Kalp krizlerinin nedeni Covid aşıları mı?
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Covid-19 aşılarının kalp krizlerine neden olduğu iddialarının bilimsel olmadığını söyledi. Özlü, "Aşı olmayanlarda pıhtı kaynaklı hastalıklar 3 kat daha fazla. Aşılar, pıhtıyla ilişkili kalp, beyin ve toplardamar hastalıklarından koruyor" dedi.
2025.05.11 13:09 - Son Güncellenme: 2025.05.11 13:12 - Sağlık
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, ani kalp krizi vakalarının, Covid-19 aşıları ve kalp-damar sağlığı üzerindeki etkilerine yönelik uyarılarda bulundu.
İngiltere ve İsrail'de yapılan milyonlarca kişinin takip edildiği uzun vadeli çalışmalara dikkat çeken Prof. Dr. Özlü, aşı olmayan bireylerin pıhtılı hastalık oranının, aşı olanlara kıyasla 3 kat fazla olduğunu ifade etti.
"SONUÇ İLGİNÇTİR Kİ..."
Özlü, şu ifadeleri kullandı:
"Son zamanlarda kamuoyunda tanınmış kişilerin kalp krizi ile erken ölümleri ister istemez hepimizi üzdü. Aynı zamanda, 'Acaba bu krizlerin, Covid aşıları ile bir ilişkisi var mı?' şeklinde kuşkular dile getiriliyor. Böyle uzun vadeli yaklaşık 2 yıl boyunca takip edilen ve milyonlarca insanın dahil edildiği çalışmalar var. İngiltere ve İsrail aşılamanın iyi yapıldığı yerler. Bu insanları iki gruba ayırıp, aşılanan ve aşılanmayan grubu takip etmişler. Bu süre içerisinde her iki grupta ortaya çıkan kalp krizi ve inme gibi atar damar ve toplardamar ilgili pıhtı olaylarını ve hastalıların ortaya çıkma sıklığını karşılaştırmışlar. Sonuç ilginçtir ki; aşı olanların pıhtı ile ilgili hastalıklarının oranı, aşı olmayanlara kıyasla belirgin şekilde az olduğu ve aşı olmayanlar da ise 3 kat fazla pıhtılı hastalık ortaya çıkmış. Aşıların, pıhtı ile ilişkili kalp-damar, beyin-damar ve toplardamar sistem hastalıklarından koruduğu belirlenmiş."
"SPEKÜLASYONLARIN GEÇERSİZ OLDUĞUNU ORTAYA KOYUYOR"
Aşı yapılmayarak alınan riskin çok fazla olduğunu kaydeden Özlü, şöyle konuştu:
"Yapılan pek çok araştırmada, özellikle Covid-19 geçirenlerde bu tür pıhtı ile ilişkili hastalıkların sayısının çok arttığını da biliyoruz. Bu da aslında aşılanmamakla aldığımız riskin çok fazla büyük olduğunu gösteriyor. Geniş çalışmaların sonuçları, aşı ile ilgili yapılan bu tür spekülasyonların geçersiz olduğunu ortaya koyuyor. Bu tür pıhtı ile ilgili hastalıkların görülmesinin sebebi; pıhtılı hastalıkların kalp-damar sistemiyle, beyin-damar sistemi ile veya toplardamar sistemi ile ilgili hastalıkların ortaya çıkmasını kolaylaştıran pek çok risk faktörünün normal yaşamımızda giderek daha fazla yer almaya başlamasıdır."
"BU FAKTÖRLER RİSKİ ARTIRIYOR"
Günlük yaşamda artan risk faktörlerine değinen Özlü, "Hastalıkların ortaya çıkmasında; hareketsizlik, asansör kullanmak, araç kullanmak, günlük aktivitelerini kısıtlanması, beslenme bozukluğu, evde hazırlanmış taze gıdalar yerine işlenmiş gıdaların kullanılması ve obezite önemli faktörlerdir. Sigara kullanımı, stres gibi faktörlerin ve genetiğinde de buradaki rolü büyüktür. Bu faktörler riski artırıyor. Obezite ve sigara kullanımı ise en başta yer alıyor" dedi.
Öne Çıkan Galeriler

Öne Çıkan Videolar
-
00:13
-
01:40
-
00:57
-
00:59
-
00:20
En Çok Okunanlar
- Bursalı vatandaşların hafta sonu çilesi!...
- Bursa'da bu adamı görenler dikkat!
- Bursa'da eğlence mekanındaki hesap...
- Bursa'da şok eden olay! Ödemelerini IBAN...
- Bursa'da her yerde aranan emekli öğretmen,...
- DAĞDER başkanını seçti!
- Bursa'da gece kulübünde yan bakma kavgası
- Göklerden 85 yaşındaki kadına hediye!...
- Genç kadının kahreden ölümü
- Bursaspor bir yeni transferini daha duyurdu!
- İznik Boyalıca Köyü Hıdırellez Şenliği'nde...
- Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor!...
- Bursa'da kazadan kaçarken kaza yaptı!
- DAĞDER'de seçim heyecanı
- Baba oğul aynı makus kaderi paylaştı!