İznik Gölü havzasında su kavgalarına doğru! 'Kuraklık ve plansız kullanım krize yol açtı'
Türkiye'nin 5'inci Marmara Bölgesinin ise en büyük gölü olan İznik Gölü havzasında, iklim krizi ve plansız su kullanımı nedeniyle su seviyeleri kritik eşiğe ulaştı. Devlet Su İşleri (DSİ), göl su seviyesinin minimum işletme kotunun altına düşmesi nedeniyle tarımsal sulamaların durdurulduğunu açıkladı. Bu durum, bölgedeki çiftçiler arasında büyük endişeye yol açarken, önümüzdeki süreçte sulama ihtiyacını gölden karşılayan bölge çiftçisini bekleyen krizin kapıda olduğu düşünülüyor.
2025.03.12 14:59 - Son Güncellenme: 2025.03.12 15:03 - Bursa Bölge
FATİH MISIR / BURSADA BUGÜN
İznik Gölü'nde su seviyesi, denizden yükseklik olarak 82,71 metreye kadar geriledi. Bu seviye, yüzlerce yılın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti. Bilim insanları, göl su seviyesinin 1978'den beri düştüğünü ve iklim değişikliğinin etkisiyle daha da azalacağını belirtiyor.
DSİ'nin Eleştirilen Tutumu
DSİ'nin, göl su seviyesinin 2021'den beri kritik seviyenin altında olmasına rağmen önceki yıllarda herhangi bir önlem almaması tepkiyle karşılanırken, Çiftçiler, ekim ve dikim zamanı başlamışken sulama suyunun bir anda kesilme kararının büyük bir mağduriyet yarattığını ifade ediyor.
İznik gölü ile birlikte sadece yüzey suları değil, yeraltı sularının da azaldığı kayıtlara geçerken, fabrikaların yeraltı suyunu aşırı çekmesinin gölün beslenmesini olumsuz etkilediğini belirtiyor.
Konu ile ilgili açıklama yapan Avukat Erol Çiçek, Bölgedeki sanayi tesislerinin, 1/100.000 ölçekli Bursa 2020 yılı Çevre Düzeni Planı'na aykırı olduğu belirterek Planda, bölgedeki sanayi tesislerinin su toplama havzasından uzaklaştırılması gerektiğini Ancak, yeni sanayi tesislerinin kurulması planlarının, bölgedeki ekolojik yıkımı daha da artıracağı endişesi yarattığını söyledi.
Orhangazi'nin İçme Suyu Kaynakları da Risk Altında
Orhangazi ilçesinin su ihtiyacını karşılayan Nadır Kaynağı ve Kaynarca kuyuları da kuraklıktan etkileniyor. DSİ'nin verilerine göre, son 10 yılda yeraltı su seviyelerinde 2-3 metreye varan düşüşler yaşandı.
Bölgedeki su sorununa çözüm bulunması için, öncelikle İznik Gölü ve havzası için bütüncül bir havza yönetim planı hazırlanması gerektiği vurgulanıyor. Ayrıca, sanayi tesislerinin su kullanımının denetlenmesi ve yeraltı su kaynaklarının korunması için acil önlemler alınması talep ediliyor.
Öne Çıkan Galeriler

Öne Çıkan Videolar
-
06:57
-
01:58
-
00:59
-
00:33
-
06:50
En Çok Okunanlar
- Bursa'nın Nilüfer ilçesinde kan donduran...
- Bursa'da bir mahalleyi fareler bastı!
- Baba oğlunu vurarak öldürdü
- Son yılların en ilginç Nisan'ı! Bugün...
- Bursa iş dünyasının acı kaybı!
- Bursa'da servis aracı bariyerlere çarptı!...
- Bursalılar dikkat o yola dikkat! Uyarılar...
- Bursalılar dikkat! Sağanak geliyor... (1...
- Kömür madeninde patlama: 5 ölü
- Kastamonu'da katliam gibi kaza! 3 kişi...
- Bursa'da farelerin bastığı mahalleyle...
- Ege'yi sel vurdu! Evler sular altında...
- Bursa'da feci kaza! Faciadan dönüldü
- Lüks malikanede üç ceset!
- Bursa'nın göbeğinde ayıplı ürün sorunu!