İdrar yolu enfeksiyonu (sistit) nedir? İdrar yolu enfeksiyonu neden olur? İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonu (sistit) nedir? İdrar yolu enfeksiyonu neden olur? İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonu bir diğer adıyla sistit, kişilerde idrar yaparken yanma hissi ve ağrı belirtileri ile kendisini gösteren ve hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Peki, idrar yolu enfeksiyonu (sistit) nedir? İdrar yolu enfeksiyonu neden olur? İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

2024.03.28 10:48 - Son Güncellenme: 2024.03.28 10:48 - Sağlık
A
İdrar yolu enfeksiyonu (sistit) nedir? İdrar yolu enfeksiyonu neden olur? İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonu bir diğer adıyla sistit, kişilerde idrar yaparken yanma hissi ve ağrı belirtileri ile kendisini gösteren ve hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Peki, idrar yolu enfeksiyonu (sistit) nedir? İdrar yolu enfeksiyonu neden olur? İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonu bir diğer adıyla sistit, kişilerde idrar yaparken yanma hissi ve ağrı belirtileri ile kendisini gösteren ve hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Kadınlarda, erkeklere nazaran daha çok görülen bu hastalık genellikle bağırsak florasındaki bakterilerden (çoğunlukla Escherichia coli) kaynaklanır. Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu, erkeklere göre daha sık görülmesinin nedeni ise kadın idrar yollarının erkeklerden çok daha kısa olmasıdır. Bu durum, mikropların mesaneye ulaşmasını kolaylaştırır. İdrar yolu enfeksiyonları, kadınlarda en sık görülen bakteriyel enfeksiyonlardan biridir.

İdrar yolu enfeksiyonu (sistit) nedir? İdrar yolu enfeksiyonu neden olur?

Sistit, her yıl 7 milyondan fazla kişinin (ABD Verileri) hasta olmasına ve bunlardan 100.000 üzerinde kişinin hastaneye yatmasına neden olan üriner sistem enfeksiyonu hastalıklarından birisidir. Sistit nedenleri çoğunlukla, idrar yolu ile giren bakteriler tarafından gerçekleşen ve o bakterilerin yol açtığı iltihabi durumlardır. Alt idrar yolunda meydana gelen iltihaplanmalar genellikle zararsız olup üst idrar yolları olarak bilinen böbrek ve üreter bölümünde olanlar daha tehlikeli olmaktadır.

İdrar yolu enfeksiyonu sebepleri arasında kronik hastalıklar, idrar yolu tıkanıklıkları (böbrek taşı, prostat bezi büyümesi), doğum kontrol yöntemleri, menopoz, genital hijyenin sağlanmaması, yetersiz sıvı tüketimi, cinsel ilişki ve sık partner değişimi, sauna, hamam ve havuz gibi ortamlar gösterilebilir.

İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri arasında en yaygın olanlar, ağrı ve idrarda yanma hissidir. Bu his, idrar yapma esnasında veya sonrasında olabilmektedir. Bunlar dışında, sürekli idrara çıkma, idrarı bitirememe gibi belirtiler, en yaygın semptomlar arasındadır. İdrar yolu enfeksiyonu belirtilerine bir göz atacak olursak;

İdrar yaparken yanma hissi

Kramp ve karın ağrısı

Acil idrara çıkma hissi

Damla damla idrar yapma

Sık idrara çıkma (geceleri dahil)

Kötü kokulu, bulanık idrar

En yaygın görünen alt idrar yolu iltihabı belirtileri arasında kabul edilmektedir. Üst idrar yolu enfeksiyonlarında ise belirtiler şu şekilde seyredebilir.

Ateş

Bulantı ve Kusma

Halsizlik

Yanlarda ağrı

Böbrek ağrısı

KAYNAK: BİONORİCA

Kaynak: BURSADA BUGÜN

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2024.03.28 10:48
A