Filizlenmiş patates yenir mi?

Filizlenmiş patates yenir mi?

Patates, yalnızca Türk mutfağında değil dünyanın pek çok ülkesinin mutfağının vazgeçilmez ürünlerinden biridir. Filizlenen patates yenir mi?

2023.10.24 16:03 - Son Güncellenme: 2023.10.24 16:04 - Sağlık
A
Filizlenmiş patates yenir mi?

Patateslerin filizlenmesindeki nedenlerden biri  çok uzun süre bekletilmesi, yanlış saklama koşulları ve nemli bırakmak. Filizlenmiş patatesleri yemenin güvenli olup olmadığı konusunda birçok görüş mevcut. 

Filizlenmiş Patates Yenir mi?

Patateslerin filizlenmesindeki en önemli nedenler arasında çok uzun süre bekletilmesi, yanlış saklama koşulları ve nemli bırakmak gelir. Filizlenmiş patatesleri yemenin güvenli olup olmadığı konusunda birçok görüş mevcut. 

Eğer bir patates filizlenmişse, içindeki nişasta şekere dönüşmüş demektir. Patatesin yalnızca bir bölümü filizlenmişse, o bölüm kesilerek geri kalanı tüketilebilir. Ancak patatesin gövdesi küçülmüş ve buruşmuşsa yenmemesi gerekir.

Patates, patlıcan ve domates gibi gıdalarda bulunan iki glikoalkaloid bileşiği olan solanin ve chaconine doğal bir kaynaktır. Filizlenen patateste glikoalkaloid içeriği yükselir ve aşırı tüketildiğinde toksik hale gelebilir.

Patates neden filizlenir?

Patatese yakından baktığınızda, göz benzeri yapıları fark edersiniz. Bunlar aslında gövdedeki yumrulardır. Normalde toprak üzerindeki bir gövdede, buralardan yeni yaprak ve dallar çıkar. Eğer patatesler dolabınızda uzun bir süre beklerse, buralardan filizler çıkar.

Filizlerin çıkmasındaki en önemli etken, ev ortamının uygun sıcaklıkta olmasıdır. Aynı zamanda patatesler ışık alan bir yerdeyse bu süreç hızlanır.

Uzun raf ömrü için patateslerin serin ve ışık almayan bir yerde aklanması gerekir.

FİLİZLENMİŞ KISIMLARI ÇIKARMAK İŞE YARAR MI?

Glikoalkaloidler özellikle patatesin yapraklarında, çiçeklerinde, gözlerinde ve filizlerinde yoğunlaşmıştır. Filizlenmeye ek olarak, fiziksel hasar, yeşilleşme ve acı bir tat, bir patatesin glikoalkaloid içeriğinin önemli ölçüde yükselmiş olabileceğinin üç işaretidir.

Bu nedenle, filizleri, yeşil ve çürük kısımları atmak, toksisite riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca pişirme şeklinin de önemi büyüktür, soyma ve kızartma, glikoalkaloid seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Haşlama ya da fırınlamanın glikoalkaloidler üzerinde etkisi çok azdır.

Bununla birlikte, bu uygulamaların sizi glikoalkaloid toksisitesinden yeterince ve tutarlı bir şekilde korumak için yeterli olup olmadığı şu anda belirsizdir. Daha fazlası bilinene kadar, filizlenmiş patatesleri tamamen yemekten kaçınmak en güvenli yoldur.

Kaynak: BURSADA BUGÜN

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2023.10.24 16:03
A