İftardan hemen sonra çay ve kahve içenler dikkat! Uzmanlar uyardı
Çay ve kahve tutkunları iftardan hemen sonra bu bağımlılıklarını gidermeye çalışır. Ancak uzmanlar iftardan hemen sonra tüketilen çay ve kahvenin sağlığı olumsuz etkileyebileceğine dair açıklamada bulundu.
2025.03.07 12:30 - Son Güncellenme: 2025.03.07 12:32 - Yaşam
İftar sonrasında çay ve kahve içme alışkanlığı, çay ve kahve tutkunları arasında yaygın olsa da uzmanlar, bu içeceklerin sağlığa olumsuz etkileri konusunda uyarılarda bulundu. Kan şekerini düşüren bu içecekler, vücudun yeterli su alımını engelleyebilir. Uzmanlar, Ramazan ayında çay ve kahve tüketiminin daha sağlıklı bir şekilde planlanması gerektiğini vurguluyor. Peki, Ramazan ayında çay ve kahve ne zaman içilmeli?
İftar sofralarının vazgeçilmezi haline gelen çay ve kahve, pek çok kişi için adeta bir ritüel halini almış durumda. Hatta bazıları sofra kurulmadan önce bile çayını yudumluyor. Ancak uzmanlar, bu alışkanlığın sağlığı olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. İftardan hemen sonra içilen çay ve kahvenin, vücutta yaratabileceği olumsuz etkileri sıralayan uzmanlar, bu içeceklerin aşırı tüketiminin zararlı olabileceğini belirtiyor.
İFTARDAN HEMEN SONRA ÇAY VE KAHVE İÇENLERE UYARI
İçerdikleri kafein maddesi kana hızla karıştığından kan yapıcı hücrelerin oluşumunu etkiler. Bu da ani tansiyon düşmesine yol açabilir. Bunun yanı sıra kansızlığa bağlı kalp çarpıntısı riski de artar.
Özellikle iftardan hemen sonra tüketilen kahve ve türleri mide ve bağırsakların hızla çalışmasına neden olabilir. Bu iyi gibi görünen bir durum olsada aslında sağlık bakımından tehlikelidir. Tüm gün açlıkla beraber tüketilen yemeklerin vücuttan hemen atılması gerekli olan vitamin ve minerallerden yararlanma riskini azaltır.
Kronik hastalığı olup oruç tutmasında sakınca olmayanlar bu iki içecekten iftar sonrası uzak durmasında fayda var. Bu hastalar iftar sonrası genellikle bol su ve ilaçlarını alarak vücutlarının dinlenmelerini sağlamalı.
Tüketilen çay ya da kahve, su içmenin önüne geçer. İftar ve sahur arası yeterli miktarda su tüketilmediğinde ise böbrekler olumsuz etkilenir. İşlevselliğini kaybeden böbrekler idrar yolunda ve mesanesinde hasar almasına neden olur.
RAMAZAN AYINDA ÇAY VE KAHVE NE ZAMAN İÇİLMELİ?
Uzmanlar çay ve kahve tüketimi için en sağlıklı zamanın iftardan bir saat sonra olduğunu vurguluyor. Bir saat sonra içilen çay kahve yukarıda sayılan hiç bir olumsuz duruma neden olmaz.
Çünkü tüketilen besinler bir saat içinde vücuda karışır. Bunun akabinde içildiğinde vücut fonksiyonları daha sağlıklı çalışır. İftardan bir ya da bir buçuk saat sonra içilen çay kahve gibi kafeinli içecekler sinir hücrelerine fayda sağlar. Ayrıca uzmanlar çay ve kahvenin şekersiz olmasını tavsiye eder.
Öne Çıkan Galeriler

Öne Çıkan Videolar
-
01:37
-
02:11
-
00:20
-
04:25
-
00:40
En Çok Okunanlar
- Araç muayenesinde o uygulama kaldırıldı!
- Ünlü dizinin başrol oyuncusu gözaltına...
- Üşümezsoy, tam koordinat verdi: 6.5...
- Bursa'da geri dönüşüm tesisinde patlama
- Sokak ortasında feci şekilde öldürüldü!...
- Bursa'da gece yarısı yangın! Alev alev...
- Bursa'daki ünlü mekanda derbi kavgası!...
- Benzine zam, otogaza indirim bekleniyor
- Gece mekanında silahlar kan akıttı!
- Tartışma kanlı bitti! Eşini defalarca...
- SOLOTÜRK, Bursa'ya geliyor!
- Bursa'da polise kamyonet çarptı!
- Bursa'da aranması olan şahsa şoke eden...
- Mart ayı enflasyon rakamları belli oldu!
- Duyanların kanı donuyor! Uçurumun dibinde...