Çenenin bağı çözüldü!
Tayvan açıklarında deniz tabanında keşfedilen gizemli bir insan çene kemiği, yapılan yeni bir çalışmayla Denisovanlara ait olarak tanımlandı. Bu bulgu, bu gizemli insan akrabalarının Asya genelinde çok daha yaygın olduğunu ortaya koyuyor.
2025.04.11 12:15 - Son Güncellenme: 2025.04.11 12:15 - Teknoloji
Penghu Kanalı'ndan yaklaşık 25 kilometre açıkta bir balıkçı tarafından 2000'li yılların başında bulunan çene kemiği, o tarihten bu yana bilim insanlarının aklını kurcalıyordu. "Penghu 1" olarak adlandırılan bu fosilin Homo erectus'a mı, arkaik Homo sapiens'e mi yoksa Denisovanlara mı ait olduğu uzun süredir tartışma konusuydu.
Yeni çalışmada, bilim insanları eski proteinleri analiz etmeye dayalı bir teknik olan paleoproteomik yöntemini kullanarak çene kemiğinin türünü belirlemeyi başardı. Science dergisinde yayımlanan bulgulara göre; bireyin erkek olduğunu ve protein yapısının en çok Denisovanlara benzediğini gösterdi.
Denisovanlar, Neandertaller ve Homo sapiens ile aynı dönemde yaşamış, ancak bugüne kadar çok az fosilleri bulunmuş bir insan türü. Çoğu fosil Sibirya'daki Denisova Mağarası'ndan elde edilmişti ve bugüne dek türü belirlenemeyen pek çok fosil için yeni analiz yöntemlerinin geliştirilmesi gerekiyordu.
Araştırmanın yazarı Frido Welker, bu tekniğin başka insan türlerine ait fosillerin de sınıflandırılmasında kullanılabileceğini belirtti. Welker, "Bu yöntem, daha önce nereden geldiği belli olmayan fosillerle ilgili çok daha fazla şey öğrenmemizi sağlayacak" dedi.
Araştırmanın bir sınırlaması ise, Penghu 1'in yaşı hakkında kesin bir bilgi verilememesi. Çene kemiği uzun süre su altında kaldığı için geleneksel tarihleme yöntemleri işe yaramadı. Ancak çene kemiğiyle birlikte bulunan hayvan kemikleri iki ihtimali gündeme getiriyor: Fosil ya 10.000-70.000 yıl öncesine ya da 130.000-190.000 yıl öncesine ait olabilir. Eğer genç yaş aralığı doğruysa, bu fosil şimdiye dek bilinen en genç Denisovan kalıntısı olabilir.
Bu keşif, Denisovanların yalnızca Sibirya gibi soğuk bölgelerde değil, Tayvan gibi sıcak ve nemli iklimlerde de yaşadığını gösteriyor. Araştırmacılara göre, bu durum Orta ile Geç Pleistosen döneminde Asya'da farklı hominin gruplarının bir arada var olduğunu ortaya koyuyor.
Öne Çıkan Galeriler

Öne Çıkan Videolar
-
02:29
-
32:42
-
00:30
-
00:25
-
00:20
En Çok Okunanlar
- Annesini toprağa veren Tarkan'dan imamın...
- Ünlü makarna markası için 'tüketmeyin'...
- Bursa'da cinli köy iddiası! Anlatılanlar...
- Bursa'nın göbeğindeki petrol istasyonunda...
- Bursa'nın dev tarım şirketine kötü haber!...
- Bursa'da bir metro istasyonunun konsepti...
- Hafta sonu planı yapanlar dikkat! Bursa'ya...
- Uludağ olmasaydı Bursa'nın manzarası nasıl...
- Bursa'nın kira şampiyonu caddesi!
- Bursa'da ehliyetsiz sürücü ortalığı...
- Eşini otelde basan kadın, asıl şoku...
- Bursa'da bugün hava durumu nasıl? (18...
- Bursaspor eski yöneticisi bütün...
- Yüksek faiz dönemi başladı: Bankadaki...
- Bursalılar müjde! Modern kurban pazarı...