Emeklilerin maaşına ne kadar zam yapılacak?
Milyonlarca emekli, maaşlarına ne kadar zam yapılacağını merak ediyor. Nisan ayı enflasyon rakamlarının belli olmasıyla emeklilerin maaşına 4 aylık hesaba göre yüzde 13,37 zam yapılacak. Mayıs ve haziran ayı enflasyon rakamlarıyla zam oranı tam olarak netleşecekken, İsa Karakaş bugünkü rakamlara göre maaşların kaç lira olacağını hesapladı.
2025.05.07 08:59 - Son Güncellenme: 2025.05.07 08:59 - Ekonomi
Türkiye Gazetesinin haberine göre, Milyonlarca emeklinin gözü kulağı maaşlara yapılacak zamda. SGK mevzuatı gereğince emeklilerin gelir ve aylıklarının, her yılın ocak ödeme tarihlerinden geçerli olmak üzere, bir önceki 6 aylık döneme göre Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan en son temel yıllı tüketici fiyatları genel indeksindeki değişim oranı (TÜFE) kadar artırılarak belirlenmesi gerekiyor. Bu belirleme şekli hem kendi çalışmalarından dolayı maaş alan emekliler hem de ölen sigortalıların hak sahiplerine bağlanmış olan aylık ve gelirler için geçerli oluyor.
Yasal olarak yapılması zorunlu bu güncellemenin yanı sıra tamamen hükûmetin inisiyatifinde olan refah payı verilip verilmeyeceği ise ayrıca merak ediliyor.
İsa Karakaş, konuyla ilgili yazdığı yazıda şu ifadelere yer verdi:
EMEKLİLERİN HEYECANI ARTTI
TÜİK'in nisan ayı enflasyonu da açıklanmasıyla birlikte emeklilerin heyecanı daha da arttı. Zira dört aylık enflasyon verisi kesinleşti. Geriye sadece 2 aylık veri kaldı. Bu yazımızda 4 aylık enflasyon verisine göre muhtemel SSK, Bağ-Kur, Oda ve Banka Sandığı emeklilerinin zamları irdelenmiştir. Memur emeklilerinin maaş güncellemesi farklı olduğundan başka bir yazımızda ayrıca değerlendirilecektir.
MEVCUT VERİLERE GÖRE ZAM HESABI
TÜFE'deki (2003=100) değişim 2025 yılı nisan ayında bir önceki aya göre %3,00 artış, bir önceki yılın aralık ayına göre %13,36 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %37,86 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %48,73 artış olarak gerçekleşti.
En yüksek ağırlığa sahip 3 ana harcama grubunun aylık değişimleri; gıda ve alkolsüz içeceklerde %2,01 artış, ulaştırmada %3,80 artış ve konutta %4,66 artış olarak gerçekleşti. İlgili ana grupların aylık değişime olan etkileri ise gıda ve alkolsüz içeceklerde %0,51, ulaştırmada %0,57 ve konutta %0,74 oldu.
Ancak emekliler enflasyonun bu rakamlardan çok daha fazla olduğu hususunda hemfikir. Emekli maaşlarına yüksek enflasyonda 6 ayda bir güncelleme yapılması ise ayrı bir sorun. Keza alınan maaş anında buharlaşmaktadır. Buna çare aylık bazda "Eşel Mobil" sisteminin uygulanmasıdır. Bu sisteme geçilmesi hâlinde 6 ay beklemeksizin enflasyon oranlarının her ay maaşlara yansıtılmasıyla güncelleme yapılabilir.
4 AYLIK ENFLASYON FARKI YÜZDE 13,37
Ocak+Şubat+Mart ayları itibarıyla 3 aylık enflasyon farkı %10,07 olarak gerçekleşmiştir. Nisan ayı enflasyonunu da ilave ettiğimiz zaman 4 aylık kümülatif enflasyon farkı %13,37 olarak gerçekleşmiştir. Geriye sadece mayıs ve haziran aylarına ilişkin enflasyon verileri kalmıştır.
BUGÜN İTİBARIYLA EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?
Bugün itibarıyla her SSK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşının en az %13,37 oranında otomatikman güncellenmenin söz konusu olduğunu söyleyebiliriz.
Hâlen 14 bin 469 TL olan en düşük emekli maaşının bu oran üzerinden güncellenmesi hâlinde yaklaşık 16 bin 403 TL olacaktır.
Hâlen maaşı 16.300 TL olan SSK veya Bağ-Kur emeklisi nisan ayı enflasyon verisi ile birlikte refah payı verilmezse dahi bugün itibarıyla maaşı en az 18 bin 470 TL'ye yükselmiştir. Başka bir örnek olarak maaşı 20.900 TL olan bir emeklinin aynı şekilde mart ayı enflasyon verisi ile refah payı verilmezse dahi bugün itibarıyla 23 bin 694 TL maaşa hak kazanmaktadır.
6 AYIN SONUNDA GERÇEKLEŞMESİ MUHTEMEL ZAMLAR
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2025'in ilk enflasyon raporunu paylaşımında yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 21'den %24'e yükseltmişti. Ancak son gelişmelerle birlikte bu hedefin gerçekleşmesinin mümkün olmadığını söyleyebiliriz. Yıl sonu enflasyon tahminim %30'lara varacağı yönündedir.
Nisan 2025 itibarıyla, emekli maaş zammı konusunda net bir tablo henüz ortaya çıkmış değil. Geriye kalan mayıs enflasyonunun da yüksek çıkmasını, haziran ayında ise enflasyon rakamının yine beklentilerin altında açıklanacağını tahmin etmekteyim.
Bu bağlamda refah payı verilmese dahi her halükârda SSK, Bağ-Kur, Banka ve Oda Sandık emeklilerinin temmuzda en az %16,5 en fazla %17,5 civarında bir güncelleme alacakları kanaatindeyim.
Netice itibarıyla oran yüzde kaç olursa olsun yalnızca enflasyona endeksli zamların, emeklilerin zorlu hayat şartlarına çare olamayacağı aşikâr. Kalıcı bir iyileştirme için son bir kez seyyanen zam yapılması ardından millî gelir artışından belirli bir oranın daimî bir şekilde verilmesine yönelik düzenleme yapılması gerekmektedir. Maalesef Ankara'da şimdilik bu yönde düzenleme yapılacağına dair herhangi bir emare görünmüyor.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Öne Çıkan Galeriler

Öne Çıkan Videolar
-
02:17
-
00:30
-
00:38
-
05:21
-
18:11
En Çok Okunanlar
- Bursa'da ücretsiz dağıtılıyor! Kuyruk oluştu
- Bursa beklenen an geldi: Vardiya...
- Bursa'da sürücüleri üzecek haber!
- Bursalılar yarına dikkat! O ilçede sular...
- Bursa'da otobüste gergin anlar! Ortalık...
- Skandal görüntülere inceleme başlatıldı!
- Bursa'da o firmaya şok! Ürünü piyasadan...
- Korkunç cinayet! İki kardeş kanlar içinde...
- 6 milyar 200 milyon lira bugün hesaplara...
- Bursa'da iki mahalleye müjde! Uzun süredir...
- "Bıktım bu hayattan, yaşamak istemiyorum!"
- Bursa Osmangazi'de iki caddenin adı...
- İş görüşmesine gitti, ölü bulundu
- Bursa'da eski belediye başkanının acı günü
- Korkunç! Ağaca asılı halde bulundular... 8...