Çağrı cihazı nedir? Hizbullah'ın kullandığı cihazın özellikleri nelerdir?
Lübnan'daki patlamaların ardından 1980 ve 1990'lı yıllarda popüler olan çağrı cihazları yeniden gündem oldu. Hizbullah üyelerinin kullandığı cihazların ise Gold Apollo Rugged AR-924 olduğu öğrenildi.
2024.09.18 12:54 - Son Güncellenme: 2024.09.18 12:58 - TeknolojiLübnan'da, İsrail'le çatışan Hizbullah örgütü üyelerinin de iletişim için kullandığı çağrı cihazları patladı.
Patlamalarda en az 9 kişi hayatını kaybetti, İran'ın Lübnan Büyükelçisi'nin de aralarında olduğu 2 bin 800 kişi yaralandı. 200 yaralının durumunun ağır olduğu açıklandı
gazeteduvar'da yer alan habere göre; Lübnan hükümeti ve Hizbullah patlamaların İsrail'in siber saldırısı olduğunu belirtirken, İsrail saldırıyla ilgili resmi bir açıklama yapmadı.
İlerleyen saatlerde Suriye'de de çağrı cihazlarının patladığı ve en az 14 kişinin yaralandığı belirtildi.
Patlamaların ardından çağrı cihazlarının ne olduğu da merak konusu oldu.
Çağrı cihazı nedir?
Çağrı cihazı (pager), alfanümerik veya sesli mesajları alan ve görüntüleyen kablosuz bir telekomünikasyon cihazı. Mesajlar, çağrı ağı aracılığıyla cihaza gönderilir. Çağrı cihazına posta göndermek için operatörün telefonunu çevirmek, abonenin numarasını veya adını vermek ve mesajı dikte etmek gerekir.
İlk telefon çağrı sisteminin patenti 1949 yılında Alfred J. Gross tarafından alındı. Dünyada ilk çağrı cihazı Motorola tarafından 1956'da piyasaya sürüldü. Çağrı cihazlarını ilk kullananlar hastane personeli ve yöneticileriydi. Sonra her zaman ulaşılabilir olmak isteyenler çağrı cihazı almaya başladılar.
1980'li ve 1990'lı yıllarda popüler olan çağrı cihazları, cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla popülerliğini kaybetti.
Hizbullah üyelerinin kullandığı ve patlayan çağrı cihazlarının markası ve modeli Gold Apollo Rugged AR-924.
Askeri tip çağrı cihazı, toza ve suya karşı dayanıklı. -10 ve +50 santigrat derece sıcaklığa kadar dayanan çağrı cihazının şarjı ise 85 gün dayanıyor.
TELEFONLAR UZAKTAN PATLATILABİLİR Mİ?
Çağrı cihazlarının patlamasının ardından cep telefonlarının da uzaktan patlatılabileceği iddiası gündem oldu.
Siber güvenlik uzmanı Ersin Çahmutoğlu, İsrail'in "Pegasus" casus yazılımıyla telefonlara eriştiğinin açığa çıktığı hatırlattı.
Çahmutoğlu, "Sızma fiziksel de olabilir. Yazılımsal bir açıktan bahsediyorsak Hizbullah üyelerinin kullandığı cihazlar gibi pek çok cihazda da olabilir. Şöyle bir örnek vereyim işin ciddiyetini anlatmak için. Son model, en pahalı bir cep telefonu bile yaklaşık 3 sene önce çok kolay hacklenebiliyordu, İsrailli bir siber istihbarat yazılımı tarafından. Bu, bugün de yapılabilir. Çünkü bir açık bulup ona uygun bir yazılım geliştirdiler. Yüzbinlerce insanı dinlediler bu şekilde" dedi.
Cep telefonlarının da patlatılabileceğini söyleyen Çahmutoğlu, "Kesinlikle patlatabilir. İnternete bağlı bir cihazdan bahsediyorsak mümkün. İnternete bağlı olmasa bile casus yazılım o telefona o cihaza sızdıysa olur. Bu yazılımlar çok güçlü. Anlık olarak sizin telefonunuzu açar kapatır ses kaydı alır. Bunlar zor ihtimaller değil."
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Öne Çıkan Galeriler
Öne Çıkan Videolar
-
00:26
-
01:44
-
00:30
-
01:15
-
06:20
En Çok Okunanlar
- Yeni 5 ve 50 TL'lik banknotlar bugün...
- Hafta sonu sıcaklıklar sert...
- Bursa'da teleferik 24 Kasım'dan itibaren...
- Arda Turan'ın yeni adresi o kulüp mü olacak?
- Bursa'da surlardan manzarayı seyrederken...
- Sakarya'da bir kişi çocuk parkında silahla...
- Bursa'da Gemlik çevreyolunda feci kaza: 3...
- Kırıkkale'de şizofren hastası dehşet...
- Bursa'da yol genişletme çalışması...
- Bursa'da kazada yaralanan genç 2 günlük...
- Bursa'da motosiklet sürücüsüne silahlı...
- Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden...
- Bursa'da imara aykırı inşa edilen 500...
- TOKİ, Bursa dahil 44 ilde 882 arsayı...
- Rize'de heyelan meydana geldi: Ölü ve...