Kan bağışı hakkında neler biliyoruz?

Kan bağışı hakkında neler biliyoruz?

Düzenli kan bağışında bulunmak pek çok insanın hayatının kurtulmasını sağlayabilir. Kızılay kan merkezinde görev yapan Doktor Leila Sali, kan bağışı hakkında Bursada Bugün'e açıklamalarda bulundu.

2024.05.22 10:23 - Son Güncellenme: 2024.05.22 10:24 - Yaşam
A
Kan bağışı hakkında neler biliyoruz?

Kan bağışı, sağlıklı ve gönüllü bağışçıdan kan elde etmek amacıyla kan merkezlerinde kan alınmasıdır. Tek kaynağı insan olan bu sıvı, hayati bir önem taşımaktadır ve kan bağışı insan hayatını kurtarır. Kan bağışıyla ilgili bilinmesi gerekenleri Kızılay kan merkezinde görev yapan Doktor Leila Sali, Bursada Bugün'e konuştu.

"KAN BAĞIŞINDAN SONRA VÜCUT DAHA HIZLI KAN ÜRETİYOR"

Doktor Leila Sali, kan bağışının insan hayatı için önemli olduğunu vurgulayarak, "Kan stoklarımız olduğu sürece hastanelere kan bağışı yapıyor ve kan ihtiyacı olan hastalar daha çabuk tedavilerine ulaşabiliyorlar. Kan vermek faydalı oluyor, vücudumuzdaki kan belirli bir zamanda yenilenebiliyor. Kan bağışı yaptığınız zaman bu süre daha çok kısalıyor, daha hızlı bir şekilde vücut kan üretimine geçebiliyor" şeklinde konuştu.

"TEK SEFERDE 1 ÜNİTE BAĞIŞ YAPILABİLİYOR"

Kan verme sürecinin form doldurmakla başladığını belirten Doktor Leila Sali, "Kimlik kontolü yapıyoruz, yaklaşık 43 soru var. Sorulara cevap verip vital bulgular dediğimiz tansiyon, nabız, ateş ve kan hacmi dediğimiz bulgulara bakılıyor. Uygunluk varsa kan verme işlemine geçiliyor. Tek seferde 1 ünite kan verilebiliyor ve en fazla 10 dakikada veriliyor" dedi.

KİMLER KAN BAĞIŞI YAPAMAZ?

Doktor Leila Sali, kimlerin kan bağışı yapamayacağını açıkladı. Sali, "1 yıl içerisinde cerrahi işlem geçirmiş, yara sonucunda vücuduna tek bir dikiş dahi atılmış kişiler, endoskopi kolonoskopi muayene yaptırmış olanlar, hacamat, dövme yaptırmış kişiler 1 sene içerisinde kan veremiyor. Kalp hastaları, bir kez bile olsa insülin iğnesi vurulmuşlar, düzenli kortizon kullananlar, stent takılmış hastalar, epilepsi hastaları hiçbir zaman veremiyor. Sivilce ilacı kullananlar ilacı bıraktıktan 1 ay sonra kan verebiliyor" şeklinde açıkladı.

KAN BAĞIŞINDAN SONRA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Doktor Leila Sali, "Kan bağışından sonra ilk 24 saatte ağır kaldırmamaya, kolu açıp kapatmamaya özen gösterilmesi gerekiyor. Kan bağışından sonra kanın durması için ilk 5 dakika önemlidir. Kan verildikten sonra iğne giren alana morarmaması baskı yapılmalı. Bunlar haricinde günlük rutini etkileyecek etkenler oluşmuyor" açıklamalarında bulundu. Doktor Leila Sali, son olarak kan bağışının önemine değindi. Sali, "Kan bağışı sloganımızda olduğu gibi 'hayat kurtarır'. Sağlığı el verebilen,  uygun şartları sağlayan her vatandaşın kan bağışı yapmasını bekliyoruz" dedi.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2024.05.22 10:23
A