Cilt kuruluğu neden olur? Cilt kuruluğuna ne iyi gelir?

Cilt kuruluğu neden olur? Cilt kuruluğuna ne iyi gelir?

Cilt kuruluğu pullanma, kaşıntı ve çatlama ile karakterize rahatsız edici bir durumdur. Çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir ya da doğal olarak kuru bir cilde sahip olunabilir. Ancak yağlı cilde sahip olanlar bile, zaman zaman ciltte kuruluk problemiyle karşı karşıya kalabilirler. Peki, cilt kuruluğu neden olur? Cilt kuruluğuna ne iyi gelir?

2023.11.29 16:07 - Son Güncellenme: 2023.11.29 16:08 - Sağlık
A
Cilt kuruluğu neden olur? Cilt kuruluğuna ne iyi gelir?

Cilt kuruluğu ya da tıbbi adıyla kserozis, cildin en yüzeyel tabakası olan epidermiste uygun miktarda su bulunmamasıyla karakterize çok yaygın bir cilt sorunudur. Erkekleri ve kadınları eşit şekilde etkilemekle birlikte yaşlı bireylerde görülme sıklığı daha fazladır. Eller, dirsekler ve dudaklar gibi alanlar cilt kuruluğundan daha fazla etkilenme eğilimindedir.

Cilt kuruluğu neden olur? 

Kuru hava koşullarına, sıcak suya ve bazı kimyasallara maruz kalmak cildin kurumasına neden olabilir. Cilt kuruluğu aynı zamanda altta yatan tıbbi durumlardan da kaynaklanabilir. Genellikle çevresel bir nedenden kaynaklanır. Kuru cildin olası nedenleri arasında şunlar sayılabilir;

Hava şartları. Cilt, sıcaklık ve nem seviyelerinin düştüğü kış aylarında en kuru olma eğilimindedir.

Isınma şekli. Kalorifer, odun sobası, yerden ısıtma cihazları ve şömineler nemi azaltır ve cildi kurutur.

Sıcak banyolar ve duşlar. Uzun süreli sıcak duşlar veya banyolar cildi kurutabilir. Özellikle yoğun klorlu havuzlarda yüzmek de önemli bir kuruluk nedenidir.

Sert sabun ve deterjanlar. Pek çok sabun, deterjan ve şampuan türü ciltteki nemi ve yağı gidererek kuruluğa neden olur.

Yeterli sıvı alınmaması. Her gün yeterli miktarda su içmek cildin nemini koruması için gereklidir.

Diğer cilt rahatsızlıkları. Atopik dermatit veya sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıkları olan kişiler kuru cilde eğilimlidir.

Bazı ilaçlar. Cilt kuruluğu bazı ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkabilir.

Dermatit, aşırı kuru cilt ile karakterize bir grup cilt hastalığı için kullanılan tıbbi bir terimdir. Ciltte kuruluğa neden olan farklı dermatit türleri vardır. Aşağıda bunlardan daha ayrıntılı olarak söz edilmiştir.

Cilt kuruluğu belirtileri nelerdir? 

Cilt kuruluğu genellikle geçici bir durumdur. Fakat bazı bireylerde ömür boyu devam eden kronik bir rahatsızlık da olabilir.

Cilt kuruluğunda görülebilen belirtiler yaş, genel sağlık durumu, yaşanılan yer, dışarıda geçirilen zamana ve sorunun nedenine bağlı olarak değişiklik gösterir. Cilt kuruluğunda, aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlası görülebilir:

Özellikle duştan, banyo yaptıktan veya yüzdükten sonra ciltte gerginlik hissi

Ciltte pütürlü bir görünüm

Kaşıntı

Ciltte soyulma ve pullanma

İnce çizgiler veya çatlaklar

Kızarıklık ve döküntüler

Kanayan derin çatlaklar

Kaşımaya bağlı izler ve renk değişikliği 

Çoğu kişide görülen cilt kuruluğu şikâyetleri yaşam tarzı değişiklikleri ve evde kullanılan nemlendirici krem ve losyonlara iyi yanıt verir. Fakat bazen daha dirençli olabilir ve kendi çabalarıyla geçmeyebilir. Aşağıdaki durumlarda bir sağlık kuruluşuna başvurmak tedavi için gereklidir;

Kişinin büyük çaba göstermesine rağmen kuruluk şikâyeti geçmiyorsa

Kurulukla birlikte kızarıklık da varsa

Kuruluğa bağlı görülen kaşıntı uyumaya engel olacak kadar fazlaysa

Açık yaralar geliştiyse

Çizik ve çatlaklar enfekte olduysa

Geniş alanlarda soyulma ve pullanma varsa

Cilt Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

Cilt kuruluğunu hafifletmek için nemlendirici ürünler kullanmak etkili bir yöntemdir. Nemlendirici kremler, losyonlar veya yağlar içerdikleri özel bileşenlerle cildin nem dengesini koruyabilirler. Hyaluronik asit, gliserin ve jojoba yağı gibi içerikler cildin doğal elastikiyetini artırabilir, böylece kuruluğu azaltabilirler. Ayrıca, günlük su tüketimine dikkat ederek vücut içindeki su dengesini korumak da cildin nem seviyelerini etkileyebilir.

Cilt Kuruluğu Nasıl Geçer?

Cilt kuruluğunu hafifletmek ve önlemek için düzenli olarak nemlendirici kullanmak önemlidir. Ayrıca, sıcak suyla uzun süreli banyo yapmaktan kaçınılmalı ve cildi nazikçe temizleyen, pH dengesi uygun olan sabunlar tercih edilmelidir. İç mekanlarda nem seviyesini artırmak için nemlendirici cihazlar kullanmak da cildin kurumasını önleyebilir.

Kaynak: BURSADA BUGÜN

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2023.11.29 16:07
A