Bursa'ya dev yatırım! "Müsilaj tehlikesinin önüne geçilecek"

Bursa'ya dev yatırım! "Müsilaj tehlikesinin önüne geçilecek"

Bursa'nın Orhangazi ilçesinde altyapı alanındaki en büyük projelerinden biri olan yeni İleri Biyolojik Arıtma Tesisinin, İznik Gölü sahilindeki mevcut tesisin kapasitesini üç katına çıkarılması için başlatılan çalışmaların sona ermesi ile yeni tesisler için Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in katılımı ile açılış töreni düzenlendi. Günlük 17 bin metreküp olan kapasiteyi, 51 bin metreküpe çıkaran ek tesislerin açılışında konuşan Bozbey, bölge için çok önemli bir ihtiyaç olan arıtma tesisinin kapasitesinin arttırılmasının önemine dikkat çekerek, ''Başta Orhangazi olmak üzere tesislerden faydalanacak olan ilçelere hayırlı olsun'' dedi.

2025.05.14 12:26 - Son Güncellenme: 2025.05.14 12:40 - Bursa Bölge
A
Bursa'ya dev yatırım! "Müsilaj tehlikesinin önüne geçilecek"

Geçtiğimiz aylarda inşaat çalışmaları tamamlanan ve test süreçleri yapıldıktan sonra tam kapasiteyle faaliyete geçen  Biyolojik Arıtma Tesisleri için açılış töreni düzenlendi. Açılışa Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Orhangazi kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu, Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın, Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, İller Bankası Bursa Bölge Müdürü, BUSKİ genel Müdürü, CHP Orhangazi ilçe başkanı Berna İl, Muhtarlar ve çok sayıda davetli katıldı.

Hayata geçirilen bu dev proje ile Orhangazi, Orhaneli, İznik ve Karacabey ilçeleri ile kent merkezinin altyapısı için toplamda 40 milyon 500 bin avro tutarında yatırım yapılmıştı.

İlk olarak Orhangazi ilçesinde  2014 yılında hizmete giren mevcut İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'nin günlük 17 bin metreküp olan kapasitesi, yeni tesisin devreye girmesiyle birlikte 51 bin metreküpe ulaşmış oldu.


Proje kapsamında bölgedeki bir çok noktadan  gelen atık sular, inşa edilen Gedelek Terfi Hattı aracılığıyla yeni arıtma tesisine taşınacak ve burada en son teknolojiyle arıtılacak. Bu sayede, bölgedeki su arıtma altyapısı daha verimli hale getirilirken, İznik Gölü'nün korunmasına da önemli bir katkı sağlanacak.

Açılış programında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, projeden sadece Orhangazi'nin değil 150 bin vatandaşın faydalanacağını söyledi ve başta bölgenin atık sularının arıtılması olmak üzere, Marmara Denizi'nde oluşan müsilaj tehlikesinin önüne geçilmiş olacağını ifade etti. 

Mustafa Bozbey açıklamasında şunları söyledi;

Hep birlikte atmış olduğumuz adımlarla kapasitesini arttırdığımız Orhangazi Atık Su Arıtma Tesisi'nin açılışı bu bölge insanımıza hayırlı ve uğurlu olsun.

Bugün toprağımızı suyumuzu doğamızı ve en önemlisi de yarınlarımızı düşünerek önemli bir yatırımı daha kazandırmış oluyoruz.

Proje bizim için yalnızca teknik bir başarı değildir temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamanın en temel insan hakkı olduğunu düşünerek onu savunan yönetim anlayışımızın da tam da güçlü bir ifadesidir.

2050 yılı göz önünde bulundurarak planlanmış olan bu tesisimiz artık 150.000 kişiye hizmet verebilecek kapasiteye ulaşmış durumdadır.

Avrupa Birliği standartlarına uygun ileri biyolojik arıtma sistemleriyle donatılan tesisimiz yarının da ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde tasarlanmış bir mühendislik başarısıdır.

Şunu özellikle belirtmek istiyorum Orhangazi Artık Su arıtma Tesisimizle mevcut 17.000 metreküplük günlük kapasitesi 51.000 metreküpe çıkarılmıştır ve özellikle müsilaj ile mücadele konusunda konusunda çok önemli bir katkı sağlayacaktır.

Bursa yaklaşık 155 kilometrelik bir kıyı şeridine sahip gerçekten Bursa'nın sanayisi var aynı zamanda evsel atıkları var aslında  musilaj  2007 yılında kendini göstermiş ancak daha sonra yine uyumuş ama 2021 yılında da tekrar ortaya çıkmıştır.

Aslında Bursa olarak Marmara Bölgesi'nin tümü kapsamında değerlendirilerek ileri biyolojik arıtma tesislerimizi tamamen bitirip bunların faaliyete geçmesini sağlamak zorundayız.

Bu ne demektir bu hem evsel atıkların aynı zamanda da sanayi atıklarının da ileri biyolojik arıtma tesisleri ile yine oradan alıp Marmara denizine akıtılması karşılığında ancak Deniz kendini korumaya ve yeniden oradaki giden kaçan terk eden canlıların tekrar Marmara denizi'ne gelmesini sağlar.

2021 yılında ben ölüyorum bana iyi bakın ben ölürsem benim içimde canlı yaşamaz yaşayamayacak diyen Marmara denizi'nin feryadını iyi anlamamız lazım hepimizin anlaması lazım tabii burada şunu da belirtmek istiyorum burada turşu suyunuda arıtacağız ancak özellikle zeytin salamurası dediğimiz o suyun arıtılması başka bir sistemin yapılmasını gerektiriyor Bu da önemli zeytin suyunu yine aynı şekilde arıtmamız gerekiyor.

Bu konuda  görüşmeler var orada bir tesis vardı ama o testin çalışıyor olması muhakkak ki gerekli Bu anlamda da arkadaşlarımız bu çalışmayı da yürütüyorlar onun için bizler sadece bu bölgede değil sadece Orhangazi izni bölgesinde değil ki bu bölge son derece anlamlı ve önemli hem tarihi açısından hem de tarımsal üretimi açısından zeytinciliği açısından ve gecelere kalktık Türkiye'nin sınırlarında aşmış veririm turşunun marka değerini oluşturmuş bir bölgemiz mahallemiz olması hasebiyle o açıdan da bizim için çok önemli.

Gedelek turşusunu daha da popüler hale getirmek zorundayız bunu da biliyoruz ve son olarak da Gedelek turşusunu besaşlarımızda artık oralarda Bursa'nın ürünü olarak satışını yaparak köyümüze mahallemize desteğe devam edeceğiz.

Değerli dostlar bunların yanında mahallelerimizin önemli sorunları olduğunu biliyoruz sevgili muhtarlarımız burada bunların taleplerini aldık biraz önce başkanımıza söyledi daha önce ilçe başkanımız bize raporla iletti ve orada özellikle daha önceki yıllarda yapılmış olan su depoları ile ilgili şunu söylemek istiyorum arkadaşlarımız yoğun biçimde çalışıyorlar.

Bu su depolarının değişmesi konusundaki birçok hakikaten iyi değil oradan insanlarımız içme suyu içiyorlar ve insanlarımızın sağlıklı su içmesi bizim en büyük arzumuz isteğimiz bu konuda hiç tavizimiz yok ve bu konuda özellikle yapmamız Ne gerekiyorsa onları yapmak üzere ekip olarak genel müdürümüz de burada genel müdürümüz ve arkadaşlarımız yoğun biçimde çalışıyorlar.

Derdimiz Bursa derdimiz sizlersiniz bursalılar çünkü sizlerin sorununu en aza indirmek bakın bitecek demiyorum elbette ki bazı sorunlar bitmiyor ama en aza indirmek bizim en büyük görevimizdir.

Onun için çaba gösteriyoruz onun için arkadaşlarımızla birlikte gece gündüz durmadan hem proje hazırlıyoruz.

Bir taraftan da imalatlarını yapıyoruz ve ardından da onları faaliyete geçirerek sizlere hizmet olarak sunuyoruz.

Değerli dostlar tabii ki Orhangazi ilçemizin nüfusu şu anda 82.000 civarını aştı ama mevcut tesisimiz 150.000 kişiye hitap edebilecek bir yapıda tasarlanmıştır ve ona göre yapılmıştır Sadece bu tesisimiz merkez ilçelerimizde değil köylerimizin de aynı şekilde birçok mahallemizin de atık sularını burada aratacak bir tesisidir şurada gösteriyor ki artık Bu bölgedeki her bir vatandaşımız sağlıklı bir çevrede güvenle yaşayabilecek ve aynı zamanda bu yatırım Orhangazi'de yaşam kalitesini arttıran ve halk sağlığını doğrudan gözeten önemli bir kalkınma hamlesidir. dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2025.05.14 12:26
A