Dış gebelik nedir? Dış gebelik belirtileri nedir?

Dış gebelik nedir? Dış gebelik belirtileri nedir?

Kadınlarda döllenmeden doğuma kadar giden sürecin sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi belirli adımları gerektirir. Bunlardan bir tanesi döllenmiş yumurtanın doğru bir şekilde rahim içerisindeki yerini almasıdır. Peki, Dış gebelik nedir? Dış gebelik belirtileri nedir?

2023.12.29 17:26 - Son Güncellenme: 2023.12.29 17:28 - Sağlık
A
Dış gebelik nedir? Dış gebelik belirtileri nedir?

Dış gebelik normal ve sağlıklı bir gebelik olmadığından anne sağlığı üzerinde hayati riskler oluşturur. Bu şekilde gelişen bir gebeliğin devam etmesi mümkün değildir ve mümkün olan en kısa sürede sonlandırılması gerekir. Nadir görülen bir durum olan dış gebelik her 50 gebelikten yalnızca bir tanesinde görülür. Peki, Dış gebelik nedir? Dış gebelik belirtileri nedir? 

Dış gebelik nedir?

Beta-HCG hormonu düzeylerinden yararlanılarak kan ve idrar incelemesi ile yapılan hamilelik testleri, bir kadının hamile olup olmadığı hakkında bilgi verse de bu gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerlediğini göstermez. Döllenmiş yumurta, yalnızca uterus içerisinde sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebilir. Dış gebelik nasıl olur sorusunun cevabı ise; embriyonun genellikle fallop tüpleri içerisine (tüm dış gebelik vakalarının %95'i), nadiren de rahim ağzı veya karın içi gibi farklı bölgelere yerleşmesi şeklinde gelişen durum olarak verilebilir. Yumurtalıkta üretilen yumurta hücresinin rahime ulaşana kadar izlediği yol olan fallop tüpleri veya diğer bölgeler büyüyen bir embriyoyu tutacak ve koruyabilecek bir yapıya sahip değildir. Bu nedenle hem embriyo düzgün bir şekilde gelişemez, hem de bu durum anne açısından hayati tehlike arz eder. Dış gebeliğin devam ettirilmesi mümkün olmadığından embriyonun rahim dışarısında bir yere yerleştiği tespit edilir edilmez gebelik sonlandırılmalıdır. Aksi takdirde büyüyen embriyo fallop tüplerine hasar vererek üreme yeteneğinin kaybedilmesine, hatta ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle dış gebeliğin erken tespit edilmesi ve vakit kaybedilmeden sonlandırılması sonraki döllenme ve hamileliklerdeki başarı oranının artırılması ve komplikasyonların en aza indirilmesi açısından çok büyük bir öneme sahiptir. Eğer ilerleyen süreçlerde çocuk sahibi olunması isteniyorsa tüp bebek tedavisi ve tüp bebek nasıl yapılır konusunda detaylı bilgi alınabilir. 

Dış gebelik belirtileri nelerdir?

Dış gebelikte de tipik hamilelik belirtileri yaşanabilmesine karşın, sağlıklı bir gebelik ile arasında bazı farklar söz konusudur. Dış gebeliği işaret eden en önemli ve yaygın belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

Vajinal lekelenme ve kanamalar

Bıçak saplanması benzeri keskin ağrılar

Karnın tek bir tarafında meydana gelen şiddetli ağrı

Sindirim sisteminin çalışma düzeninde bozukluklar

Kilo kaybı

Baş dönmesi ve bayılma

Rektal basınç

Düzenli sağlık kontrollerinden geçmemeye bağlı olarak gebeliğin ektopik gebelik olduğunun anlaşılmamış olması ve dolayısıyla gebeliğin sonlandırılmaması durumunda büyüyen embriyo fallop tüplerinde yırtılmaya neden olur. Bu durumda karın boşluğuna sızan kan nedeniyle ağrılar karın, pelvis bölgesi ve hatta omuz ve boyunlarda da görülebilir. Dolayısıyla bu tarz ağrılar yaşayan gebelerin mutlaka hekime başvurması gereklidir.

Dış gebelik nedenleri nelerdir?

Dış gebelik tüm kadınlarda görülebilen bir durumdur, bu nedenle aktif bir cinsel yaşamı olan tüm kadınlar, dış gebelik için risk altındadır. Fakat ektopik bir gebeliğin oluşum riskini artıran bazı faktörler de mevcuttur. Dış gebelik neden olur sorusuna yanıt niteliğindeki bu faktörler şu şekildedir:

Gebelik yaşının 35 ve üzerinde olması

Daha önceden geçirilmiş pelvik ve abdominal cerrahi operasyonları

Birden fazla kürtaj geçirmiş olmak

Pelvik inflamatuar hastalık (PID) (Yumurtalıklar ve tüpler gibi üst üreme organlarına ilişkin enfeksiyonlar) geçirmiş olmak

Endometriozis

Daha önceden dış gebelik geçirmiş olmak

Doğum kontrol yöntemi olarak tüp ligasyonu veya rahim içi araç (RIA) uygulamasına rağmen gebe kalma

Doğurganlık artırıcı ilaç ve tedaviler ile desteklenerek oluşmuş gebelikler

Önceki enfeksiyonlardan kalma skar (yara) dokularının varlığı

Doğumsal veya sonradan gelişen üreme organlarının yapısal bozuklukları

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Sigara kullanımı

Bu risk faktörlerinden herhangi biri veya birkaçına sahip olan bireyler gebelik planlarken hekimleri ile görüşerek dış gebelik riskinin en aza indirilmesine yönelik olarak önlem almalıdır. Bu kişilerin gebe kalması durumunda dış gebelik ihtimali üzerinde durularak muayeneler daha sık ve detaylı olarak uygulanmalıdır.

Kaynak: BURSADA BUGÜN

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2023.12.29 17:26
A