Doğru bilinmesi gereken 5 seks miti!
Cinsellik eğitiminin birçok kişi için gizli saklı ilerlemesi; arkadaşlarla gizlice konuşarak, filmlerden, dizilerden birkaç sahne izleyerek öğrenilmesi, toplumsal seks anlayışının yanlış fikirler ve beklentiler üzerine inşa edilmesine neden oluyor. Bu durumda konu cinsellik olunca birçoğumuzun kendini huzursuz, öz güvensiz, keyifsiz hissetmesine, genç bireylerin sağlıksız bir cinsellik anlayışı geliştirmesine yol açıyor. Tüm bu desteksiz inançlarımızı doğru bilgiler ile değiştirmek mümkün. İşte doğru bilinmesi gereken en yaygın 5 seks miti...
2025.02.19 14:17 - Son Güncellenme: 2025.02.19 14:23 - Yaşam
Toplumsal seks anlayışının yanlış fikirler ve beklentiler üzerine inşa edilmesi sebebiyle bir çok kişi cinsellik ve cinsel ilişki konusunda doğru ve sağlıklı ilerleyemiyor.
Peki tüm bu desteksiz inançlarımızı doğru bilgiler ile değiştirmek mümkün mü? Livetobloom'da yer alan bilgilere göre doğru bilinmesi gereken en yaygın 5 seks miti...
Seks miti ne demek?
Seks mitleri çoğu zaman gerçekçi olmayan cinsellik portreleri, toplumsal koşullandırmalar, kök inançlar nedeniyle ortaya çıkıyor. Kişilerin cinsellik hakkında baskı hissetmesine, utanç duymasına, kafa karışıklığı yaşamasına veya seks hayatlarından hiç keyif alamamasına neden olan seks mitleri yakın ilişkilerin zarar görmesine neden olabiliyor. Cinsel yaşamda daha farkındalıklı, kapsayıcı, keyif odaklı seçimler yapabilmemiz için seks mitlerini çökertmek bu nedenle büyük önem taşıyor.
1. Mit: Seks tamamen cinsel organlarla ilgilidir
Cinsel organların uyarılması büyük bir keyif sağlasa da seks tamamen cinsel organlara indirgenemeyecek kadar zengin bir deneyim. Duygusal bağın, zihinsel uyarılmanın ve tabii ki tüm bedensel hazzın en az cinsel organlar kadar önem taşıdığı sekste tek bir bölgeye odaklanmak cinsellikten alınan keyif ve tatminin limitlenmesine neden olabiliyor. Oysa ki gerçek haz farkındalıklı donuşlar, göz kontağı, açık iletişim ve duygusal bağlar aracılığıyla deneyimlenebiliyor.
2. Mit: Vajina darlığı her zaman daha keyif verir
Vajinal darlığın daha büyük bir cinsel tatmin verdiği düşüncesi hem oldukça yanlış hem de bireysel ve sosyal düzende oldukça zararlı bir mit olabiliyor. Oysa ki vajinal darlık kişiden kişiye göre çok değişebiliyor, ilerleyen yaş veya doğum yapma ile etkilenebiliyor. Anatomik olarak da seksi daha keyifli kılan unsur bedenin rahatlamasından yani kendini kasmamasından geçiyor. Zaten uyarılma durumunda vajinayı oluşturan dokular kan ile dolarak şişiyor. Bu da herhangi bir dışarıdan müdahale olmadan vajinanın doğal şekilde daralmasını ve o güçlü emme hissinin oluşmasını sağlıyor! Bu nedenle vajinal darlığı seks sırasında önceliklendirmek sadece gereği olmayan öz güvensizliklerin oluşmasına ve karşılıklı keyfin engellenmesine neden oluyor.
3. Mit: Seks süresi boyunca sertleşme hep devam eder
Penisin seks süresi boyunca sert kalmasını beklemek çok gerçekçi olmayan bir beklenti yaratıyor. Sertleşme; stres, yorgunluk, anlık odak kaybı gibi birçok nedenden etkilenebiliyor. Bu da sertliğin sürekli yükselen bir grafiktense dalgalanan bir grafiğe benzemesine yol açıyor. Aynı vajinal darlık gibi sertleşme üzerinde de bir baskı ve beklenti kurmak performans anksiyetesinin oluşmasına, alınan keyfin azalmasına neden oluyor. Cinsel uyarılmanın inişli çıkışlı bir deneyim olduğunu kabul etmek, cinselliği çok daha konforlu ve keyifli kılıyor.
4. Mit: Seks tamamen orgazm olmaktan ibarettir
Orgazmlar seksin bir parçasıdır ancak seks tamamen orgazmlardan ibaret değildir. Cinselliği bir yolculuk yerine ucunda orgazmın olduğu bir hedef gibi görmek tüm taraflar üzerinde büyük bir baskı yaratabiliyor. Hatta bu durum orgazm dışındaki tüm süreçler sırasında kişinin bedeninden uzaklaşmasına neden olabiliyor. Oysaki cinsel aktivitenin özünde bağ kurmak, keşfetmek, sonucundan değil sürecinden karşılıklı şekilde keyif almak yatıyor. Odağı varış noktasından çekip yolculuğa vermek de hem cinselliğin daha keyifli ve rahat geçmesini hem de tarafların orgazm olma şanslarının yükselmesini sağlıyor.
5. Mit: Sekste hep bir alıcı ve verici olmalıdır
Seksin her daim tek bir alıcısı ve vericisi olduğuna dair olan inancımız cinsel dinamiklerin sınırlanmasına neden olabiliyor. Bu da aynı toplumsal cinsiyet rolleri gibi cinsel rollerin de oluşmasına, alınabilecek keyfin limitlenmesine, keşfin ve yeni deneyimlerin önlenmesine yol açıyor. Oysa ki sağlıklı bir cinsel yaşamda partnerler rahatlıkla rollerini değiştirebilmeli; her taraf da zevk alıp verebilmeli.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Öne Çıkan Galeriler

Öne Çıkan Videolar
-
00:50
-
05:11
-
00:20
-
38:33
-
03:52
En Çok Okunanlar
- Bursa metrosunda tepki çeken olay!
- Şimdi yandılar! Mayıs ayından itibaren bu...
- Bursa'da kayıp alarmı! Her yerde aranıyor
- Benzine bir indirim daha!
- Bursa'nın yeni yakışıklısı ilk kez...
- Bursaspor taraftarını kızdıran bilet...
- 10 ayrı kurula toplam 140 isim atandı!...
- Bursa'da rüyasında gördü, başına geldi!
- Bursa'da da şubeleri var! Ünlü zincir...
- Bursa dahil 27 ilde operasyon!
- Ünlü iş insanı için acı haber! Kızı...
- Ünlü zincir markette patates krizi! Hepsi...
- Bursa'da bu ürünü kullanan sürücüler...
- Milyonlara yeni maaş! Gözler emekli ve...
- Cumhurbaşkanlığı atamaları Resmi Gazete'de