Endokrinoloji nedir? Endokrinoloji hangi hastalıklara bakar?
Endokrin vücut içerisinde bulunan iç salgı bezlerinin oluşturduğu bir sistem olarak bilinir. İç salgı bezleri ise hormon sentezi ile salgı yapan organlar olarak bilinir. Vücudumuzdaki hormonların pek çok görevi vardır. Aynı zamanda bu hormonlar vücuttaki değişik aktiviteleri de kontrol ederler. Bu hormonlar çevreye verilen tepkileri de kontrol eder.
2024.03.15 12:14 - Son Güncellenme: 2024.03.15 12:19 - SağlıkHormonlar vücut fonksiyonları için gereken enerji ve besin sağlanmasına yardımcı olur. Aynı zamanda salgı bezleri, hipotalamus, hipofiz, tiroid, paratiroid, pankreas ve yumurtalıklar endokrin sistemini oluşturur.
Endokrinoloji Nedir?
Vücut sisteminde endokrinoloji çok önemli bir yere sahiptir. İnsan vücudundaki büyüme, gelişme ve üreme gibi pek çok fonksiyon aslında sinir sistemi ve hormonlar sayesinde gerçekleşiyor. Vücutta bulunan hormonlar sinir sistemi ile koordineli bir şekilde çalışmaktadır. Endokrinoloji , endokrin bezlerindeki çalışma sistemi ile üretilen hormonlarla ilgilenen ve araştıran bilim dalıdır.
Bu dalın anatomik sınırları olmadığı için de diğer bölümlerden ayrılmaktadır. Endokrinoloji genellikle hormon hastalıkları ve iç salgı hastalıkları ile ilgilenir. Çeşitli metabolizma hastalıkları, şeker hastalıkları, tiroit bozuklukları gibi hastalıklar endokrinoloji bölümü tarafından incelenir.
Endokrinoloji Hangi Hastalıklara Bakar?
Metabolizma hastalıkları Endokrinoloji dalı tarafından incelenir. Özellikle de şeker hastalığı rahatsızlıklarında mutlaka Endokrinoloji bölümünden yardım alınır. Böbrek üstü rahatsızlığı yaşayanlar, metabolik kemik hastaları, testis ve yumurtalık hormonu eksikliği gibi hastalıklar ile Endokrinoloji bölümü ilgilenir. Aynı zamanda çeşitli metabolizma hastalıkları ile hormon hastalığı olan kişiler tedavi için Endokrinoloji bölümüne giderler. Oldukça fazla endokrin sistem hastalıkları vardır. Bunun yanı sıra basit guatr ve tiroit bezi hastalıklarında da mutlaka Endokrinoloji doktoruna gidilmelidir.
Uzmanı ve Doktoru Neye Bakar?
Metabolizma hastalıklarına bakan Endokrinoloji bölümündeki hekimlere Endokrinolog denilir. Uzmanlığını Endokrinoloji bölümünde yapmak isteyen kişiler 6 yıl Tıp Fakültesi'nde okurlar. Tıp eğitiminin ardından ise 4 ve ya 5 yıl boyunca İç Hastalıkları bölümünde ihtisas yapılır. Bunun ardından ise 3 yıl kadar endokrin bölümü eğitimi alınır. Bunun yanı sıra bu eğitimi alan Endokrinoloji Uzmanları endokrin sistemi hastalıkları ile ilgilenirler. Bu kapsamda tanı koyduktan sonra doğru tedavi yöntemini belirlerler. Genellikle İç Hastalıkları doktorları hastalara tanı ve tedavi uygulaması için Endokrinoloji bölümüne yönlendirirler. Burada hastalığa uygun tanı konulur ve doğru tedavi uygulanır.
Endokrin Sistem Hastalıkları Nelerdir?
Günümüzde pek çok farklı endokrin sistem hastalıkları bulunuyor. Bunlar genellikle hipofiz bezi hastalığı ve hipofiz bezi yetmezliği, boy kısalığı ve büyüme hormonu eksikliğidir. Aynı zamanda bazı zamanlarda büyüme hormonu fazlalığı ile Prolaktin hormon fazlalığı konusu incelenir. Kadınlarda görülen tüylenme, polikistik over sendromu, yumurtalık hormonları bozuklukları gibi pek çok konu Endokrinoloji dalının baktığı hastalıklardandır. Aynı zamanda erkeklerde ise meme büyümesi, testosteron eksikliği, testis hormonları ve hastalıkları endokrin sisteminde yer alır. Bunun yanı sıra guatr ve tiroit bezleri ile ilgili olan durumlarda da endokrinoloji dalı bakar.
Endokrin Hastalıklarında Tanı Ve Tedavi Yöntemleri
Endokrinoloji bilim dalında bulunan pek çok hastalığın yanı sıra tanı ve tedavi yöntemleri de bulunur. Her hastalığın kendine göre bir tanısı ve tedavi yöntemi vardır. Endokrin hekimleri de gelen kişinin hastalığına uygun bir tanı koyduktan sonra ilaç tedavilerine başlıyorlar. Bunun ardından ise gerekli görüldüğü takdirde cerrahi müdahaleler de yapılabiliyor. Hastalığa göre hekim tarafından radyolojik tetkikler ve laboratuvar tetkikleri istenir. Şikayet, belirti ve sonuçlara göre hastalığın da tanısı konulur. Bu noktada insülin direncinin tespiti de çok önemlidir. Günümüzde diyabet hastalığı çok sık görülüyor. Metabolizma hastalığı olarak bilinen diyabetin de pek çok farklı belirtisi bulunuyor.
CNNTürk'ün haberine göre, şeker hastaları genellikle çok sık kilo alıp verirler. Bunun yanı sıra sürekli bir acıkma hissi olur. Ciltte kuruma, kaşıntı ve vücutta karıncalanma gibi pek çok belirti bulunur. Glikoz ölçümleri yapılarak diyabet hastalığı ile ilgili her şey daha da netleşir. Diyabet günümüzde Tip-1 ve Tip-2 olarak ikiye ayrılır. Tanısı ve belirtileri konulan bu hastalığın tedavisi yapılırken de bazı detaylara dikkat edilir. Tedaviler ise diyabetin tipine göre belirlenir. Bu tedaviler diyabetin tipine ve hastanın özelliklerine göre de değişmektedir. Hastanın özelliklerine göre diyabet tedavisi başlamış olur. Buna göre diyabet hastalığının da önüne geçilir. Bu gibi hastalıklarda iyi bir hekime gidilmelidir.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Öne Çıkan Galeriler
Öne Çıkan Videolar
-
00:14
-
00:26
-
01:44
-
00:30
-
01:15
En Çok Okunanlar
- Yeni 5 ve 50 TL'lik banknotlar bugün...
- Hafta sonu sıcaklıklar sert...
- Bursa'da teleferik 24 Kasım'dan itibaren...
- Arda Turan'ın yeni adresi o kulüp mü olacak?
- Bursa'da surlardan manzarayı seyrederken...
- Sakarya'da bir kişi çocuk parkında silahla...
- Bursa'da Gemlik çevreyolunda feci kaza: 3...
- Kırıkkale'de şizofren hastası dehşet...
- Bursa'da yol genişletme çalışması...
- Bursa'da kazada yaralanan genç 2 günlük...
- Bursa'da motosiklet sürücüsüne silahlı...
- Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden...
- Bursa'da imara aykırı inşa edilen 500...
- TOKİ, Bursa dahil 44 ilde 882 arsayı...
- Rize'de heyelan meydana geldi: Ölü ve...