Çocukluk çağı obezitesi sebepleri ve tedavileri nelerdir?

Çocukluk çağı obezitesi sebepleri ve tedavileri nelerdir?

Çocukluk çağı obezitesi, günümüzde ciddi bir sağlık sorunu olarak artmaya devam etmektedir. Nev Sağlık Grubu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümünden Uzman Doktor Mustafa Konur, çocukluk çağı obezitesi hakkında Bursada Bugün'e açıklamalarda bulundu.

2025.02.17 15:13 - Son Güncellenme: 2025.02.17 15:20 - Sağlık
A
Çocukluk çağı obezitesi sebepleri ve tedavileri nelerdir?

MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sıkça görülen çocukluk çağı obezitesi, ciddi bir sağlık sorunu olarak bilinir. Nev Sağlık Grubu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümünden Uzman Doktor Mustafa Konur, Bursada Bugün'e yaptığı açıklamada çocukluk çağı obezitesi hakkında genel faktörlerden , beslenme alışkanlıklarından ve fiziksel aktivite eksikliğinden bahsetti.

ÇOCUKLUK ÇAĞI OBEZİTESİ SEBEPLERİ NELERDİR?

Doktor Konur, çocukluk çağı obezitesinin çocukların fiziksel, ruhsal ve sosyal sağlıklarını olumsuz etkileyebileceğini ve gelecekte kronik hastalıklara yol açabileceğini vurguladı. Doktor Konur, çocukluk çağı obezitesi hakkında bilgilendirmelerde bulunarak sebepleri ve tedavileri konusunda yaptığı açıklamada, "Çocukluk çağı obezitesinin birkaç sebebi olabilir. Bunlardan kısaca bahsetmek gerekirse ilk olarak genetik faktörlerden söz edebiliriz. Ebeveynlerden birinde obezite varsa, çocukta obezite riski 3-4 kat artar; her iki ebeveyn obez ise bu risk 10 kata kadar çıkabilir. Genetik yatkınlık, çocuklarda obezitenin önemli bir nedenidir. Bir diğer sebep ise beslenme alışkanlıklarıdır. Yüksek kalorili, şekerli ve yağ oranı yüksek gıdaların tüketimi, fast food ve işlenmiş gıdaların yaygınlaşması, çocuklarda obeziteyi tetikleyebilir. Düzensiz öğün saatleri ve atıştırmalık alışkanlığı da kilo artışına katkıda bulunur. Fiziksel aktivite eksikliği de bir diğer önemli sebeplerden biridir. Teknolojik cihazların yaygınlaşmasıyla çocuklar daha hareketsiz bir yaşam tarzı benimsemektedir. Günde 4 saatten fazla ekran başında zaman geçiren çocukların obez olma riski daha yüksektir. Psikolojik faktörlerde çocukluk çağı obezitesine neden olabilecek etkenlerdir.  Stres, depresyon ve akran zorbalığı gibi durumlar, çocuklarda duygusal yemeyi tetikleyerek obeziteye yol açabilir. Sosyoekonomik faktörlerle düşük gelirli ailelerde sağlıklı gıdalara erişim zorluğu ve bilinç eksikliği, obeziteyi artırabilir. Ayrıca, okullarda sunulan beslenme seçenekleri ve fiziksel aktivite imkanları da etkili olabilir" şeklinde sıraladı.

"ÇOCUKLUK ÇAĞI OBEZİTESİNİN PSİKOLOJİK VE TOPLUMSAL OLARAK OLUMSUZ ETKİLERİ SÖZ KONUSU"

Çocukluk çağı obezitesinin sonuçlarını anlatan Doktor Konur, sağlık sorunları, psikolojik ve toplumsal etkiler konularına değindi. Konur, "Fiziksel sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Tip 2 diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi, kas-iskelet sistemi problemleri ve yağlı karaciğer hastalıkları gibi ciddi rahatsızlıklar meydana gelebilir. Psikolojik etkileri de kişiyi olumsuz etkiler. Özgüven kaybı, depresyon ve akran zorbalığı gibi sorunlar yaşanabilir. Toplumsal olarak olumsuz etkileri ise öğrenme performansı düşebilir ve sosyal hayata katılım azalabilir" ifadeleriyle açıkladı.

"TERAPİ VE İLAÇ TEDAVİLERİYLE ÇÖZÜLEBİLİR"

Çocukluk çağı obezitesinin tedavileri hakkında bilgilendirmelerde bulunan Doktor Konur, "Beslenme eğitimi ve diyet düzenlemesi ile çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak, şekerli ve yağlı gıdaların tüketimini sınırlamak önemlidir. Ailelerin dengeli beslenme konusunda bilinçlenmesi ve çocuklarına örnek olması gereklidir. Fiziksel aktivite artırımı ile çocukların günde en az 1 saat orta veya şiddetli fiziksel aktivite yapması teşvik edilmelidir. Okullarda spor etkinliklerinin artırılması ve ekran süresinin sınırlandırılması önerilir. Davranışsal terapilerle birlikte kişinin psikolojik destek, stres yönetimi ve duygusal yeme alışkanlıklarının önlenmesi için terapiler uygulanabilir. Eğer kişide Guatr bezinin az çalışması, Böbrek Üstü bezinin aşırı çalışması, İnsülin Direnci gibi hormonel bir sebep saptanırsa , bunlara yönelik ilaç tedavileri de, ilgili uzman hekimlerce düzenlenmektedir " şeklinde açıkladı.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2025.02.17 15:13
A