Çağın hastalığı: Alzheimer! 'Saldırganlık ve halüsinasyonlar...'
Çağın hastalığı haline gelen Alzheimer, her geçen gün artmaya devam ediyor. Peki, Alzheimer riskleri nelerdir?
2025.02.20 08:42 - Son Güncellenme: 2025.02.20 08:47 - Sağlık
SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN
Hafıza, konuşma, hareket ve net düşünme yeteneğinin kaybıyla sonuçlanan bir beyin hastalığı olan Alzheimer, diğer adıyla demans (bunama) hastalığı gün geçtikçe artarak devam ediyor.
Bursada Bugün'e konuşan Nev Esentepe Hastanesi'nden Nöroloji Uzmanı Doktor Damla Fındık, Alzheimer hastalığının risk faktörlerini anlattı.
"ALZHEİMER HASTALIĞI İÇİN EN ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRÜ GENETİK YATKINLIKTIR"
Alzheimer hastalığı hakkında konuşan Nev Esentepe Hastanesi'nden Nöroloji Uzmanı Doktor Damla Fındık, "Alzheimer hastalığı merkezi sinir sisteminin çeşitli kısımlarında meydana gelen nöron kayıplarına bağlı olarak bilişsel işlevlerde azalma, öz bakım yetersizlikleri ve çeşitli davranışsal değişiklikler ve psikiyatrik belirtilerle karakterize sinir sisteminin ilerleyici bir hastalığıdır. Alzheimer hastalığı için en önemli risk faktörü genetik yatkınlıktır. Yapılan çalışmalarda Alzheimer hastalıklı birinci derece akrabaları olan bireylerde hastalık riskinin arttığı gözlenmiştir. Diğer risk faktörleri olarak düşük eğitim seviyesi, depresyon, stres, kafa travmaları, yüksek tansiyon, diyabet sayılabilir. Hastalığın erken dönemdeki başlıca klinik belirtisi bellek bozukluğudur. Hastalık ilerledikçe dikkat ve yürütücü işlevler bozulmakta, sosyal işlevler azalmakta, motor beceriler zayıflamaktadır. Son dönemde ise tam bağımlılık, konuşma ve hareket etme güçlüğü görülmektedir.
Alzheimer tanısı konulan hastaların çoğunda belirgin davranış değişiklikleri ve depresyon, anksiyete, ajitasyon, saldırganlık, halüsinasyonlar ve uyku bozuklukları gibi psikiyatrik belirtiler eşlik edebilmektedir. Hastalığın tanısını koymakta nöropsikolojik testler ve görüntüleme tetkiklerinden faydalanmaktayız. Tanısı genetik olarak konulabilen bir hastalıktır. Ancak tedavi planını etkilemediği için rutin olarak genetik test önermemekteyiz. Alzheimer hastalığının kesin tedavisi günümüzde olası değildir. Verilen ilaçlardaki amacımız hastalığın ilerleyişini yavaşlatmak, bilişsel fonksiyonlarını görece iyileştirmek, davranış değişiklikleri ve psikiyatrik belirtileri kontrol altına almaktır" dedi.
Öne Çıkan Galeriler

Öne Çıkan Videolar
-
01:37
-
02:11
-
00:20
-
04:25
-
00:40
En Çok Okunanlar
- Araç muayenesinde o uygulama kaldırıldı!
- Ünlü dizinin başrol oyuncusu gözaltına...
- Üşümezsoy, tam koordinat verdi: 6.5...
- Bursa'da geri dönüşüm tesisinde patlama
- Sokak ortasında feci şekilde öldürüldü!...
- Bursa'da gece yarısı yangın! Alev alev...
- Bursa'daki ünlü mekanda derbi kavgası!...
- Benzine zam, otogaza indirim bekleniyor
- Gece mekanında silahlar kan akıttı!
- Tartışma kanlı bitti! Eşini defalarca...
- SOLOTÜRK, Bursa'ya geliyor!
- Bursa'da polise kamyonet çarptı!
- Bursa'da aranması olan şahsa şoke eden...
- Mart ayı enflasyon rakamları belli oldu!
- Duyanların kanı donuyor! Uçurumun dibinde...