Enflasyon Muhasebesi Nedir?

Enflasyon Muhasebesi Nedir?

Enflasyon, bilindiği üzere fiyat düzeylerinin artış göstermesi ve ülkenin resmi para biriminin değer kaybetmesi ile doğru orantılı bir durumdur. "Enflasyon düzeltmesi" kavramıysa, enflasyonun yıkıcı etkilerini minimize etmek maksadıyla gerçekleştirilen bir iyileştirme işlemidir.

2024.04.05 23:12 - Son Güncellenme: 2024.04.05 23:12 - Teknoloji
A
Enflasyon Muhasebesi Nedir?

Enflasyon düzeltmesi Türkiye'de 20 yıl aradan sonra yeniden uygulanmaktadır.

Fiyatlarda ciddi bozulmalara sebebiyet veren yüksek enflasyon, mali verilerde özellikle enflasyon muhasebesi gibi çözümleri beraberinde getirmiştir. Enflasyon muhasebesi uygulamaları sayesinde vergiden finans süreçlerine kadar pek çok noktada fiyat değişimlerinden kaynaklanan durumlar, minimize edilebilmektedir. Enflasyon muhasebesi uygulamaları nedir ve ne işe yararlar? Enflasyon muhasebesine dair en güncel bilgilere birlikte göz atalım.

Enflasyon Muhasebesi Uygulamaları

Enflasyon düzeltmesindeki hesaplamalar, parasal karşılığı bulunmayan kıymetlerin düzetilmesi neticesinde ortaya çıkan farkların kaydedildiği hesabı ifade etmektedir. Bu düzeltme hesapları genel olarak enflasyon fark hesaplarıyla karşılıklı şekilde çalışmaktadır. Enflasyon düzeltme süreçlerinde ilk nokta, parasal olmayan kaynakların ya da varlıkların tümüyle saptanmasıdır. Tutarları saptamak adına kanunda bulunan değerleme hükümleri referans alınmalıdır.

Parasal olmayan aktif kıymetlerin enflasyon düzeltmesi neticesinde ortaya çıkan farklar, söz konusu hesabın alacağına kaydedilmektedir. Diğer yandan parasal olmayan pasif kıymetlerde, enflasyon düzeltmesi neticesinde ortaya çıkan farklar ise doğrudan borç kalemine kaydedilmektedir. Bu düzeltme hesabındaki mali durum, gelir tablosuna aktarılır. Enflasyon muhasebesinin gerçekleştiği dönemlerde işletmeler toplamda iki ayrı bilanço oluşturmak zorundadır.

İlk aşamada klasik biçimde bilanço düzenlenmektedir. Daha sonra ise bu oluşturulan bilançodaki kalemlere dair enflasyon düzeltmeleri uygulanır ve yeni bir bilanço daha oluşturulur. İşte bu yeni bilanço, "enflasyon bilançosu" ismiyle ifade edilir.

Enflasyon Muhasebesinin Önemi

Finansal raporlamalarda temel hedef, kabul edileceği üzere işletmenin paydaşı olan taraflara güncel performansa dair veriler sunabilmektir. Bu verilerin ya da durumun gerçeğe uygun biçimde aktarılması, mali kalemlerin cari satın alma potansiyeline en yakın biçimde ifadesiyle mümkün olabilmektedir.

Enflasyon muhasebesi, işletmenin mali raporlarının cari satın alma gücünü yansıtmasına odaklanan bir düzeltme işlemidir. Yüksek enflasyon zamanlarında, parasal olmayan kıymetler genel fiyat endeksi baz alınarak ayarlanmalıdır. Burada yapılacak düzeltmeler sonrasında bilançonun pasif / aktif kısımlarında artış oluşacaktır.

Kaynak: BURSADA BUGÜN

Diğer Teknoloji ve Bilim Haberleri için tıklayın


2024.04.05 23:12
A