CHP Bursa Milletvekili Sarıbal: "Engelliler erişim bekliyor, bakanlık farkındalık anlatıyor!"

CHP Bursa Milletvekili Sarıbal: "Engelliler erişim bekliyor, bakanlık farkındalık anlatıyor!"

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal'ın, görme engelli yurttaşların teknolojik cihazlara erişimini kolaylaştırmak amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'a yönelttiği yazılı soru önergesine cevap geldi. Bakanlık, Sarıbal'ın görme engelli bireylerin iletişim teknolojilerine, özellikle akıllı telefonlar gibi cihazlara erişimini kolaylaştırmak amacıyla Bakanlığın yaptığı çalışmalarla ilgili sorusuna ilişkin farkındalık çalışmaları, erişilebilirlik kongreleri, AB yönergeleri ve internet sitesi denetimlerinden söz etti.

2025.07.22 16:39 - Son Güncellenme: 2025.07.22 16:47 - Bursa Bölge
A
CHP Bursa Milletvekili Sarıbal: "Engelliler erişim bekliyor, bakanlık farkındalık anlatıyor!"

MALİYE BAKANLIĞI DA "BASTON KDV'DEN MUAF" DEMİŞTİ

Bakanlık cevabında Türkiye genelinde 4,3 milyon engelli yurttaşın olduğunu belirtirken, görme engellilerin günlük hayatlarında kullanacakları telefon, tablet, bilgisayar gibi cihazlara erişimi için doğrudan destek gibi herhangi bir çalışmaya ise yanıtta yer verilmedi. Daha önce Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de aynı önergeye engelliler için özel olarak üretilmiş baston, yazı makinesi, kabartma klavye, tekerlekli sandalye, ortez-protez gibi araçlar ile özel bilgisayar programlarının KDV'den istisna edildiği yanıtını vermişti.

"ENGELLİLERİN SORUNUNA ÇÖZÜM YOK, MAKYAJ VAR"

Orhan Sarıbal, bakanlığın yanıtına tepki gösterdi, "Türkiye'de sosyal devlet yok. Engelliler için yapılan her şey makyajdan ibaret. Eğitimden bahsediyorlar ama insanlara cihaz yokken eğitimi neyle alacaklar? Görme engelli yurttaşlarımız akıllı telefona, bilgisayara ulaşamıyor, çünkü ÖTV'si, KDV'si derken fiyatlar uçmuş. Aile Bakanlığı ise 'BİLTEVT Kongresi yapıyoruz, erişilebilirlik çalıştayı düzenliyoruz, Avrupa yönergeleri çeviriyoruz' diyor. Görme engelli bir yurttaş, aylarca maaş biriktirip telefon almaya çalışırken, Bakanlık hala 'farkındalık artırıyoruz' diyor. Ne farkındalığı? O insanlar zaten farkında! ÖTV'siz cihaz soruyoruz, baston, yazı makinesi, klavye KDV'den istisna diyorlar. Erişim soruyoruz, internet sitesi denetimi anlatıyorlar. Somut adım soruyoruz, 'rehber bastık' diyorlar. Engelli yurttaşlarımızın en temel ihtiyacı olan erişim hakkı yokmuş gibi davranıyorlar. Vatandaş cihaza ulaşamazken hangi farkındalık ona fayda edecek? Bu iktidarın engellinin de emekçinin de sorunuyla işi yok" dedi.

Bakanlığın yanıtında şu ifadelere yer verildi:

"Bakanlığımız tarafından farkındalık, bilgilendirme ve iş birliği faaliyetleri yürütülmektedir. İnternet sayfalarının erişilebilirliği ile ilgili uluslararası standart olan WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) 2.0 rehberi Bakanlığımızca Türkçeye çevrilerek resmi internet sayfamızda yayınlanmıştır. Uluslararası Engelsiz Bilişim Kongreleri gerçekleştirilmiştir. Bilgi ve iletişim teknolojileri alanlarında erişilebilirliğin artırılması, görme engelli bireyler de dahil engelliler için hayatın her alanındaki bilişim teknolojilerinin ulaşılabilir ve kullanılabilirliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalara katkı sağlanmakta, ulusal ve uluslararası düzeyde kamu kurum, akademisyen, öğrenci ve STK temsili katılımı sağlanmaktadır. Ayrıca görme engelli bireyler de dahil engelli bireyler de dahil herkes için internet sitelerinin erişilebilir olması amacıyla güncel uluslararası standart olan WCAG 2.1'i baz alan kontrol listesi hazırlanmış, ilgili kurum, kuruluş ve firmalara erişilebilirlik koşullarının görülmesi ile son hali verilmiştir.
2024 yılında 6 Erişilebilirlik Atölyeleri: Sosyal Medyanın Erişilebilirliği Eğitimleri düzenlenmiştir. E-Devlet, KADES ve CİMER gibi görme engellilerin vatandaşı oldukları dijital kamu hizmetlerinde erişilebilirlik alanında dünya genelinde gerçekleştirilen iyi uygulama örnekleri takip edilmekte, yürütülen her çalışmada konu özelinde birçok farklı ülkenin mevzuat ve uygulamaları ayrıntılı olarak incelenmektedir.  Ayrıca, görme engelli bireyler için internet siteleri ve bilgi ve iletişim teknolojilerinin erişilebilirliği, sosyal yardımı, sosyal kart gibi erişim kartları, çeşitli hak ve hizmetlerden yararlanma rehberleri hazırlanmakta olup, EKPSS sınavı desteği gibi uygulamalar ve rehberlik hizmetleri sunulmaktadır. 2025 Mart ayı itibarıyla kamuda çalışan engelli memur sayısı 73.800 olup çalışanların 12.200'ü görme engelli bireylerden oluşmaktadır. Çalışan görme engelli memurların %27,4'ü kadın, %72,6'sı erkektir."

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2025.07.22 16:39
A