Grip (influenza virüsü) belirtileri nelerdir? Gripten korunma yolları nedir?

Grip (influenza virüsü) belirtileri nelerdir? Gripten korunma yolları nedir?

Burtom Biyofiz Nilüfer Tıp Merkezi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Güler Yürekli, Grip (influenza virüsü) hakkında önemli bilgiler verdi. Yürekli, influenza virüsünün belirtileri ve gripten korunma yollarını anlattı. Peki,Grip (influenza virüsü) belirtileri nelerdir? Gripten korunma yolları nedir?

2024.01.24 14:29 - Son Güncellenme: 2024.01.24 14:53 - Sağlık
A
Grip (influenza virüsü) belirtileri nelerdir? Gripten korunma yolları nedir?

Burtom Biyofiz Nilüfer Tıp Merkezi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Güler Yürekliinfluenza virüsünün belirtileri ve gripten korunma yollarını anlattı. Peki,Grip (influenza virüsü) belirtileri nelerdir? Gripten korunma yolları nedir? 

Grip (influenza virüsü) belirtileri nelerdir? Gripten korunma yolları nedir? 

Grip influenza virüsünün neden olduğu, genellikle yıl içerisinde sohbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Grip belirtileri, virüsün vücuda girmesinden sonraki 1-3 gün içerisinde ortaya çıkar.

Grip (influenza virüsü) belirtileri nelerdir?

•Ateş (koltuk altından ölçülen 38°C ve üzeri)

•Titreme

•Kuru öksürük

•Boğaz ağrısı

•Burun akıntısı ve tıkanıklığı

•Baş ağrısı

•Kas ve eklem ağrıları

•Şiddetli halsizlik

•İshal, nadiren kusma

Ateş (38°C ve üzeri) yükselir ve titreme görülür, bunlara baş ve karın ağrısı eşlik etmektedir. Kuru bir öksürük görülür. Bunların dışında, eklem ve boğaz ağrıları, istahsızlık, burun akıntısı, hapşırma, baş dönmesi de grip hastalığında görülebilir.

Çocuklarda bu duruma kusma ve ishal eşlik edebilir, küçük çocuklarda dikkat edilmesi gereken ek belirti huzursuzluk, istahsızlık ve uyku halidir.

Belirtiler hastanın günlük işlerini etkileyecek düzeye ulaşabilir. Halsizlik grip geçtikten sonra bile birkaç hafta devam edebilir.

Tedavi yöntemleri nelerdir?

Çoğu hasta herhangi bir tıbbi tedavi almadan bir haftada iyileşir. Fakat risk grubunda olan kişilerde hastalık ciddi ve ağır seyredebilir hatta ölüm görülebilir. Bu nedenle risk grubundaki kişiler erken dönemde (hastalık başladıktan sonraki 24 ile 48 saat arasında) hekime başvurmalı ve antiviral tedavi almalıdır.

Vücuttan su kaybını önlemek için bol bol sıvı tüketimi gerekir. Antibiyotiklerin grip ya da soğuk algınlığı tedavisinde herhangi bir yararı yoktur.

Hasta kişiler ne yapmalı?

•El yıkama ve kişisel hijyen önlemleri gripten korunmada en önemli yöntemlerdendir.

•Hasta kişiler hekim önerisi dışında ilaç kullanmamalıdır.

•Risk grubundaki kişiler mutlaka hekime başvurmalıdır.

•Hasta kişilerin sağlık kurumlarına ve kalabalık ortamlara gitmek zorunda kaldıklarında maske takmaları, hastalığın diğer kişilere bulaşmasını engellemektedir.

•Hapşırma ve öksürme sırasında tek kullanımlık kâğıt mendil kullanılmalı ve kullanıldıktan sonra etrafa temas ettirilmeden çöpe atılmalıdır.

•Eğer mendil yok ise kolun iç kısmı kullanılarak ağız ve burun örtülmelidir.

•Hasta olanların kalabalık ortamlarda bulunmamaları, evden çıkmamaları ve evde istirahat etmeleri hastalık bulaşmasının önüne geçmek için çok önemlidir.

•Hasta kişilerin bol sıvı tüketmeye özen göstermesi, beslenmesine dikkat etmesi, özellikle taze sebze ve meyveleri tüketmesi önerilir.

Grip Aşısını Her Yıl Yaptırmalı mıyım?

Her yıl mevsimsel gribe neden olan grip virüsü değişebilmektedir. Grip aşısının içeriği Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir yıl önce salgın yapan virüs tiplerinin belirlenmesi  ile geliştirilmekte ve aşının içeriği de bu uygulamaya bağlı olarak her yıl değişmektedir. Aşı, yapıldığı grip sezonu için etkili olmaktadır. Bu nedenle; eskiden geçirilmiş grip hastalığı ya da uygulanmış grip aşısına bakılmaksızın mevsimsel gribe karşı etkin bir korunma sağlanması için her yıl grip aşısı yaptırılmalıdır. Aşının koruyucu etkisi, aşı yapıldıktan iki hafta sonra başlayacağı için aşının en uygun zamanı, gribin sık görülmeye başladığı dönemden hemen öncesidir. Ekim ve Kasım ayları grip aşısının yapılma zamanı olarak tercih edilmelidir. Aşılanmayan kişiler ise Mart ayının sonuna kadar aşılanabilir. Aşının koruyuculuğu yaklaşık 6-8 ay sürer.

Grip aşısı kimlere uygulanmamalıdır?

Grip aşısı 6 aylıktan küçük çocuklara, hamileliğinin ilk 3 ayının içinde bulunanlara ve ciddi yumurta alerjisi ya da aşı içeriğinde bulunan herhangi bir maddeye karşı ciddi alerji öyküsü olanlara, daha önce herhangi bir mevsimsel influenza aşısı ile ciddi(hayatı tehdit eden) alerji öyküsü olanlara uygulanmamalıdır.

Kaynak: BURSADA BUGÜN

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2024.01.24 14:29
A