Fatura düzenlemeyenlere kesilecek cezalar netleşti

Fatura düzenlemeyenlere kesilecek cezalar netleşti

Ticari işlemlerde fatura düzenlenmediğinde kesilecek cezalara ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Fatura düzenlemeyenlere 10 bin lira ceza verilecekken suç tekrarladığında ceza miktarı 100 bin liraya kadar çıkacak.

2024.10.19 11:06 - Son Güncellenme: 2024.10.19 11:06 - Ekonomi
A
Fatura düzenlemeyenlere kesilecek cezalar netleşti

Maliye kayıt dışı ile ilgili denetimleri ve cezaları artırmaya devam ediyor.

Ticari işlemlerde fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmemesi ya da farklı mahiyetteki belgelerin düzenlenmesi durumunda kesilecek cezalara ilişkin usul ve esasları belirlendi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği" Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Vergi Usul Kanunu'nda belirtilen fiş, fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin 1 takvim yılı içerisinde birden fazla kez verilmemesi veya alınmaması durumunda, alıcıya ve satıcıya her bir tespit için artırımlı şekilde vergi cezası uygulanacak.

FATURA DÜZENLEMEYENLERE 10 BİN LİRA CEZA

Örneğin, fatura düzenlememede asgari ceza tutarı birinci tespitte 10 bin lira iken, ikinci tespitte 20 bin lira, üçüncü tespitte 30 bin lira, dördüncü tespitte 40 bin lira, beşinci tespitte 50 bin lira, altıncı ve sonraki tespitlerde ise 100 bin liraya kadar çıkacak.

FATURA DÜZENLEMEMENİN CEZASI

Birinci tespitte 10 bin lira

İkinci tespitte 20 bin lira

Üçüncü tespitte 30 bin lira

Dördüncü tespitte 40 bin lira

Beşinci tespitte 50 bin lira

Altıncı ve sonraki tespitlerde 100 bin lira

ALICI, FATURA DÜZENLENMEDİĞİNİ VERGİ DAİRESİNE BİLDİRİRSE CEZA KESİLMEYECEK

Belge düzenleme yükümlülüğü bulunanların bu yükümlülüklerini yerine getirmemeleri ve alıcı tarafından da vergi dairesinin bilgisine girmeden en geç 5 iş günü içerisinde bu durumun vergi dairesine bildirilmesi durumunda alıcıya ceza kesilmeyecek.

Buna göre, fiş, fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin düzenlenmediği durumlarda, belgeyi almakla yükümlü kişiler kendilerine belge düzenlenmediğini 5 iş günü içerisinde kendiliğinden vergi dairesine bildirirlerse bu kişilere herhangi bir cezai yaptırım uygulanmayacak.

KAYIT DIŞI FAALİYETLERDE YÜZDE 50 ARTIRIMLI CEZA UYGULANACAK

Düzenlemede kayıt dışı olarak faaliyette bulunan kişiler adına yüzde 50 artırımlı vergi ziyaı cezası uygulanmasına ilişkin açıklamalara ve örneklere de yer verildi.

Bu kapsamda, vergi dairesinin bilgisi dışında mükellefiyet tesis ettirmeden faaliyette bulunanlara kesilecek cezalar yüzde 50 artırımlı uygulanacak. Mükellefiyet tesis ettirildikten sonra, mükellefiyet tarihinden önceki dönemler için daha sonra yeni bir tarhiyat yapılması durumunda da cezalar artırımlı tatbik edilecek.

DİJİTAL ORTAMDAKİ İLAN BİLDİRİLMEZSE

Öte yandan, dijital ortamdaki reklam, ilan, satış ve kiralama bilgilerine ilişkin bildirimlerin yapılmaması, eksik veya yanıltıcı yapılması durumunda da her bir bilgi için ayrı ayrı ceza uygulanacak.

Kaynak: AA

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2024.10.19 11:06
A