İftarda ve sahurda neler tüketmeliyiz? Uzmanı açıkladı...

İftarda ve sahurda neler tüketmeliyiz? Uzmanı açıkladı...

Ramazan ayı içinde sahurda ve iftarda tüketilebilecek beslenme önerileri oruç tutacak vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Peki, sahurda nasıl beslenebiliriz? İftarda neler tüketebiliriz? Nev Sağlık Grubu Diyetisyeni Çağla Güngör, Bursada Bugün'e açıklamalarda bulundu.

2025.03.03 14:44 - Son Güncellenme: 2025.03.03 15:01 - Sağlık
A
İftarda ve sahurda neler tüketmeliyiz? Uzmanı açıkladı...

MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN

Ramazan'da pek çok vatandaş, oruç tutmak için sağlıklı ve tok tutabilecek yemekleri araştırmaya başladı. Ramazan ayı içinde sahurda ve iftarda neler tüketilmesi gerektiğini Bursada Bugün'e açıklayan Nev Sağlık Grubu Diyetisyeni Çağla Güngör, "İftar ve sahurda yemek yedikten ortalama 30-40 dakika sonrasına kadar yatar pozisyona geçmemek önemlidir" önerilerinde de bulundu.

"GÜN İÇİN DÜZENLİ KAN DENGESİ İÇİN SAHUR BESLENMESİ ÖNEMLİDİR"

Güngör, sahur beslenmesinin önemine değinerek, "Gün içi düzenli bir kan şekeri dengesi için sahur beslenmesi önemlidir. Sahuru saatinde yapmak en doğru olandır ancak koşullara bağlı kalkılamayacaksa en geç saate bir sahur öğününü sıkıştırmak da doğru bir yol olacaktır" ifadelerini kullandı.

"TUZ İÇERİĞİ YÜKSEK BESİNLER TERCİH EDİLMEMELİ"

Sahurda tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken besinler hakkında bilgilendirmelerde bulunan Güngör, "Sahurda; bal, reçel, çikolata ya da akşamdan kalan tatlılar; salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş besinler; taze sıkılmış/paketli meyve suyu gibi glisemik indeksi yüksek besinler, sudan geçirilmemiş zeytin, turşu, salam gibi tuz içeriği yüksek besinler tercih edilmemelidir. Kızartma pişirme yöntemi de yine sizi gün içi susuzluk yönünden epey zorlayacaktır. Havuç ve kıvırcık, yoğurtlu semizotu, cacık yediğinizi düşünelim. Bu ürünlerin sindirilmesi için metabolizma daha az suya ihtiyaç duyar. Bu sebepten uzun saatler boyunca su içmeyeceğiniz açlık ve susuzluk döneminde vücut hidrasyonunu daha rahat korumuş olur. Günün ilerleyen saatleri içinde taze kıvırcık ve havucun suyu bağırsaklardan emilmeye devam edeceği için de oruç süresince avantaj oluşturacaktır" şeklinde konuştu.

"PROTEİN KAYNAKLARINA YER VERMEK HAFİF BİR SAHUR GEÇİRMEK MANTIKLI OLACAKTIR"

Güngör, "İftar ve sahur arasındaki süre yaz dönemine göre biraz daha kısaldığı için sahuru kaliteli protein kaynaklarına yer vererek daha hafif geçirmek mantıklı bir seçenek olacaktır. Protein içeren süt içilmeli, yoğurt, peynir gibi gıdalar yenmeli yanına mutlaka tam tahıllı ekmek eklenmeli. Yiyecek olarak da çorba, az yağlı yapılmış sebze, zeytinyağlı yemekler veya hafif kahvaltılardan birini seçmek en doğrusu olacaktır" dedi.

"ORUCU AÇTIKTAN SONRA 10 DAKİKA ES VERMEK İYİ OLACAKTIR"

İftarda yapılması gerekenler hakkında konuşan Güngör, "Orucu su, kuru meyve veya zeytin gibi seçeneklerle açtıktan sonra 10-15 dakikalık bir es vermeniz ana yemeklerde kontrolü daha iyi sağlamanız açısından çok büyük avantaj olacaktır. Birkaç kaşık çorba ile başlangıcı yapmak sıcak yapısı sebebiyle midenizi sindirime hazırlayıp erken doygunluk için yardımcı olacaktır. Ana yemeği yavaş ve tadına vararak çiğneyerek yiyip tatlıyı yemekten hemen sonra değil birkaç saat sonra arada tüketmek daha doğru bir yöntem olacaktır" dedi.

SAHUR VE İFTAR İÇİN ÖRNEK BESLENME PLANI!

Diyetisyen Çağla Güngör, "Porsiyon miktarları ve içerik kişiye göre farklılık göstermektedir, lütfen beslenme uzmanınıza danışınız. Sahur için yumurta, peynir, tam buğday ekmeği, suda bekletilmiş zeytin, mevsim yeşillikleri ve söğüş sebzeler tüketilebilir. İftar için ise başlangıç olarak 1 su bardağı su ve 1 hurmanın ardından 10 dakika ara vermeyi öneriyorum. 10 dakikadan sonra çorba, et grubu (kırmızı et-tavuk-balık vb.), zeytinyağlı sebze yemeği ya da zeytinyağlı bir salata ve ramazan pidesiyle yemeğe devam edilebilir. Yemekle birlikte sıvı almamak da yine mantıklı bir tercih olacaktır. Yemekten yarım saat önce ve sonrasına dikkat edilmelidir. Ayrıca tatlı tüketimi sonrası kan şekeri hızlı yükselteceğinden dolayı su da tercih edilmemelidir" şeklinde önerilerde bulundu.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2025.03.03 14:44
A