BUSİAD'tan Gıda ve Tarım Zirvesi 

BUSİAD'tan Gıda ve Tarım Zirvesi 

Bursa Sanayiciler ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) tarafından Gıda ve Tarım Zirvesi düzenlendi.

2024.10.31 14:23 - Son Güncellenme: 2024.10.31 14:50 - Bursa Bölge
A
BUSİAD'tan Gıda ve Tarım Zirvesi 

MAHMUT VURAL / BURSADA BUGÜN 

Bursa Sanayiciler ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Gıda ve Tarım Uzmanlık Grubu tarafından  "Gıdanın ve Tarımın Geleceği" paneli düzenlendi.

BUSİAD Evi'nde gerçekleştirilen panele BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayalar, BUSİAD Genel Sekreteri Erol Alakoç, BUSİAD Gıda ve Tarım Uzmanlık Grubu'ndan sorumlu Lale Yıldız, BUSİAD Gıda ve Tarım Uzmanlık Grubu Başkanı aynı zamanda GMO Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş, Feyz Çiftliği Kurucusu Sencer Solakoğlu ve eski Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker katıldı. 

BUSİAD Gıda ve Tarım Uzmanlık Grubu sorumlusu Lale Yıldız, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada tarım ve gıdanın stratejik önemine dikkat çekti. BUSİAD olarak sektörde sürdürülebilir çözümler üretmek ve bilgi paylaşımı sağlamak amacıyla çalışmalar yürüttüklerini belirten Yıldız, "Bu sene ilkini düzenlediğimiz zirvemiz, sanayi, tarım ve turizmle Bursa vizyonunun somut bir yansıması olarak hayat buldu" dedi.

Tarım ve gıda sektörünün iklim değişikliği, hızlı nüfus artışı ve doğal kaynakların sınırlı olması nedeniyle yeni yaklaşımlara ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Yıldız, "Teknoloji sadece sanayiye değil, tarıma da ivme kazandıran bir güç haline geldi. Bu dönüşümü ele almak istedik. Bugün burada sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve verimlilik gibi konuları ele alırken, sektördeki yenilikçi uygulamaları tanıma fırsatı bulacağız" ifadelerini kullandı.

Küresel ısınma, tarım alanlarının daralması ve güvenilir gıdaya erişimin zorlaşması gibi sorunların altını çizen Yıldız, akıllı tarım uygulamaları, biyoplastik üretimi ve doğal probiyotiklerle zararlı kimyasalların yerini alacak çözümler gibi umut verici projelere dikkat çekti.

BUSİAD Gıda ve Tarım Uzmanlık Grubu ve GMO Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş, son yıllarda gıda güvenliği ve temiz suya erişimin giderek zorlaştığını belirterek, dünyadaki krizlerin tarımın önemini yeniden gözler önüne serdiğini söyledi. Durmuş, "COVID-19 pandemisi, savaş, deprem, iklim değişikliği ve ekonomik krizler gibi olağanüstü durumlar, ülkelerin gıdada kendi kendine yeterlilik sağlamasının yaşamsal önemini bir kez daha ortaya koydu" dedi.

"İNSANLARIMIZIN YÜZDE 22'Sİ YETERLİ GIDAYA ULAŞAMIYOR"

Durmuş, FAO Dünya Gıda Güvenliği Raporu'na atıfta bulunarak, 2023 yılında yaklaşık 733 milyon insanın, yani dünya genelinde her 11 kişiden birinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Türkiye'de de gıda güvensizliğinin büyük bir sorun haline geldiğine dikkat çekerek, "İnsanlarımızın yüzde 22'si yeterli gıdaya ulaşamıyor, yüzde 8,5'u ise açlık sınırında yaşıyor. Dünya genelinde gıda fiyatları düşüş eğilimi gösterirken, ülkemizde ise fiyatlar artmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

"SU KAYNAKLARIMIZI HIZLA KAYBEDİYORUZ"

Türkiye'nin tarımsal temel girdilerde dışa bağımlı olduğunu ve bu durumun iklim değişikliği, kuraklık, etkin planlama eksikliği ve tedarik zincirindeki sorunlarla birleştiğini dile getiren Durmuş, "Tarımsal üretimimizi ve su kaynaklarımızı hızla kaybediyoruz. Bu durum, geleceğe yönelik endişelerimizi her geçen gün artırıyor" dedi.

TARIM, GIDA VE SU POLİTİKALARINI OLUŞTURMAK ZORUNDAYIZ

Durmuş son olarak, "Tarım ve gıda çok yönlü ve multidisipliner bir alan. Bu alandaki sorunlara kalıcı çözümler getirecek sürdürülebilir tarım, gıda ve su politikalarını oluşturmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

2 oturum olarak gerçekleştirilen panelde 7 konuşmacı konuk oldu. Konukların isimleri su isimlerden oluştu:

1- Buse Berber Orcen
2- Duygu Yılmaz
3- Ayşe Sabuncu Saraçlar
4- Yusuf Yormazlar
5- Selim Üçer 
6- Sencer Solakoğlu 
7- İrfan Donat

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2024.10.31 14:23
A