En kısa gün için tarih verildi!
Bilim insanları, Dünya'nın dönüş hızının beklenenden hızlı artış gösterdiğini ve bu yaz tarihin en kısa günlerinden birinin yaşanabileceğini açıkladı. Küçük gibi görünen milisaniyelik farklar bile küresel sistemleri etkileyebilir.
2025.07.02 16:37 - Son Güncellenme: 2025.07.02 16:37 - Yaşam
Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki dönüşü her zaman sabit değil. Ancak son yıllarda yapılan ölçümler, gezegenimizin son derece hassas zamanlamayla dönerken hızlandığını ortaya koydu. Bu hız artışı 2020'den bu yana dikkat çekerken, uzmanlar hala net bir neden belirleyebilmiş değil.
ÜÇ TARİHE DİKKAT: EN KISA GÜN GELEBİLİR
Londra Üniversitesi'nden astrofizikçi Graham Jones'a göre, 2025 yazında Dünya'nın en kısa gününü yaşama olasılığı oldukça yüksek. Öne çıkan tarihler ise 9 Temmuz, 22 Temmuz ve 5 Ağustos. Bu tarihlerden birinde gün uzunluğu 1,30 ile 1,51 milisaniye arasında kısalabilir.
GPS'TEN FİNANSAL SİSTEMLERE ETKİSİ OLABİLİR
Her ne kadar bu fark milisaniyelerle ölçülse de, modern teknolojiler için bu değişimler kritik öneme sahip. GPS sistemleri, telekomünikasyon ağları, uydu navigasyonu ve finansal işlemler atom saatlerine dayalı hassas zamanlamalarla çalışıyor. Bu nedenle dönüş hızındaki artış, birçok sistemi doğrudan etkileyebilir.
BİLİM DÜNYASI CEVAP ARIYOR
Moskova Devlet Üniversitesi'nden bilim insanı Leonid Zotov, bu hızlanmanın nedeninin bilinmediğini belirterek "Kimse bunu beklemiyordu" dedi. Depremler, buzulların erimesi, okyanus akıntıları ya da çekirdekteki sıvı tabakaların hareketleri gibi etkenler hız değişiminde rol oynayabiliyor.
REKORLAR ARKA ARKAYA GELDİ
Son yıllarda birçok kısa gün rekoru kırıldı. 5 Temmuz 2024'te Dünya, 24 saatten 1,66 milisaniye daha kısa bir sürede döndü ve bu tarih şu ana kadarki en kısa gün olarak kayıtlara geçti. İşte son yıllarda kırılan bazı rekorlar:
19 Temmuz 2020: 1,47 milisaniye eksik
9 Temmuz 2021: 1,47 milisaniye eksik
30 Haziran 2022: 1,59 milisaniye eksik
2023'te yavaşlayan dönüş, 2024 itibarıyla yeniden hız kazandı.
"NEGATİF ARTIK SANİYE" GÜNDEMDE
Uzmanlar, Dünya'nın hızlanmaya devam etmesi halinde zaman hesaplamalarında "negatif artık saniye" uygulamasına geçilmesi gerekebileceğini söylüyor. Bu yöntem daha önce hiç kullanılmadı ve teknik olarak büyük değişimlere yol açabilir.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Öne Çıkan Galeriler

Öne Çıkan Videolar
-
01:06
-
00:35
-
01:01
-
02:10
-
02:09
En Çok Okunanlar
- Bursa'da deprem!
- Bursa'nın beton devi konkordato ilan etti!
- Gece yarısı feci olay: Kayınpeder gelinini...
- Bursa'nın o bölgesinde göç başladı! Peki...
- Naci Görür deprem açıklamasıyla Bursa'yı...
- Bursa'daki dev fabrikanın ortağını kara...
- Bursa'da bir orman yangını daha! Ekipler...
- Bursa'da geceyi sokakta geçirdiler!
- Bursa'da düğün salonunda kavga! Tekme ve...
- 23 Nisan depremini bilmişti! Bursa'daki...
- Bursa'daki ailesi dehşete düştü: "Kulağını...
- Staj için gittiği yerde şok yaşadı!...
- Bursa'da dumanlar yükselmeye devam ediyor!...
- Liste yenilendi! Bursa'da da şubesi olan...
- TOGG'ların ilk yolculuğu kabusa döndü!