve çevre illerde hissedilen, Konya merkezli 5.2 büyülüğündeki deprem sonrasında uzmanlardan açıklamalar peş peşe geldi. Dr. Ramazan Demirtaş'Yıllık kayma hızı 0.05 mm/yıl; tekrarlanma aralığı 10 bin yıl' diyerek yeni bir riskin olmadığını vurgularken, Prof.Dr. Şükrü Ersoy ise aynı hatta daha büyük depremleri oluşturabilecek fay zonların mevcut olduğu belirtti. İşte deprem sonrası flaş açıklamalar...
2025.05.15 16:35 - Son Güncellenme: 2025.05.15 16:41 - Güncel
Türkiye artçı depremlerle sallanmaya devam ederken Ankara ve çevre illerde hissedilen bir deprem daha meydana geldi. AFAD, depremin merkezinin Konya'nın Kulu ilçesi olduğunu belirterek depremin büyüklüğünü 5,2 olarak açıkladı. Çevre illeri de sallayan depremin derinliği ise 18.73 kilometre olarak ölçüldü.
Deprem sonrasında uzman isimlerden açıklamalar peş peşe geldi. İşte o açıklamalar:
'TEKRARLANMA ARALIĞI 10 BİN YIL'
Dr. Ramazan Demirtaş, şunları söyledi: Şereflikoçhisar'ın (Ankara) 30 km KB'sında; 180 km uzunluktaki Tuzgölü Fay Zonu'nun en kuzeyindeki Büyükkışla segmenti ile Koçhisar segmenti arasında üzerinde 5.0 büyüklüğünde bir #deprem oldu TGFZ yıllık kayma hızı 0.05 mm/yıl; tekrarlanma aralığı 10 bin yıl.
'BÜYÜKLERİNİ OLUŞTURABİLECEK FAY MEVCUT'
Gerçek Gündem'in haberine göre, Prof. Dr. Şükrü Ersoy, A Haber canlı yayınında depreme ilişkin şu açıklamayı yaptı: Bu depremle bir şehir efsanesi çökmüş oldu. 5.2 şiddetli bir deprem ama yıkıcı etkide değil. Biraz daha büyüklerinin oluşturabilecek fay zonları burada mevcut. Konya tamamen deprem arınmış bir bölge değil.
Habertürk'te canlı yayına bağlanan Prof.Dr. Zafer Akçığ şunları söyledi: Bir müddet bu depremleri takip etmek arazi kontrolü yapmak gerekiyor. Türkiye'nin her yerinin hareketli olduğunu kabul etmek gerekir.
'7'YE KADAR DEPREM ÜRETEBİLECEK FAYLAR VAR'
CNN Türk canlı yayınında konuşan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal'dan ise korkutan bir uyarı geldi. Panpal, şöyle konuştu: Ankara'da hafif hissettik. Konya'da olmuş olması nedeniyle Ankara'ya güçlü etki etmez. Bölgede olmayacak iş değil. Daha geçen hafta Cihanbeyli civarında 4.5 civarında deprem olmuştu. Konya'nın içinden geçen fay da var. Afyon, Akşehir grabeni dediğimiz normal faylardan oluşan bir fayzonu var. Simav fayının devamı şeklinde. Bu depremlere neden olan faydan söz ediyorum. Simav, Gediz civarında olan depremler bu fayın batı ucunda, Simav fayında meydana geliyordu. Bu depremler Afyon-Akşehir graben sistemi dediğimiz, o fayın devamı Konya'ya kadar hatta Karaman'a kadar uzanan bir zondur. Bu büyüklükte deprem üretecek çok sayıda fay var. Bunlardan biri de Cihanbeyli fayı. Bu deprem şaşırtmadı. Güncel dönemde de bunu yaşıyoruz. Daha büyükleri de mümkün. Konya'nın içinden geçen oldukça uzun, 7'ye kadar deprem üretebilecek faylar var.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Öne Çıkan Galeriler

Öne Çıkan Videolar
-
01:24
-
00:21
-
01:23
-
03:22
-
00:34
En Çok Okunanlar
- Bursa kabus başladı! Can alıyor: Dikkatli...
- Yola çıktı geliyor: Özellikle Bursa!...
- Bursa'da tekstil devinin başı dertte!...
- Bursa Büyükşehir Meclis Toplantısı'nda...
- Bu da oldu! Ünlü maden suyu markasında...
- Bursa'daki otobüs fabrikasında işçiler...
- Türkiye beşik gibi! Bir ilimizde şiddetli...
- Büyük fay hattı bu şehirleri batıracak!...
- Bursa'da tuvaletsiz barakaya lüks fiyat:...
- Birçok iş yeri grev kararı alırken bu...
- Bursa'da o personele rekor banka promosyonu
- Bursa'nın o ilçesinde ilk kez üretildi:...
- Bursa'da ortaya çıkmaya başladılar! Deprem...
- Elektrikli otomobil kullanıcılarına kötü...
- Bursa'daki ünlü süt fabrikası adım adım...