Çocuklarda mide gribi risk taşıyor! Uzmanı uyardı...
Kimi zaman aniden başlayan bulantı, ishal ve halsizlik gibi şikayetler, günlük yaşamı kısa sürede zorlaştırabilir. Bu tablo, halk arasında sıklıkla mide gribi olarak adlandırılır. Peki, mide gribinden nasıl korunuruz?
2025.06.10 14:29 - Son Güncellenme: 2025.06.10 14:29 - Sağlık
SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN
Nev Esentepe Hastanesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü Uzm. Dr. Mustafa Konur, Bursada Bugün'de mide gribiyle ilgili bilgiler verdi.
"YİYECEK VEYA SU YOLUYLA BULAŞIR"
Mide gribinin, genellikle bir virüsün neden olduğu mide ve bağırsak iltihaplanması olduğunu belirten Nev Esentepe Hastanesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü Uzm. Dr. Mustafa Konur, "Çocuklarda en sık rotavirüs ve norovirüs gibi virüsler bu hastalığa yol açar. Belirtileri arasında ani başlayan ishal, kusma, karın ağrısı, ateş ve iştahsızlık sayılabilir. Çoğu vakada semptomlar birkaç gün içinde düzelir, ancak bazı durumlarda özellikle küçük çocuklarda dehidrasyon riski oluşabilir. Mide gribi genellikle enfekte kişilerle doğrudan temas, kirli yüzeyler ve kontamine yiyecek veya su yoluyla bulaşır. En iyi önlem elleri sık sık ve doğru şekilde yıkamaktır. Çocuklar, özellikle yemeklerden önce ve tuvalet sonrası ellerini sabunla yıkamalıdır. Ayrıca, ailelerin hijyen kurallarına dikkat etmesi ve temiz içme suyu kullanması önemlidir" ifadelerine yer verdi.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Mide gribinin tedavi yöntemlerinden de bahseden Uzm. Dr. Mustafa Konur, "Tedavinin temel amacı vücuttaki sıvı ve elektrolit dengesini korumaktır. Çocuklar bol sıvı almalı, gerekiyorsa rehidrasyon solüsyonları kullanılmalıdır. Hafif yiyeceklerle beslenmeye devam edilmesi önerilir. Ancak, şiddetli ishal veya kusma durumunda, bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Antibiyotikler genellikle gerekli değildir çünkü hastalık genellikle virüs kaynaklıdır" dedi.
MİDE GRİBİNDEN KORUNMAK İÇİN AŞILAR VAR MI?
Uzm. Dr. Mustafa Konur, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
Mide gribinin rotavirüse karşı etkili bir aşı bulunmaktadır ve bu aşı çocukları mide gribine karşı korumada oldukça etkilidir. Dünya Sağlık Örgütü, bu aşının bebeklik döneminde rutin olarak yapılmasını önermektedir. Ancak, diğer virüs türlerine karşı spesifik bir aşı henüz yoktur.
AİLELER NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURMALI?
Eğer çocukta şiddetli kusma, kanlı ishal, yüksek ateş, aşırı halsizlik veya ağız kuruluğu, idrar yapamama gibi dehidrasyon belirtileri varsa, mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda sıvı kaybı çok hızlı gelişebilir, bu nedenle dikkatli olunmalıdır."
Öne Çıkan Galeriler

Öne Çıkan Videolar
-
01:18
-
00:53
-
01:29
-
00:59
-
00:15
En Çok Okunanlar
- Bursa'ya yeni sosyete pazarı! Herkes akın...
- Bursa'da ulaşıma zam! İşte yeni ücret...
- Bursa ulaşımında bir uygulama sona erdi!
- Bursada Bugün'ün acı kaybı! Engin Aksöz'ü...
- Bu kadar da olmaz! Parkta güpegündüz...
- Bursa'ya tarih şimdiden verildi: Flaş uyarı!
- Bursa'ya gitmek, gelmek zamlandı!
- Bursa'da ulaşıma gelen zamla ilgili yeni...
- Bursa'da mülteci dehşet saçtı! Önüne...
- Bursa Büyükşehir'de toplu sözleşme...
- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başdanışmanı'ndan...
- Bir ülke 6,3 büyüklüğünde depremle sarsıldı!
- Bursa sahillerinin gözde mekanı oldu! İşte...
- Büyük zam geliyor, tabela değişecek!...
- Milyonları ilgilendiriyor! Bakan Şimşek...