Bursada Bugün Gemlik'te 'Esnafın Sesi' oldu! "En büyük sorunumuz yüksek enflasyon"

Bursada Bugün Gemlik'te 'Esnafın Sesi' oldu! "En büyük sorunumuz yüksek enflasyon"

Bursa'da esnafın derdine ses olmak adına başlattığımız "Esnafın Sesi" programıyla bu hafta Gemlik ilçesinde bulunan farklı sektörlerdeki esnafların konuğu olduk.

2024.10.02 09:14 - Son Güncellenme: 2024.10.02 12:54 - Bursa Bölge
A
Bursada Bugün Gemlik'te 'Esnafın Sesi' oldu! "En büyük sorunumuz yüksek enflasyon"

FATİH MISIR / BURSADA BUGÜN

Sorunlarını, taleplerini ve çözüm önerilerini dinlemek için mikrofon uzattığımız Gemlik ilçe esnafının neredeyse tamamı genel olarak işlerinde durgunluk olduğunu ifade ederek bunun ise en büyük sebebinin yüksek enflasyon olduğunu söyledi. Emekli ve asgari ücretli vatandaşların satın alma güçlerindeki düşüş nedeniyle alışverişlerinde kısıtlamaya gitmek zorunda kaldıklarını, bu yüzden de bunun esnafı olumsuz etkilediğini ifade ettiler. 

"Piyasanın gidişi iyi değil"

İşlerin durgunluğundan bahseden gözlük satan bir esnaf, "Bunun en büyük sebebi enflasyon, ürünlerin pahalı olmasından dolayı özellikle emekli ile asgari ücretli vatandaşın alım gücü düşük bu da esnafın işlerini yavaşlatıyor. Kiralar zaten aldı başını gidiyor, buna bir el atılmalı aksi takdirde iyi olmayan piyasa daha da kötüye gidecek gibi duruyor. Vatandaş da memnun değil, biz de memnun değiliz" dedi.

"Emekli geçinemiyor"

Esnafın işlerindeki düşüşün bir sebebinin de emekli maaşlarının az olmasından kaynaklandığını söyleyen bir vatandaş, "Geçinemiyoruz, çocuklarımın destekleri ile yaşıyorum, yoksa bu maaşla bırak esnaftan alışveriş yapmayı yemek için bile maaşımız yetmiyor. Yetkililerin buna acil çözüm bulması lazım, vatandaşın durumu iyi değil dolayısıyla esnafın işi iyi değil" ifadelerini kullandı.

"Alım gücü düşük başka bişey değil"

Çiçekçilik yapan başka bir esnaf ise sorunun yine yaşam pahalılığı olduğuna dikkat çekerek, "İnsanların alım gücü yok, anca temel ihtiyaçlarını karşılamak için çabalıyorlar, esnaftan her şeyi alamadıkları için biz de özel günleri bekliyoruz. Normal bir günde ki işler geçen senelerin çok uzağında alım gücünün yükseltileceği çalışmalar yapılması gerek" şeklinde konuştu.

"Esnaf için yeni vergi sistemi getirilmeli"

Küçük esnaf için çözüm olarak, vatandaşın satın alma gücünün artırılmasının yanı sıra vergilendirmede iyileştirme yapılması gerektiğini savunan başka bir esnaf ise, "Vergilerimizi ödemeyez olduk, bunun için bize devlet destekleri artırılmalı. Vatandaş alamıyor ama biz vergimizi ödemeye çalışıyoruz. O durmuyor, her ay vergi var en azından oranlar da iyileştirme yapılmalı, yeni bir sistem getirilmeli" dedi.

"Üretmek zorundayız"

Gerilemenin sebebini üretememe olduğunu ifade eden bir kasap, "Kestiğimiz hayvanların yedikleri yemler dışarıdan geliyor, hayvancılık tekelleşti, bunun için teşvikler artırılmalı. Üreten bir ülke olmayınca böyle oluyor. O yüzden üretmeliyiz, tarımda sanayide teknolojide üreten bir ülke olursak istihdam artar, alım gücü artar, esnafın işleri artar. Bunun için üretimi yükseltecek adımlar atılmalı" ifadelerini kullandı.

"Kiralar yüksek mecburen ürünlere yansıtıyoruz"

Dükkan kiralarındaki artışa dikkat çeken lokantacı, "Geçen yıllara oranla kiralarımız çok yükseldi, biz de mecbur olarak yemeklere yansıttık. Bu sefer de vatandaş yemek yemeğe gelemiyor, 10 yıllık esnafım her gün gelen memurlar bile hafta da bir gelir oldu. Neden pahalı geliyor biz de isteriz ucuz satalım herkes yesin, hareket olsun ama malesef artık o eski işlerimiz yok" şeklinde konuştu.

"Esnafı ayakta tutan emekliler"

Esnafın en büyük müşterisinin emekliler olduğuna dikkat çeken bir esnaf, "Emekli maaşları önceleri kiraların üstündeydi, şimdi emekliler aldıkları maaş ile kira bile ödemeyez oldu. Bu sefer de esnaftan alışverişlerini kıstılar, bizim en büyük müşterimiz emekliler, artık onlar da seçici davranıyor. Emekli ile asgari ücretlilerin maaşları güncellenmeli, piyasa anca böyle hareketlenir" diyerek satın alma gücünün düşük olmasına dikkat çekti.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2024.10.02 09:14
A