Cinoğlu UTİYAP Experiance Talks'a Konuk Oldu

Cinoğlu UTİYAP Experiance Talks'a Konuk Oldu

UTİYAP'ın hayata geçirdiği 'Experiance Talks tecrübe konuşmalarının konuğu olan Remzi Cinoğlu; "ABD küreselleşmeyi başlattı ancak en çok kendisi zarar gördüğü için şimdi de küreselleşmeyi bitiriyor. Dünya çok büyük bir değişimin eşiğinde Türkiye olarak 'basic' üretimden çıkarak üst düzey üretime geçmek zorundayız" dedi.

2025.05.14 11:35 - Son Güncellenme: 2025.05.14 11:44 - Ekonomi
A
Cinoğlu UTİYAP Experiance Talks'a Konuk Oldu

DOSABSİAD Kongre Salonu'nda gerçekleştirilen Uluslararası Ticaret İş İnsanları ve Yatırımcılar Platformu (UTİYAP) Experiance Talks'ın üçüncüsüne Marteks Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Cinoğlu Katıldı. Experiance Talks ile amaçlarının Türkiye çapında başarı sağlamış iş insanlarını UTİYAP üyeleriyle bir araya getirmek olduğunu söyleyen UTİYAP Yönetim Kurulu Başkanı Halil Coşkun: "Tecrübe konuşmaları serimiz olan 'Experiance Talks'a bugün çok değerli büyüğümüz Sayın Remzi Cinoğlu'nu ağırlamanın gururunu yaşıyoruz. Kendisi iş yaşamı, geleceğe dair öngörüleri yaşam tüyoları gibi bir çok alanda tecrübelerini bizlerle paylaşacak. UTİYAP olarak 'Experiance Talks serimize değer katan büyüklerimizle bir araya gelerek vizyon ve ilham almaya devam edeceğiz" diye konuştu.

CİNOĞLU: "MESLEKLERİN YÜZDE 80'İNİ ROBOTLAR YAPACAK"

Konuşmasının ilk kısmını geleceğe dair öngörülerini aktararak başlayan Marteks Kurucusu Remzi Cinoğlu, teknoloji devrimiyle birlikte dünyanın çok başka bir noktaya geldiğini belirterek şunları anlattı: "Gelecek 30 yıla kalmadan şu an ki mesleklerin yüzde 80'inini robotlar yapacak. Gelecekte insanlığı, beyin implant operatörlüğü, yeni medya uzmanlığı, veri bilimci, uzay mühendisliği, sağlık teknolojileri uzmanlığı gibi meslekler yükseltecek. Eğitim sistemini, teknoloji devriminin gerekliliklerini karşılayabilecek ve bunu üretebilecek bireyler yetiştirecek şekilde organize etmemiz gerekecek."

'KÜRESELLEŞMEDEN ABD ZARAR GÖRDÜ'

Türkiye'nin önde gelen tekstil ihracatçı firmalarından birisi olan Marteks'in kurucusu olan Cinoğlu, dünyanın çok ciddi bir dönüşümün eşiğinde olduğunun altını çizerek: "Dünya Ticaret Örgütü'nün 31 Aralık 1994'te aldığı kararla 20 Mart 2003'te tam da ABD Irak'ı vurduğu gün kotalar kalktı ve küreselleşme kalktı. Kotaların olması bizim çok işimize geliyordu. Kota sebebiyle bize tekstilde çok iş iniyordu. Ancak küreselleşmeyi başlatan ABD bundan en çok zararı gören ülke oldu ve ABD'de 90 bine yakın fabrika kapandı. Bugün de bir açıdan küreselleşmeyi bitirmenin düğmesine bastı. Bu hamlenin etkisini biz 'basic' ürünlerde fiyat yakalayamama olarak göreceğiz. Bizim ucuz iş gücü olan Çin Hindistan ve yakın gelecekte Afrika ile rekabet etmemiz mümkün görünmüyor. Türkiye'nin üst düzey ürünler üretmemiz gerekli" şeklinde konuştu. 

BİR KİLO İPLİK ÜRETMEYİZ

Ucuz iş gücüyle ön plana çıkan Çin ve Hindistan'la rekabet edebilmenin kısa vadede yolunun üretimleri Mısır başta olmak üzere Kuzey Afrika'ya yönlendirmek olduğuna işaret eden Cinoğlu: "Hali hazırda mesela iplikte yüzde 24 anti danping oranı olmasa bir kilo iplik dahi satamayacak haldeyiz. Kısa vadede birçok arkadaşımız Mısır başta olmak üzere iş gücünün ucuz olduğu coğrafyalara yatırım gerçekleştiriyor. Mısır'da bin 700 Türk firması açılmış durumda. Ancak tekrar altını çizmek istiyorum ki bu da kısa vadeli bir çözüm. Bizim ülke olarak teknik tekstil, dizayna dayalı ürünle üst düzey ürünler üretmemiz gerekli. İhracat verilerinde 1 kilo tekstil ürününün ortalama 5 dolara satıldığını görüyoruz. Oysa ki yüksek kaliteli ve teknik ürünlerle bunu 25 dolar sevilerine çıkartabiliriz. Tekstil de kendimizi olduğumuzdan daha yüksek bir yerde görüyoruz ancak bizde 57 bin tekstil fabrikası varken bu sayı İtalya'da 47 bin Brezilya'da 11 bin civarında. İtalya gerek dizayn gerekse teknik anlamda bizden çok daha önde bir seviyede. Basic ürünlerde Hindistan ve Çin katma değerli ürünlere geçtiğimiz de İtalya bizim için büyük rakipler" dedi.

MARTEKS'İN 10 YILLIK AR-GE YOLCULUĞU

İş hayatına 1970 yılında inşaat sektörüyle adım atan, daha sonra iplik ticareti, sonrasında da Marteks'i kurarak iplik imalatıyla devam eden Remzi Cinoğlu: "Marteks olarak Wallmart'ın ana perde tedarikçisi konumundaydık. Kotaların kalkmasıyla birlikte Çin'den ucuz ürünler gelmesiyle birlikte düşük katma değerli ürünlerin üretiminden çıkarak üst düzey ürünler üretimine geçtik. Dönemlerin ne zaman biteceği ve neler getireceğini çok iyi analiz edebilmeliyiz. Bilgiye ulaşma konusunda da dünya ile iletişimizi hiç kesmedik. Yeni döneme geçerken 10 yıllık bir AR-GE geçmişimizin olması da Marteks'in adaptasyonunu kolaylaştırdı. Üretimi küçülterek üst düzey ürün gamıyla üretimimize devam ediyoruz" diyerek sözlerini tamamladı. UTİYAP Experiance Talks'a UTİYAP Onur Üyesi ve DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel, UTİYAP üyeleri ve misafirler katıldı.

 

Kaynak: BURSADA BUGÜN

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2025.05.14 11:35
A