Cam, ateşle sanata dönüşüyor! Ağırman cam sanatını anlattı...

Cam, ateşle sanata dönüşüyor! Ağırman cam sanatını anlattı...

Cam, pek çok yöntemle şekillendirilmesiyle birlikte geçmişten günümüze el sanatlarında çok önemli bir yere sahip. Açık alevde boncuk camları figür ve takılara dönüştüren cam sanatçısı Ümmühan Ağırman, cam sanatı hakkında Bursada Bugün'e bilgilendirmelerde bulundu.

2025.04.05 17:05 - Son Güncellenme: 2025.04.05 17:12 - Bursa Bölge
A
Cam, ateşle sanata dönüşüyor! Ağırman cam sanatını anlattı...

MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN

Cam; üfleme, açık alev, mozaik ve füzyon gibi pek çok yöntemle adeta ustaları tarafından sanat eserine dönüştürülüyor. Günümüzde sık kullanılan takılara da ustalar tarafından cam dokunuşu yapılarak kişiselleştirilerek sanata dönüştürülüyor ve insanlara güzel bir el emeği anı olarak yadigar kalıyor. Balibey Han'daki dükkanında Açık alevde camları aksesuar ve figürlere dönüştüren cam sanatçısı Ümmühan Ağırman, cam sanatını Bursada Bugün'e anlattı. 

"SODA BLOKLARINDAN PARLAK CAMI GÖRÜYORLAR"

Cam sanatının bilinen kısaca tarihine değinen Ağırman, "Cam sanatının Suriye taraflarında keşfedildiğine dair bir hikaye var. Bir gemi, limana gidiyor. Gemideki mürettabat gece sahilde konaklıyor. Sahilde konaklarken insanlar ateş yakıp soda blokları koyuyorlar, bir şeyleri pişirmek için. Sabah uyandıklarında parlak bir şeyler görüyorlar. Kumun içindeki soda blokları, ateşler parlak parlak camı oluşturuyor. İlk böyle bulunduğuna dair rivayetler var. Mezopotamya'da, İtalya'da yayılıp Osmanlı'da da bu sanat devam ediyor" dedi. 

"İSTEYENLER ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ VE KURSLARLA BAŞLAYABİLİR"

Cam sanatı ile uğraşmak isteyenlerin neler yapabileceğini anlatan Ağırman, "2007-2006 senelerinde eğitimini aldım. 2009'dan beri Balibey Han'da dükkanımdayım. Ben alaylıyım. Bu işe okul okumadan merak saldım ve devam ettim. Bu işi yapmak isteyenler günümüzde güzel sanatlar üniversitelerinde bu eğitim alabilirler ya da kurslara katılabilirler. Cam, çok kapsamlı bir iş aslında. Sıcak cam var, füzyon var, vitral var, mozaik var. Pek çok çeşitlilik var. Ben açık alevde boncuk cam yapıyorum, figürler yapıp aksesuar olarak tasarlıyorum. Bu işi sevmek ve meraklı olmak önemli" şeklinde konuştu. Dersler de verdiğini ekleyen Ağırman, "Yapmak isteyene yaptırıyorum aslında. Dışarıdan gelen biri rica ederse anlık müsaitsem eğer anlatıp yaptırabiliyorum. Grup dersi alanım küçük olduğu için grup dersi veremiyorum. Birebir derslerim oluyor" dedi. 

"CAMI BALA BENZETİYORUM"

Ağırman, "Camı ben bala benzetiyorum. Ateşte camla uğraştığınızda cam eriyip bala benzediği için. Bu iş bana çok keyif ve huzur veriyor, bir şeyler üretmek beni mutlu ediyor. Açık alevde renkli camlarla takı ve figür üretiyorum. Camı eritip onu şekillendirmek ve bir sanat icra etmek çok güzel" sanatına sevgisinden bahsetti. 

"MALİYETLER ÇOK YÜKSEK"

Cam sanatının maliyetlerine değinen Ağırman, "Cam sanatında maliyetler pahalı. Temel kurulun için bile bir bütçe ayırmanız gerekiyor. Malzemeler yurt dışından geldiği için pahalı. Euro olarak alıp TL olarak satmaya çalışıyorsunuz. Düzeniniz oturana kadar belirli bir bütçe ayırmanız gerekiyor" şeklinde anlattı. 

"CAMLA UĞRAŞMAK TERAPİ GİBİ"

Ağırman, "Farklı zaman geçirmek ve kendilerini geliştirmek isteyenler bunu deneyebilirler. Hobi için pahalı bir iş. Kendilerine vakit ayırıp böyle eğitim veren yerlere gelip cam sanatını herkes deneyebilir, üretebilir. Terapi gibi oluyor. Ateş insanı ayrı bir ruh haline sokuyor. Ortaya bir sanat çıkarıyorsunuz" ifadelerini kullanarak isteyen herkesin bu sanatı deneyebileceğini ifade etti.

 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2025.04.05 17:05
A