Dr. Öbek'ten uyuz uyarısı: Bu belirtiler varsa mutlaka dermatoloğa gidin!
Geride bıraktığımız yaz mevsiminin ardından uyuz vakaları, Türkiye genelinde son bir yılda yüzde 50 artış gösterdi. Bursa'da uyuz vakaları hakkındaki son durum merak konusuyken Bursa Nev Esentepe Hastanesi, Uzman Doktor Adnan Öbek Bursada Bugün'e anlattı.
2024.02.16 08:48 - Son Güncellenme: 2024.02.16 08:58 - SağlıkCEREN SÜMBÜL / BURSADA BUGÜN
Geçtiğimiz kasım ayında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kabine Toplantısı'nın ardından uyuz hastalığı hakkında açıklama yapmıştı. Bakan Koca açıklamasında, uyuz vakalarında kısmi bir artış tespit edildiğini ancak bir salgın olarak ele alınmasının söz konusu olmadığını belirtmişti. Bursa Nev Esentepe Hastanesi Uzman Doktoru Adnan Öbek, Bursa'daki uyuz vakaları hakkında Bursada Bugün'e konuştu. "Kolay bulaşabilirliği ve halk arasında uyuz böceği olarak bilinen ve insan gözüyle fark edilmeyecek kadar küçük olan sarcoptes scabiei von hominis adlı parazit; okul, hastane, bakım evi ve giyim mağazaları gibi yerlerde daha sık rastlanılır. Uyuz vakalarının görülme sıklığının sonbahar ve kış aylarında artış gösterir. Uyuz her yıl bu şekilde sık görülür. Son 3 yıldır daha da arttı" dedi.
UYUZUN BELİRTİLERİ NELER?
Dr. Adnan Öbek, uyuza yakalanan kişiye karşı panik yapılmamasını söyleyerek sıkı temastan kaçınılması gerektiğini belirtti: Biz her gün 3-5 uyuz vakasına yaklaşıyor, muayene ediyoruz. Hemen bulaşacak diye bir şey yok. Hastalığın bulaşmasından sonra 4-6 hafta süren bir kuluçka dönemi bulunmakta. Kuluçka süresinden sonra geceleri ve sıcak ortamlarda artış gösteren şiddetli kaşıntı, hastalığın belirtilerinden biri. Kaşıntı kadınlarda meme bölgesi, göbek deliği çevresi, koltuk altı ve kalça bölgesinde yoğunken erkeklerde genital bölge, koltuk altı, bel bölgesi ve kalçalarda yoğunluk göstermekte. Bu bölgelerde kaşıntıları olan vatandaşların mutlaka ihmal etmeden dermatoloğa görünmesi gerekir.
UYUZ HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Uyuz hastalığının tanısı konulduktan sonra hekim tavsiyesiyle krem ve losyonlardan oluşan bir tedavi uygular. Bu krem ve losyonlar kaşıntının arttığı zaman genellikle gece saatlerinde boyundan aşağı doğru tüm cilde uygulanır. Hastanın sabah duş alması gerekir. Bazı vakalarda hekim, oral ilaçların yanı sıra kaşıntı ve diğer semptomları hafifletmek için ek ilaçlar verebilir. Uyuz tedavisi sonrasında kaşıntı genellikle hızla azalır ancak bazı durumlarda enfeksiyonun iyileşmesinden sonra birkaç hafta da sürebilir.
Öne Çıkan Galeriler
Öne Çıkan Videolar
-
00:14
-
00:26
-
01:44
-
00:30
-
01:15
En Çok Okunanlar
- Yeni 5 ve 50 TL'lik banknotlar bugün...
- Hafta sonu sıcaklıklar sert...
- Bursa'da teleferik 24 Kasım'dan itibaren...
- Arda Turan'ın yeni adresi o kulüp mü olacak?
- Bursa'da surlardan manzarayı seyrederken...
- Sakarya'da bir kişi çocuk parkında silahla...
- Bursa'da Gemlik çevreyolunda feci kaza: 3...
- Kırıkkale'de şizofren hastası dehşet...
- Bursa'da yol genişletme çalışması...
- Bursa'da kazada yaralanan genç 2 günlük...
- Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden...
- Bursa'da motosiklet sürücüsüne silahlı...
- Bursa'da imara aykırı inşa edilen 500...
- TOKİ, Bursa dahil 44 ilde 882 arsayı...
- Rize'de heyelan meydana geldi: Ölü ve...