Epilepsi hastalığı nedir? Epilepsi belirtileri nelerdir?

Epilepsi hastalığı nedir? Epilepsi belirtileri nelerdir?

Halk arasında 'Sara' hastalığı olarak bilinen epilepsi, kafa travması, ateş yükselmesi, enfeksiyon, yoğun stres, uykusuzluk gibi birçok nedenle tetiklenir ve çok sayıda kişinin hayat kalitesini düşürür.

2023.10.05 09:07 - Son Güncellenme: 2023.10.05 09:10 - Sağlık
A
Epilepsi hastalığı nedir? Epilepsi belirtileri nelerdir?

Belirtileri arasında ani kasılmalar, bilinç ve şuur kaybı, kontrolsüz sallantılar ve tek bir noktaya sabit bakmak yer alan epilepside yaşanan nöbetlerin anti epileptik ilaçlarla durdurulması amaçlanır.

EPİLEPSİ (SARA) NEDİR?

Nöbet hastalığı olarak da bilinen epilepsi, beyni etkileyen ve sık sık tekrarlayan nedensiz ve kontrol edilemeyen nöbetlerle karakterize nörolojik bir hastalıktır. Epilepsi nöbetleri beyindeki sinir hücresi veya nöron gruplarının bazen yanlış sinyaller göndermesi ile ortaya çıkar. Nöbet anında, kollarda veya bacaklada sallanma, kasılma ve bilinç kaybı gibi semptomlar ortaya çıkabilir.

Genetik faktörün de etkili olduğu düşünülen epilepsi anne-babadan çocuklara geçmemektedir. Zira epilepsi (sara hastalığı) kalıtsal bir hastalık değildir. Epilepsi kalıtsal bir hastalık olmamasına rağmen gelişme eğilimi bazı ailelerde daha fazladır.  Bununla birlikte epilepsinin oluşumu için bazı dış faktörlerin de bulunması gereklidir.

EPİLEPSİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Epilepsi krizlerinin değişik çeşitleri vardır. Bunlar basit parsiyel nöbet, jeneralize nöbet ve kompleks parsiyel nöbet olarak sıralanabilir. Epilepsi hastasının ne tür nöbet geçirdiğinin bilinmesi önemlidir. Zira bu durum hastada hangi epilepsi ilacının daha etkili olacağı konusunda yol gösterir. Epilepsi türlerinin farklılığı tutulan beyin bölgeleriyle ilişkilidir. Bir hastada birden fazla nöbet türü görülebilir. Epilepsi nöbetleri şu şekilde sınıflandırılır:

Basit Parsiyel Nöbet

Olağandışı elektriksel aktivite beynin küçük bir alanını etkilediğinde kısmi (fokal) bir nöbet meydana gelir. Nöbet farkındalığı etkilemediğinde, basit kısmi nöbet olarak bilinir. Basit kısmi nöbetler şunlar olabilir:

Motor: Vücudun kaslarını etkileyen

Duyusal: Duyuları etkileyen

Otonom: Otomatik olarak kontrol edilen işlevleri etkiler

Psişik: Duyguları veya düşünceleri etkileyen

Jeneralize (yaygın) Nöbet

Jeneralize nöbetler aynı anda, beynin tüm alanlarında meydana gelen nöbetlerdir. Jeneralize tonik -klonik nöbetler, en sık rastlanan tipini oluşturur. Bu tipte hasta kaskatı kesilir ve olduğu yere düşer. Bununla birlikte kişinin vücudunda kasılıp gevşemeler ve çırpınma hali gelişir. Bu tip nöbetler halk arasında "Sara nöbeti" olarak bilinmektedir.

Kompleks Parsiyel Nöbet

Bu tip nöbetlerde bilinç etkilenir ve bilinç bozukluğu oluşur. Bu nöbet beynin bir lobunda ortaya çıkmaktadır. Kafa travması, beyin tümörü veya inme gibi hikayesi olanlarda daha fazla risk altında olsa bile herkeste görülebilir. Epilepsi hastalarında görülen en yaygın nöbet türü olan kompleks parsiyel nöbet geçirenler başkalarına veya çevrelerine tepki vermez ve olay sırasında neler olduğunu hatırlamaz. Bu süreçte hastalar boşluğa boş boş bakabilir veya başka bir şey düşünüyor gibi görünebilir. Bununla birlikte birçok insan otomazitma adı verilen ağlamak, gülmek, inilti, bağırma veya tekrarlayan konuşma gibi hareketleri de gerçekleştirebilmektedir.

EPİLEPSİ NEDEN OLUR?

Epilepsi vakalarının büyük bir bölümünde kesin neden belirlenemezken, nedeni saptanabilen epileptiklerde ise sinirleri uyaran durumlar, doğumsal anomaliler, doğum travmaları, kafa travması, beyin damar hastalıkları, tümörler, beyin iltihapları ve aşırı alkol tüketme gibi nedenler söz konusudur.

Epilepsiye sebep olabilen diğer nedenler şunlardır:

Demans

Yaş

Kafaya alınan darbeler ve travmalar

Nörolojik sebepler

İnme ve diğer damar hastalıkları

Beyin tümörü

Aşırı alkol ve uyuşturucu kullanımı

Down sendromu gibi genetik faktörler

Bu tip epilepsiler kriptojenik veya idiyopatik olarak adlandırılır. Epilepsi nöbetleri yaşam boyunca herhangi bir dönemde başlayabilir. Epilepsinin en sık görüldüğü dilim ise; 20 yaşından önce özellikle de ilk üç yaş içinde ve ergenlik çağına yakın zamanlardır.

EPİLEPSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Nöbet adı verilen kontrol edilemeyen sallanma ve titreme, şuur kaybedilmesi, donup kalma, kol ve bacaklarda oluşan karıncalanma gibi semptomlar epilepsi belirtileridir.

Şu belirtiler epilepsi nöbet atakları geliştiğini işaret edebilir:

Kontrol edilemeyen sarsılma ve titremeler

Kol ve bacaklarda karıncalanma

Başın ritmik olarak sallanması

Ani ve hızlı göz kırpmaları

Bir noktaya dalıp, boş boş bakmak

Aniden yere yığılma

Nöbet anında kaskatı kesilmek

Bilinç kaybı

Ağızdan köpük gelmesi

Diş kenetlenmesi

Dili ısırma

Çevrede olanlara tepki verememe

Dejavuya kapılmak (daha önce o anı yaşamış gibi hissetmek)

Olağandışı koku ve tat halüsinasyonları

Hızlı kalp atışı ve nefes alma

El ovuşturmak, dudak şapırdatmak

Şiddetli epilepsi krizlerinde ağızdan köpük gelmesi, diş kenetlemesi, dilin ısırılması da görülür.

Kaynak: BURSADA BUGÜN

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2023.10.05 09:07
A