Covid-19'un tüm varyantlarına karşı yeni antikor
Bilim insanları, virüsün daha az değişken kısmını hedef alarak Covid-19 varyantlarına karşı etkili çift antikor tedavisi geliştirdi.
2025.03.06 11:40 - Son Güncellenme: 2025.03.06 11:41 - Sağlık
Stanford Üniversitesi'nden araştırmacılar, virüsün daha az değişken kısmını hedef alarak Covid-19 varyantlarına karşı etkili çift antikor tedavisi geliştirdi. Bir antikor, virüsün stabil bir kısmına bağlanırken, diğer antikor enfeksiyonu engelliyor. Bu yenilikçi yaklaşım, tüm test edilen SARS-CoV-2 varyantlarını etkisiz hale getirdi.
Çalışmanın kıdemli yazarı Christopher O. Barnes, "Değişen bir virüse karşı, virüs evrimine dirençli yeni bir tedavi nesli geliştirdik, bu tedavi, SARS-CoV-2 ile enfekte olmuş kişiler için yıllarca faydalı olabilir" dedi.
Barnes ve birinci yazar Adonis Rubio liderliğindeki ekip, Covid-19 atlatmış hastalardan bağışlanan antikorlarla bu araştırmayı gerçekleştirdi. Bu antikorların virüsle nasıl etkileşime girdiğini inceleyerek, nadiren mutasyona uğrayan bir virüs bölgesine bağlanan bir antikor buldular.
Virüsün Spike N-terminal domaini (NTD) içinde yer alan bu alan, doğrudan tedavi için faydalı olmadığı için genellikle göz ardı edildi. Fakat, bu bölgeye bağlanan özel bir antikor, virüse tutunmayı sürdürüyor. Bu, yeni tedavilerin tasarlanmasında faydalı çünkü başka bir antikorun virüsün reseptör bağlanma bölgesine (RBD) tutunmasını sağlıyor ve böylece virüsün insan hücrelerine bağlanmasını engelliyor. Araştırmacılar, bu çift veya 'bispeçifik' antikorları, CoV2-biRN adıyla tasarladılar. Laboratuvar testlerinde, bu antikorlar SARS-CoV-2'nin tüm bilinen varyantlarına karşı yüksek oranda nötralizasyon sağladı. Ayrıca, farelerde omicron varyantının bir türüne maruz kalan hücrelerde viral yükü önemli ölçüde azalttılar.
Barnes, virüslerin, nüfusu enfekte etme yeteneklerini korumak için sürekli evrimleştiğini söyleyerek, "Buna karşı koymak için geliştirdiğimiz antikorların da etkili olabilmesi için sürekli evrimleşmesi gerekiyor" diye konuştu.
Bu keşfin insan hastaları üzerinde tedavi olarak kullanılmadan önce daha fazla araştırma ve klinik deneme yapılması gerektiği kaydedildi. Bu yaklaşımın umut verici olduğu da vurgulanarak, yalnızca Covid-19'a neden olan virüs için geçerli olmadığı ifade edildi. Araştırma ekibi, bispeçifik antikorları, tüm koronavirüsler üzerinde etkili olacak şekilde tasarlamayı planlıyor. Bu virüs ailesi, soğuk algınlığına, MERS'e ve Covid-19'a neden olan virüsleri içeriyor. Bu yaklaşım, grip ve HIV gibi hastalıklar için de etkili olabilir.
Kaynak: DHA
Öne Çıkan Galeriler

Öne Çıkan Videolar
-
07:44
-
00:29
-
04:24
-
02:20
-
00:26
En Çok Okunanlar
- Bursa'nın tarihi mahallesi isminin...
- Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde o isim...
- Tahsin Bulut yaşamını yitirdi
- Bursa'da büyük yangın! Dumanlar her yeri...
- Bursa'nın ünlü doktorundan acı haber!
- Bursa'da satılan karpuzun fiyatı gündem oldu!
- Bursa'da mangal yasağının olmadığı bölgeler!
- Bursa'daki dev fabrika üretime ara veriyor!
- Bursa'da alevler metrelerce yükseldi!...
- Kandilli Rasathanesi uyardı: Bursa'yı da...
- Bursa'da korkutan yangın! Alevler evlere...
- Bursalı şirket iflasın pençesinde! Süre...
- Bursa'da sıcaklık alarmı: İlçe ilçe...
- Bursa'da ulaşıma bir zam daha! Bilet...
- Piton dehşeti! Çiftçiyi yuttu, bölge halkı...